Ücretsiz Programlar

Çok para harcamadan en uygun programları nasıl edinirsiniz?

Daha önce shareware, freeware ve demo kavramlarının ne anlama geldiklerinden bahsetmiştik. Bu bölümde önce küçük bir özet yapacak, daha sonra da adware programlardan bahsedeceğiz.

Hiçbir ücret ödemeden bir yazılımı kullanmak mümkün ve yasal mıdır? Ne yazık ki pek çok güzel program son derece pahalı ve herkes bunlara para ayırabilecek durumda değil. Ama merak etmeyin; biz kullanıcıların çok işine yarayacak ücretsiz programlar da bulunuyor. Bu programları zaten biliyorsunuz. Öyleyse gelin, eksik kalan noktaları tamamlayalım.

Deneme Sürümleri

DENEME SÜRÜMLERİ

Programcılar bir yazılımı geliştirdikten sonra, onu bir şekilde kullanıcıya tanıtmak isterler. Ürünün tanıtılması için gereken promosyon faaliyetleri ise çok masraflı olabilir. Böyle bir tanıtımın ardından ürün satıcılara dağıtılır ve satıcılar da, kendi karlarını ekleyerek ürünü vitrinlerine yerleştirirler. Bu süreç ürünün maliyetini arttırdığı için, fiyatlar da biraz daha yükselir.

İşte tam da bu noktada, yazılım üreticileri farklı bir stratejiyi tercih edebiliyorlar; programlarını belli kısıtlamalarla kullanıcıya deneme amaçlı olarak sunuyorlar. Genellikle bu kısıtlama kullanım süresi konusunda oluyor ve belirtilen sürenin sonunda kullanıcı da programı yeterince tanıma imkanı bulabiliyor. İşte; deneme amaçlı bu sürümlere genellikle "shareware" adını veriyoruz.

Bedava Programlar

BEDAVA PROGRAMLAR

Bazen de programcılar, ürettikleri yazılımları ücretsiz olarak dağıtabiliyorlar. Eskiden sadece ufak yazılımlar ücretsiz olarak dağıtılırken, günümüzde pek çok gelişmiş programa da bu şekilde sahip olabilirsiniz.

"Freeware" denilen ücretsiz programları genellikle öğrenciler veya adını duyurmak isteyen yazılım firmaları geliştiriyor.

Daha önce de bahsettiğimiz "freeware" yazılımların tarihi, pek çok ilginç öyküyle dolu. Ama bu öykülerden en ilginci, günümüzde yoğun olarak kullanılan "Winzip" programına ait. Çünkü yazılımları ücretsiz olarak dağıtma modası, aslında "Winzip" ile başladı. Programcılar, yazılım piyasasının geleneksel yapısına aykırı şekilde, ürünü ücretsiz olarak dağıtmaya karar verdiler. Bu karar, o dönem için büyük bir protesto niteliği taşımaktaydı. Ancak bugün, "Winzip"in açtığı yolda ilerleyen sayısız programcıya rastlayabiliyoruz.

Yeni Bir Kavram: Adware

YENİ BİR KAVRAM: ADWARE

"Adware" programlar, aslında "freeware" programlardan çok da farklı değildir. Aralarındaki tek fark ise, "adware" programların reklamlarla süslenmiş olmasıdır. Programı bilgisayarınıza kurup kullanmaya başladığınızda, program penceresinde birçok reklam bulunduğunu göreceksiniz. Çünkü "adware" yazılımları geliştiren şirketler ya da programcılar, kazançlarını program satışından değil, bu reklamların gelirlerinden oluşturuyorlar. Bazı "adware" programların reklamsız sürümünü bulmanız da mümkün. Ancak bu sürümler için belli bir ücret ödemeyi göze almak zorundasınız.

Programları ücretsiz olarak kullanabilmemizi sağlayan bu yöntemin bazı dezavantajları olduğu açıkça ortada Örneğin gösterilen reklamlar, bir süre sonra can sıkıcı hale gelebiliyorlar. Hatta bazı yazılımlar, bu reklamları sisteminize yüklüyorlar ve programı kullanmadığınızda dahi karşınıza çıkartabiliyorlar. Bu yüzden "adware" programları kullanmadan önce iyice araştırmanızda yarar var. Peki ama tüm bu programları nasıl elde edeceğiz. Bunun için en güvenli yöntem, güvenilir web sitelerine veya bilgisayar dergilerinin CD'lerine başvurmaktır. "Güvenilir" kelimesini hiç yabana atmayın; çünkü tanınmamış bir siteden program indirmek, çoğu zaman virüs riskini de beraberinde getirir.

Programları İndirmek

PROGRAMLARI İNDİRMEK

Deneme sürümleri, ücretsiz sürümler ve reklamlı sürümlerin tümü, doğrudan internet üzerinde bulunabilir. Yapmanız gereken, sadece bu konuda hizmet veren bir web sitesini ziyaret etmek. Üstelik bu sitelerin büyük çoğunluğu, programları kategorilere ayrılmış halde sunarlar ve aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırırlar. Örneğin ücretsiz bir MP3 programı arıyorsanız, "MP3" kategorisi altında listelenen programlara göz atmanız yeterli olacaktır.

Programların kategorilere ayrılması, birçok alternatif arasından kendi seçiminizi yapmanızı da mümkün hale getirir. Yine yukarıdaki örneğe dönelim. MP3 dosyalarını açmak için kullanılan sayısız program bulabilirsiniz. Bu programların tek bir kategori altında ve toplu olarak listelenmesi, ilk bakışta gözünüzü korkutabilir. Ancak tüm programlar kısa birer açıklama ile desteklenirler. Siz de bu açıklamaları okuyarak doğru programın hangisi olduğunu belirleyebilirsiniz. Böylece işinize yaramayacak bir programı indirmek zorunda kalmazsınız.

Dikkat: Kopya Yazılıma Dikkat

DİKKAT: KOPYA YAZILIMA DİKKAT

İndirdiğiniz programın deneme sürümü ya da ücretsiz sürüm olduğundan emin olmalısınız. Diğer yazılımları ücret ödemeden kullanmaya çalışmak yasa dışıdır. Ayrıca kopya programlar genellikle eksik yada hatalıdır ve zarar verecek virüsleri İçerebilirler.

İpucu: Şansa Bırakmayın

İPUCU: ŞANSA BIRAKMAYIN

Bir programı satın almadan Önce. mutlaka deneme sürümünü indirmeli ve size tanınan süre içerisinde onu tanımaya çalışmalısınız. Aksi halde ihtiyaçlarınıza tam olarak cevap veremeyen bir program ile baş başa kalabilirsiniz ve harcadığınız para da boşa gitmiş olur.

Bilgi: Ücretsiz Programları Nerede Bulacağız

BİLGİ: ÜCRETSİZ PROGRAMLARI NEREDE BULACAĞIZ?

www.tucows.com - Seçtiğiniz programı en hızlı şekilde indirmenize yardımcı olacak sunucuyu belirlemenize olanak tanıyor. Sevimli inek resimleri de, bir programın ne kadar beğenildiğini simgeliyor.

www.cnet.com - Pek çok programa, kategorilere ayrılmış şekilde bu siteden ulaşmanız mümkün. Ayrıca sitede, her program hakkında birer açıklamaya yer verilmiş. Yazılımı indirmeden önce, bu açıklamaları okumanızda fayda var. Böylece doğru programı İndirdiğinizden emin olabilirsiniz.

www.shareware.com - Pek çok İlginç ve faydalı yazılımı kategorilere ayrılmış şekilde sunan başarılı bir web sitesi. Her kategorinin en beğenilen programları ayrıca sergileniyor.

Sonraki Haber

Forum