Sözlük: T Harfi
T harfi ile başlayan terimler ve açıklamaları.
TARAYICI: İngilizce'deki "scanner" teriminin Türkçe'deki karşılığı olan tarayıcı, basılı resim ya da metinleri dijital ortama aktarmak için kullanılan bir cihazı tanımlamak için kullanılır. Özel yazılımların yardımıyla taranacak olan belgeler, belli bir resim formatında taranır ve sabit diske kopyalanır. Bu işlem için ışıklı bir düzenek kullanılır. Algılayıcı adı verilen özel yonga ise, taranan görüntüyü dijital formata çevirmekle görevlidir. Tarayıcıları el tarayıcısı ve düz (flatbed) tarayıcı olmak üzere iki farklı kategoriye ayırabiliriz. El tarayıcılarının kullanımı oldukça zordur ve günümüzde pek tercih edilmemektedirler.
TARGA: Bitmap türündeki bir grafik dosyası formatıdır. 16, 24 ya da 32 bit renk derinliğine sahip olan resimlerin saklanması ve işlenmesi için kullanılır Targa dosyalarını, isimlerinin yanındaki "TGA" uzantısından tanıyabilirsiniz.
TEK TIKLAMA: Tüm Windows işletim sistemlerinde, kullanıcı ve bilgisayar arasındaki etkileşimin büyük kısmı fare ile sağlanır. Örneğin bir programı çalıştırmak için, işaretçiyi simgesinin üzerine getirmeli ve farenin sol tuşuna iki kere basmalısınız. Sadece simgeyi seçmek isteyenler ise, tuşa bir kez basmalılar. İşte, fare tuşuna sadece bir kez basmaya genel olarak "tek tıklama" adı veriliyor.
TELEFON ÇEVİRİCİSİ: Windows'un 95 ve 98 sürümlerinde bulunan; modem aracılığıyla belli bir telefon numarasını çevirmenizi sağlayan küçük uygulamaya verilen addır. Bazı durumlarda "Numara Çeviricisi" adıyla da karşımıza çıkabilen bu uygulama, küçük bir mikrofon yardımıyla telefon görüşmesi yapmamızı da sağlayabilir.
TELNET (TN): Bir çeşit terminal emülatör protokolü olan Telnet'te, kullanıcılar internet üzerindeki bir bilgisayara bağlanırlar ve komut satırı benzeri bir arabirim yardımıyla bu bilgisayara komut gönderebilirler. Bu şekilde her türlü veri transferini gerçekleştirmek mümkündür.
TEMA: Çoğu kullanıcı, bilgisayarını kendi zevk ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeyi sever. Windows'un pencere yapıları, işaretçi şekilleri ve simgeler, değişime imkan veren en uygun öğelerdir. "Tema" adı verilen küçük yazılımlar da, işte bu öğelere farklı bir görünüm kazandırmak için kullanılırlar. Çalıştırıldıklarında, grafik arabirimde bazı görsel değişiklikler meydana gelir; böylece bilgisayarla çalışmak da daha eğlenceli bir hale dönüşebilir.
TEMP: "Temporary" teriminin Türkçe'deki karşılığıdır. "Geçici" anlamına gelen bu terim, bilgisayarla çalışırken oluşturulan, ancak bir süre sonra hiçbir işe yaramayan dosyaları tanımlamak için kullanılır.
TEMP KLASÖRÜ: Çeşitli yazılımlarla çalışılırken ya da bir yazılımın kurulumu sırasında, sonradan işe yaramayacak ancak o an için gerekli olan bazı geçici dosyalar oluşturulabilir. Windows, bu dosyaların farklı yerlere dağılmasını önlemek amacıyla "Temp" isimli bir klasör oluşturur ve gereksiz tüm dosyaları bu klasörün içerisinde toplar. Eğer çeşitli nedenlerden dolayı bu klasör içerisinde bazı dosyalar kalmışsa, bu dosyaları gönül rahatlığıyla silebilirsiniz.
TERMINATOR: Bir dizi aygıt belli bir sıra içerisinde bağlandığında, bağlantının son noktasını belirtmek için kullanılan sonlandırıcıya verilen isimdir. Bu sonlandırıcı, genellikle küçük bir metal klipsten farklı değildir. Ancak değişik durumlarla da karşılaşabiliriz. Örneğin SCSI arabirimini kullanan birkaç aygıtı sıra halinde sisteme bağladığınızda, sıranın son cihazı üzerindeki jumper'lara özel bir ayar yapılır. Bu ayar. o cihazın sıradaki son cihaz olduğunu belirtmeye yarar.
TEYP SÜRÜCÜ: Bilgisayarların yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından sonra, büyük miktardaki verilerin manyetik bant üzerine depolanabilmesi için kayıt teknikleri geliştirildi. İşte bu manyetik bantlara kayıt yapabilen ve bant üzerindeki verileri okuyabilen cihazlara, genel olarak teyp sürücü adı veriliyor. Hız açısından son derece başarısız olan teyp sürücüler, çok yoğun olmasa da halen kullanılmaktadır.
TIFF: "Tagged Image File Format" teriminin kısaltmasıdır ve bitmap tabanlı bir dosya forma-tını temsil eder. Aldus ve Microsoft şirketlerinin ortaklaşa geliştirdikleri bu format, özellikle yüksek resim kalitesi ile dikkat çeker. Ancak kalitenin yüksek olması, dosya büyüklüklerinin de artması anlamına gelmektedir.
TONER: Fotokopi makineleri ve lazer yazıcılar, baskı işlemi için toz mürekkep kullanırlar. "Toner" ise, bu toz mürekkebi içeren ünitelere verilen genel addır. Genellikle plastik bir kabı andıran "toner"ler, baskı ömrü açısından normal bir mürekkep kartuşunu rahatlıkla geride bırakabilirler.
TOUCHPAD: Taşınabilir bilgisayarlarda kullanılan ve geleneksel farelerin yerini alan hassas bir düzenektir. İşaretçinin hareket etmesi, kullanıcının "touchpad" üzerinde parmağını gezdirmesi ile mümkün olabilir.
TOUCHSCREEN: "Touch Sensitive Screen" teriminin kısaltılmış halidir ve dokunmatik ekranları belirtmek için kullanılır. Herhangi bir menünün veya ikonun seçilmesi için, ekranda görüldükleri noktaya dokunmak yeterlidir. Yani herhangi bir fare hareketine ihtiyaç duyulmaz.
TOWER: Yüksek ve dikdörtgen biçimli bilgisayar kasası tasarımlarına verilen genel addır. Türkçe'ye "kule" şeklinde çevrilebilir. Bu tarz kasaların farklı modelleri, çok değişik boyutlara sahip olabilirler. Kasa ne kadar büyük olursa, bilgisayara bağlanabilecek donanım miktarı da aynı oranda artacaktır.
TRACKBALL: Ters çevrilmiş bir fareyi andıran bu tip cihazlar, normal bir fare gibi bilgisayarı kumanda etmek için kullanılırlar. "Trackball"u fare gibi düz bir zeminde gezdirmenize gerek yoktur. Bunun yerine, üzerindeki küçük topun parmak yardımıyla çevrilmesi gerekmektedir.
TRAILER: Yeni çekilmiş bir filmin ya da gelişim aşamasındaki bir bilgisayar oyununun çeşitli görüntülerini içeren tanıtım filmlerine verilen isimdir. Türkçe'ye "fragman" şeklinde çevrilebilir. Büyük üreticiler, ürünlerini tanıtmak amacıyla internet sitelerinde kendi fragmanlarını ücretsiz olarak yayınlarlar. Buradaki amaç, fragman dosyaları ile müşterinin ilgisini çekmek ve filmin ya da oyunun ticari başarısını artırmaktır.
TROJAN: "Truva" anlamına gelen bu terim, genellikle kötü amaçlar için kullanılan küçük bir program türünü belirtmek için kullanılır. Bazı kaynaklar tarafından virüs olarak nitelendirilseler de, aslında kendilerini kopyalayıp farklı sistemlere göndermek gibi huyları bulunmaz. Eğer bilgisayarınıza "trojan" bulaştıysa, sisteminiz de dış tehlikelere karşı korunmasız hale gelmiş demektir. Çünkü bu tip programları gönderenlerin amacı, bilgisayarınız üzerinde tam bir kontrol sağlayabilmektir.
TRUETYPE: Macintosh ve PC türü bilgisayarlarda kullanılmak üzere hazırlanmış özel bir font türüdür. Vektör tabanlı olduklarından, boyutları değiştirilse de asla deforme olmazlar.
TUTORIAL: Bir programın veya programa ait bir fonksiyonun nasıl kullanılacağını açıklayan bilgi dosyalarına verilen isimdir.
TXT: "Not defteri" ile hazırlanmış düz metin dosyalarının uzantısıdır.