Suç Dünyası ve İnternet

İnternet üzerinde pek çok polis teşkilatının resmi sitelerini bulmanız mümkün.

Suç ve ceza, tarih boyunca insanlığın ilgisini çeken konuların başında gelmiştir. Kahraman polisler, insan üstü yeteneklere sahip özel ajanlar ve efsanevi suçlular... Seyrettiğimiz filmlerde ya da dizilerde, bu tip karakterlere mutlaka rastlıyoruz. Durum böyle olunca, konunun da ilgi çekici bir hal almasına şaşırmamak lazım.

Bugüne kadar sadece TV ekranından ya da sinema perdesinden takip edebildiğimiz suç dünyası, artık internet üzerinde de kendisini hissettirmeye başladı. Dünya üzerindeki pek çok polis teşkilatı, resmi web sitelerinin yardımıyla bilgisayar kullanıcılarına ulaşmaya çalışıyor. Tarihe kara birer leke olarak geçen suçlular hakkında detaylı bilgilere de, yine internet aracılığıyla ulaşmanız mümkün. Şimdi gelin, İyiler ve kötüler arasındaki bu büyük kovalamacaya kısaca göz atalım...

CIA - FBI

www.cia.gov

Yine filmlerden tanıdığımız başka bir organizasyonun, yani CIA'in resmi web sitesi. Sitede organizasyonun görevleri, vizyonu ve misyonu konularında ayrıntılı bilgilere yer verilmiş. Güncel olaylar hakkındaki son haberleri okumak istiyorsanız, "basın odası" bölümünü ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

www.fbi.gov

Seyrettiğimiz filmlerde, çözümü imkansız gibi görünen pek çok davanın FBI tarafından sonuçlandırıldığını izleriz. Aslında filmlerdeki olayların bazıları, gerçek hayattakilere oldukça benzemektedirler. Peki ama sinemada gördüklerinizin ne kadarı gerçek? Bunu FBI'ın web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Interpol - Emniyet Genel Müdürlüğü

www.usdoj.gov

Suçlularla savaşmak için interneti kullanmayı tercih eden ünlü organizasyonlardan birisi de INTERPOL. Kırmızı veya mavi bültenlerle aranan uluslararası suçlular, işte bu sayfalarda teşhir ediliyorlar. Bahsi geçen suçluları ihbar edenlere verilecek ödülleri de, yine bu adresten öğrenmeniz mümkün.

www.emniyet.gov.tr

Emniyet Müdürlüğü'nün resmi web sitesine bu adresten ulaşmanız mümkün. Sitede, hemen hepimizin günlük hayatını kolaylaştıran bilgilere yer verilmiş. Örneğin sahtecilikle ilgili ayrıntılara bu adresi ziyaret ederek ulaşmanız mümkün. "Tavsiyelerimiz" bölümüne göz atmayı da ihmal etmeyin.

Metropolitan Police Service - Jack the Ripper

www.met.police.uk

İngilizlerin ünlü güvenlik birimi olan Scotland Yard'ı, özellikle 007 James Bond filmlerinden tanıyoruz. İşte bu adres, İngiltere polis teşkilatının resmi web sitesine ulaşmanızı sağlıyor. Sitede pek çok ilginç bilginin yanı sıra, Scotland Yard tarafından aranan suçluların ayrıntılı bir listesini de bulabilirsiniz.

www.casebook.org

19. Yüzyılda İngiltere'de meydana gelen bir dizi olayın yarattığı sansasyon, günümüzde bile etkisini yitirmedi. Örneğin Karın Deşen Jack ile ilgili bilgiler hala pek çok meraklının ilgisini çekiyor. Eğer siz de benzer olaylarla ilgileniyorsanız, bu siteyi ziyaret etmelisiniz.

Prisoners - The World's Most Wanted

www.prisoners.com

Bu ilginç site, kendini "hapishanedeki insanların sesi" olarak tanıtıyor. Hapishane hikayeleri, pişmanlıklar ve ünlü suçlular... Yani konuşma sırası, bu kez hüküm giyenlere gelmiş. Hapishaneye girmiş ünlüler listesi sizi de çok şaşırtacak.

www.mostwanted.org

Kendilerini suçla mücadele etmeye ve emniyet güçlerine yardımcı olmaya adamış bir gurup gönüllünün hazırladığı ilginç bir web sitesi... Sitede, aranan azılı suçluların küçük bir listesini ve onlar hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz.

MovieWeb: Hannibal - Courtroom Art

www.movieweb.com/movie/hannibal

Sinema filmlerinde kullanılan kötü karakterlerin başında seri katiller gelmektedir. İşte bunlardan birisi: Kuzuların Sessizliği filminin kötü adamı Hannibal Lecter. Hannibal hakkındaki ilginç bilgiler, bu adreste sizleri bekliyor.

www.courtroomartonline.com

Karmaşık davaların çözümlendiği mahkeme salonlarına sanatsal bir bakış açısıyla yaklaşmaya ne dersiniz? Eğer teklifimiz ilginizi çektiyse, bu siteyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Çünkü site, mahkeme salonlarını konu alan bir sanat müzesi.

bobaugust.com - The Kennedy Assassination

mcadams.posc.mu.edu/home

Bir dönem ABD'nin başkanlığını yapan J.F. Kennedy'yi tanımayan yoktur. Ünlü başkana yapılan suikast, bugün bile tüm gizemini koruyor. Cinayeti işleyen Lee Harley Oswald'ın kim olduğu merak ediyorsanız, bu siteyi ziyaret etmenizi öneririz.

www.bobaugust.com

Orenthal James Simpson; ya da medyada sık sık duyduğumuz ismiyle O.J. Simpson. Bir dönem tüm haber bültenlerinde karşımıza çıkan bu ünlü suçlulunun ilginç öyküsünü, "www.bobaugust.com" adresini ziyaret ederek öğrenmeniz mümkün.

Crime and Punishment -Bureau of Justice Statistics

crime.about.com/cs/currentcases/a/Jacksoni

İşte, başı dertten kurtulmayan diğer bir ünlü daha; Michael Jackson. Eğer bu adresi ziyaret ederseniz, sanatçının suç dosyasını yakından inceleme şansını yakalayabilirsiniz. Adli makaleler de ilginizi çekebilir.

www.ojp.usdoj.gov/bjs

Suç istatistikleriyle dolu ilginç bir web sitesi. Hangi yıllar arasında, hangi suçlarda artış olmuş? Hangi suçlar hangi dönemler arasında azalmış? Bu ve benzeri sorulan ayrıntılı cevaplarını, "www.ojp.usdoj. gov/bjs" adresinde bulabilirsiniz…

Sonraki Haber

Forum