Sözlük: S ve T Harfleri

S ve T harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.

SİLİKON VADİSİ: Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan vadiye verilen addır. Orijinal ismi "Silicon Valley"dir. İçlerinde Türk şirketlerinin de bulunduğu birçok büyük şirketin araştırma ve geliştirme merkezleri bu vadide bulunmaktadır. Kısacası Silikon Vadisi, dünyanın teknoloji merkezi olarak değerlendirilebilir.

SİMGE: Windows ve benzeri işletim sistemleri, ağırlıklı olarak grafiksel öğelerden meydana gelirler. Yani bu tip programlarda grafik arayüz kullanılmaktadır. Tüm dosyalar, klasörler, programlar ve daha birçok unsur, ekranda simgeler halinde görüntülenmektedir. Örneğin bir oyunun masaüstünde duran simgesine çift tıkladığınızda Windows bu durumu oyunu çalıştırmak için verilmiş bir komut olarak algılar ve gerekli işlemleri yapar.

SİSTEM ARAÇLARI: "Başlat / Tüm Programlar / Donatılar / Sistem Araçları" yolunu takip ederek ulaşabileceğiniz uygulamalara verilen genel addır. Bu uygulamaların temel amacı, Windows'un sorunsuz çalışması için gerekli bakımların yapılmasını sağlamaktır. "Disk Birleştiricisi", "Disk Temizleme" ya da "Yedekleme" gibi birçok küçük uygulamayı sistem araçlarının arasında bulabilirsiniz.

SİSTEM BİLGİSİ: "Sistem Araçları" klasöründe yer alan özel bir uygulamadır Uygulamanın görevi, sistem hakkındaki ayrıntılı bilgileri kullanıcıya ulaştırmak şeklinde açıklanabilir. Bu bilgiler arasında hem donanımlarla ilgili, hem de yazılımlarla ilgili ayrıntılara yer verilmektedir.

SİSTEM ÇÖKMESİ: İşletim sistemleri her ne kadar gelişmiş olsalar da. çeşitli nedenlerden dolayı çalışmalarında aksaklıklar meydana gelebilir. Üstelik bazı durumlarda, ortaya çıkan hataların düzeltilmeleri de mümkün olmaz. Sonuçta işletim sisteminiz çalışmayı reddedecektir. İşte bu gibi durumlara sistem çökmesi adı verilmektedir.

SİSTEM KAYNAKLARI: Bir işletim sistemi, çalışırken bilgisayarın tüm bileşenlerini denetler ve kontrol altında tutar. Sistemin doğru bir biçimde çalışması için bu şarttır. Bileşenler arasındaki veri akışını sağlayan veriyolları, yazılımların çalışmak için ihtiyaç duydukları bellek miktarı, sabit disk üzerindeki "sanal bellek "alanı ve işlemcinin kullanılabilir kapasitesi gibi değerlerin hemen hepsine, genel olarak sistem kaynakları adı verilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz kontrol işleminde, işte bu kaynaklar denetlenir.

SİSTEM KLASÖRÜ: Windows işletim sisteminin önemli uygulama dosyalarını depoladığı klasöre verilen isimdir. Bu klasör oldukça önemlidir; çünkü içerisindeki dosyalar üzerinde yapılacak yanlış bir işlem, sistemin çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Tecrübesiz kullanıcıların bu klasöre dokunmamaları tavsiye edilir.

SİTE: İnternet üzerindeki bilgiler, HTML diliyle hazırlanmış veri dosyaları halinde saklanırlar. Bu veri dosyalarının her birine web sayfası adı verilmektedir. Site terimi ise, birden çok web sayfasından oluşan ve kendi içerisinde organize edilmiş sayfalar topluluğunu tanımlamak için kullanılır.

SLİM KASA: Bilgisayarı oluşturan bileşenlerin büyük kısmı, kasa adı verilen özel kutular içerisinde bulunurlar. Ancak tüm kasalar aynı değildir. Slim kasalar, çoğu zaman küçük boyutlara sahiptirler ve genellikle monitörün altına yerleştirilirler. Daha büyük kasalara ise kule (tower) adı verilmektedir.

SLOT İŞLEMCİ: Intel'in Pentium II ve ilk Pentium III işlemcilerinde kullandığı özel mimariye verilen addır. Slot işlemciler, anakart üzerine standart bir PCI kart gibi yerleştirilirler. İşlemci yuvaları da PCI yuvalarını andırırlar. Bu tip işlemcilerin boyutları, günümüzde kullanılan soket işlemcilere oranla çok daha büyüktür. Ancak slot mimarisi, günümüzün yeni nesil işlemcileri için kullanılmamaktadır.

SOKET İŞLEMCİ: Eskiden beri kullanılan temel işlemci mimarilerine verilen genel addır. Soket mimarisi ile üretilen işlemciler, genellikle kare bir forma sahiptirler ve anakart üzerine yatay olarak yerleştirilirler. Sadece Pentium II ve bazı Pentium III modellerinde kullanılmayan soket mimarisi, kendi içerisinde de çeşitlere ayrılmaktadır (Soket 478 ya da Soket A gibi).

SOL TIKLAMA: Windows işletim sistemlerinde, sağ ve sol fare tuşları farklı işlevlere sahiptirler. Sol fare tuşu, genellikle seçim veya çalıştırma işlemleri için kullanılır. Bir simgeyi seçmek istediğinizde bu tuşa bir kez, simgeyi açmak istediğinizde ise iki kez basmalısınız. İşte bu işlemlerin tümüne, genel olarak sol tıklama adı verilmektedir.

SOLITAIRE: Tarihi eskilere dayansa da, günümüzde bile yoğun olarak oynanan bir çeşit kart oyunudur. Bu oyun, Windows'un 95 sürümünden beri işletim sistemi içerisinde yerini almayı sürdürüyor. Solitaire oyununa ulaşmak için "Başlat / Tüm Programlar / Oyunlar" yolunu takip etmeniz yeterli olacaktır.

SOUND BLASTER: Creative şirketi tarafından geliştirilen ses kartı serisine verilen isimdir. Yıllar önce şirketin kullanıcılara sunduğu ilk Sound Blaster ses kartı, zamanına göre son derece büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Bu büyük ilgi, ses teknolojilerindeki gelişmelerin de Sound Blaster'a endekslenmesi ile sonuçlandı. Günümüzde ses kartı piyasasının tartışmasız bir numarası olan Sound Blaster serisi, ses ' standartlarını belirlemeyi de sürdürüyor.

SUNUCU: Yerel bir ağ ya da internet üzerinde bulunan tüm bilgisayarların bağlandığı ana bilgisayara verilen isimdir. Örneğin internet üzerinde herhangi bir adres yazdığınızda, aslında belli bir sunucuya bağlanmış olusunuz. Yerel ağda internet bağlantısının dağıtılması gibi hizmetler de, yine sunucu bilgisayar tarafından gerçekleştirilir.

SÜRÜCÜ: Bilgisayara bağlı olan ve verilerin okunmasını sağlayan tüm cihazlara genel olarak sürücü adı verilmektedir. Örneğin sabit diskler, aslında birer sürücüdürler. Aynı şekilde, disketleri okumak ya da üzerlerine veri yazmak için kullandığımız cihazlar da disket sürücü olarak bilinirler. CD-ROM sürücüler ya da DVD-ROM sürücüler de, bu terimin kapsama alanına girmektedirler.

Bilgisayar donanımlarının işletim sistemine tanıtılmaları için kullanılan küçük dosyalara da sürücü adı verilmektedir. Bu dosyalar, genellikle donanım ile birlikte kullanıcıya sunulurlar.

SÜRÜCÜ HARFLERİ: Windows işletim sistemi, bilgisayara bağlı olan tüm sürücüleri belli bir harf ile isimlendirir. Disket sürücüler için A ve B, sabit diskler için C. optik sürücüler içinse D harfi kullanılmaktadır. Ancak harfler, sisteme bağlı olan sürücü sayısına göre farklılık gösterebilirler.

SÜRÜKLE-BIRAK: Windows işletim sistemlerinde, bir simgeyi ekranda hareket ettirerek bir yerden başka bir yere taşıma işlemine verilen addır. Bu işleme, çoğunlukla dosyaların bir klasörden başka bir klasöre taşınmaları sırasında başvurulur.

SÜRÜM: Yazılımlar ya da donanımlar için kullanılan bir çeşit model belirleme kriteridir. Bir yazılımın farklı sürümleri olabilir. Örneğin Windows 98 ve Windows XP, aslında Windows işletim sisteminin iki farklı sürümüdür.

TAB: Klavyede bulunan özel tuşlardan birisidir ve iki farklı fonksiyonu üstlenir. Kelime işlemcilerde paragraf açmak için kullanılır. Standart bir Windows penceresinde ise, farklı seçeneklerin arasında gezinmenizi sağlar.

TAK VE KULLAN: "Plug & Play" teriminin Türkçe'deki karşılığıdır. Bu özelliğe sahip olan bir işletim sistemi, donanımların büyük çoğunluğunu otomatik olarak tanır ve kullanıcıların ekstra bir işlem yapmalarına gerek kalmaz.

Sonraki Haber

Forum