Sözlük: V, W, X ve Z Harfleri
V, W, X ve Z harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.
VİRÜS: Bilgisayar virüsleri, aslında özel olarak hazırlanmış küçük yazılımlardan başka bir-şey değildir. Bu yazılımlar çalıştırıldıklarında, genellikle bilgisayara zarar verecek faaliyetlerde bulunurlar. Örneğin veri dosyalarını silebilirler ya da sabit diskin içeriğine zarar verebilirler.
Virüslerin en büyük özelliği, kendilerini diğer dosyalara da kopyalayabilmeleri ve bu şekilde yayılmalarıdır. Bu tip zararlı virüslerden kurtulmanın tek yolu ise anti-virüs adı verilen programlardan geçmektedir.
Sık sık duyulan söylentilerin aksine virüsler, monitörün patlaması ya da klavyenin bozulması gibi çok büyük hasarlara yol açmazlar. Ancak önemli verilerin kaybedilmesi de, en az bu tip durumlar kadar tehlikeli olabilir.
VML: "Vector Markup Language" teriminin kısaltmasıdır. "Extensible Markup Language" (XML) isimli programlama dilinin vektör grafikler için tasarlanmış farklı bir sürümü şeklinde açıklanabilir.
VOODOO: 3dfx isimli donanım üreticisinin geliştirdiği ve bir dönemin ekran kartları üzerinde kullanılan grafik işlemcilere verilen genel addır. Bu işlemciler, 3 boyutlu oyun grafiklerinin ya da CAD/CAM programları ile yapılan çizimlerin ekranda görüntülenmelerini sağlarlar. Başka bir deyişle Voodoo işlemci serisi, 3 boyutlu grafiklerin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Ancak şirketin NVIDIA tarafından satın alınması, Voodoo'ların da tarihin tozlu sayfalarındaki yerlerini almalarına neden olmuştur.
VOXEL: 3 boyutlu modelleme işlemlerinde kullanılan farklı bir bitmap türüne verilen addır. Bir voxel, kullanıldığı resimdeki en küçük parçayı temsil etmektedir.
V-POSTA: Video görüntülerinin normal bir e-postaya eklenmeleriyle ortaya çıkan görüntülü mesajlara verilen addır.
VR: "Virtual Reality" teriminin kısaltmasıdır ve "Sanal Gerçeklik" anlamına gelir. Çeşitli bilgisayar teknolojilerinin yardımıyla, kullanıcıların gerçekte var olmayan sanal bir ortama girip değişik tecrübeler yaşamalarını sağlar. Bu sanal ortamın yaratılmasında gelişmiş ses ve grafik öğeleri kullanılmaktadır. Ayrıca özel gözlük ve eldivenlerin yardımıyla gerçeklik daha da artırılabilir.
VR teknolojisinden çoğunlukla bilgisayar oyunlarının hazırlanması sırasında yararlanılır. Ancak başta askeri uygulamalar olmak üzere pek çok farklı alan da, bu teknolojinin sunduğu avantajları kullanmaktadır.
VRAM: "Video RAM" teriminin kısalt-maşıdır ve ekran kartlarının üzerinde yer alan bellek modüllerini tanımlamak için kullanılır. Bir ekran kartının üzerinde ne kadar fazla miktarda VRAM bulunursa, kartın performansı da aynı oranda yüksek olacaktır. Günümüzde yoğun olarak kullanılan ekran kartlarının üzerinde, genellikle 128 MB kapasiteli VRAM bulunmaktadır.
WAN: "Wide Area Network" teriminin kısaltmasıdır ve aralarında büyük mesafeler bulunan bilgisayarların telefon hatları yardımıyla oluşturdukları ağları tanımlamak için kullanılır.
WAP: "Wireless Application Protocol" teriminin kısaltmasıdır. Kablosuz haberleşme cihazlarının internet bağlantısı kurabilmeleri için kullanılan farklı bir teknolojiyi temsil etmektedir.
WAREZ: Yazılım korsanları tarafından yasadışı yollarla temin edilen ve FTP ya da Telnet siteleri üzerinden kullanıma sunulan tüm yazılımlara verilen genel addır.
WAV: Windows işletim sistemlerinde kullanılan bir çeşit dijital kayıt formatıdır. Bu formatla kaydedilen bir dosyanın boyutları, standart bir MP3 dosyasına oranla çok daha büyük olacaktır. WAV dosyalarını, isimlerinin yanında göreceğiniz ",wav" uzantısından tanıyabilirsiniz.
WEB: "Örümcek ağı" anlamına gelen İngilizce bir terimdir. Zaman zaman interneti tanımlamak için kullanılabilir.
WEB KAMERASI: Bilgisayara bağlanabilen ve internet üzerinde görüntülü olarak sohbet edebilmek için kullanılan küçük kameralara verilen genel addır. Web kameralarının büyük çoğunluğu, bilgisayar bağlantısı için USB arabirimini kullanmaktadırlar.
WEB-POSTA: Çoğu zaman ücretsiz olarak sunulan ve mesajları almak ya da göndermek için Outlook gibi bir programa ihtiyaç duymayan e-posta servislerine verilen addır. Bu tip bir servise kayıt olduğunuzda, e-posta işlemlerinizi Internet Explorer ile gerçekleştirmeniz mümkündür.
WEBMASTER: Bir web sitesinin yönetimi ve bakımı ile görevli olan kişilere verilen addır. Bu kişiler, siteye girişleri de kontrol altında tutabilirler.
WEB SİTESİ: İnternet üzerinde yer alan ve içerdiği çeşitli bilgileri kullanıcıların hizmetine sunan sayfalar bütününe site adı verilmektedir. Her web sitesi, kendine ait benzersiz bir adrese sahiptir.
WEB SUNUCUSU: İnternet üzerindeki sitelerin bilgilerini içeren ve bu siteleri kullanıcıların erişimine sunan bilgisayarlara verilen genel addır.
WINDOWS: Microsoft tarafından geliştirilen ve dünya üzerindeki bilgisayarların büyük çoğunluğunda kullanılan işletim sistemi serisine verilen addır. Farklı amaçlara yönelik olarak hazırlanmış değişik sürümleri bulunmaktadır. Örneğin bu serinin son üyesi olan Windows XP, "Home" ve "Professional" gibi farklı sürümlere sahiptir.
Windows işletim sistemlerinin en büyük avantajı, tamamen grafik arayüz ile çalışıyor olmalarıdır. Bu sayede bilgisayar kullanmak da inanılmaz bir biçimde kolaylaşmıştır.
WORD: Microsoft tarafından hazırlanan ve kullanıcılar arasında büyük bir popülerliğe sahip olan kelime işlemciye verilen addır. MS Office paketi içerisinde yer alan Word programının birçok farklı sürümü bulunmaktadır. Çünkü Microsoft, sürekli olarak programlarını geliştirmekte ve kullanıcıların hizmetine sunmaktadır.
WORDART: Word programı ile birlikte gelen ve artistik görünümlü karakterler kullanmamızı sağlayan küçük uygulamaya "WordArt" adı verilmektedir.
WORDPAD: Word programının çok daha basit bir sürümüdür. Bu sürüm, mevcut tüm Windows işletim sistemlerinde bulunmaktadır.
WWW: "World Wide Web" teriminin kısaltılmış halidir. Bu kısaltma, birçok internet adresinin başında yer almaktadır ("www.chip.com.tr" gibi).
WYSIWYG: "What You See is What You Get" teriminin kısaltmasıdır ve baskı kalitesini arttırmak için kullanılan bir tekniği temsil eder. Bu teknik, basılacak bir resmin ya da internet sayfasının ekranda görüldüğü gibi kağıda aktarılması ile görevlidir. Yani bu tekniği kullanarak yapacağınız baskılarda renk sapması gibi sorunlar yaşamazsınız.
XEON: Intel tarafından 1998 yılında piyasaya sürülen yüksek performanslı bir işlemcidir. Gelişmiş yapısı ve yüksek performansı, bu işlemcinin sunucular için ideal bir çözüm olmasını sağlamaktadır. Zaten Intel, Xeon işlemcisini sunucu tabanlı bilgisayar sistemleri için geliştirmektedir.
XGA: "Extended Graphics Array" teriminin kısaltmasıdır ve özel bir grafik kartı standardını tanımlamak için kullanılır. IBM tarafından geliştirilen bu standart, 65.356 renk ile çalışabilmektedir. Tabii bu noktada kullandığınız monitörün de yüksek kalite sunması oldukça önemlidir.
ZIP: WinZip programı ile gerçekleştirilen sıkıştırma işlemleri sonucunda ortaya çıkan dosyalara, genel olarak "Zip dosyası" adı verilmektedir. Bu tip dosyaları, isimlerinin yanındaki ".zip" uzantısından ve mengeneye benzeyen simgelerinden kolayca tanıyabilirsiniz.
ZUM: En basit şekliyle "yakınlaştırma özelliği" olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman fotoğraf makineleri ve video kameraların görüntüyü ne kadar yakınlaştırabildiklerini belirtmek için kullanılır. Örneğin 3X zum özelliğine sahip olan bir fotoğraf makinesi, çekilecek pozu normalden 3 kat daha yakına taşıyabilmektedir.