Sözlük: P ve R Harfleri

P ve R harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.

PROGRAM: Belli bir amaç için geliştirilen ve kendi içerisinde bir bütün olan yazılımlara verilen addır. Örneğin Word, Excel ya da Photoshop birer programdır.

PROGRAM DİLİ: Programlama dilleri, bir bilgisayarın yapması gereken işleri düzenlemek için kullanılırlar. Çoğu programlama dilinde İngilizce komutlar kullanılmaktadır. Bu sayede programcıların daha rahat çalışmaları sağlanmış olur. Bir programlama dilinde kullanılan tüm komutlar, "derleyici" adı verilen özel yazılımlarla matematiksel bir formata dönüştürülür. Bilgisayarların bu komutları anlaması da ancak bu şekilde gerçekleşir.

PROTOKOL: Bilgisayarlar arasındaki veri alış verişinin düzgün olarak yürüyebilmesi için belirli kurallara uyulması gerekmektedir. İşle bu kurallara genel olarak protokol adını veriyoruz. Windows işletim sistemleri, farklı bağlantı türleri için farklı protokolleri kullanmaktadır (TCP/IP veya IPX gibi).

PROXY: Internet kullanımı sırasında çok sık ziyaret edilen veya erişilen sitelerin birer kopyalarını bünyesinde depolayan ve bu sayfalara tekrar erişim olduğunda görüntüleme hızını artıran sistemdir. Bu sayede aynı "proxy"yi kullanan kullanıcıların sayfayı tamamen açmaları çok daha kısa bir zaman alacaktır.

PUBLIC DOMAIN SOFTWARE: Genel kullanıma açık olan ve ücretsiz olarak dağıtılan programlara verilen genel addır. Bu tür programların kopyalanması, kullanılması ve yapılarının değiştirilmesi serbesttir. Yani programı dilediğiniz gibi değiştirme ya da modifiye etme şansına sahipsiniz. Programcılar, kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmezler.

PUNTO: Tipometride kullanılan ölçü birimidir. Bilgisayarda kullanılan yazı tipi boyutları, çoğunlukla "punto" terimi ile belirtilir.

RADYO KARTI: Bilgisayarın multimedya özelliklerini geliştirmek için kullanılan radyo kartları, size bilgisayar üzerinden radyo dinleme olanağı sunmaktadırlar. Sadece radyo fonksiyonuna sahip olan kartlar bulabileceğiniz gibi, hem radyo hem de TV fonksiyonunu bulunan ürünlere rastlamanız da mümkündür.

Radyo kartları, dahili ve harici olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilebilirler. Hangisini tercih ederseniz edin, önemli olan parazitleri önleme yeteneğidir. Bu arada ürün ile birlikte gelen FM anteninin kaliteli olmasına da büyük önem vermeniz gerekli.

RAM: Bilgisayarda kullanılan dinamik hafıza modüllerine verilen genel addır. Bu modüller, enerji akımı devam ettiği sürece veri depolayabilirler ya da veri aktarabilirler. Genel kullanım amaçları, sistemin çalışması sırasında farklı donanımlar arasındaki veri alışverişini hızlandırmaktır. Bilgisayar kapatıldığında (ya da enerji kesildiğinde), RAM üzerindeki veriler de tamamen silinecektir.

RAR: WinZip'e benzeyen ve yoğun olarak kullanılan sıkıştırma programlarından birisidir. Asıl amacı, ".RAR" uzantısına sahip olan dosyaları açmak ya da verileri bu uzantıya sahip bir dosya içerisine sıkıştırmaktır. Ancak son sürümler, ".RAR" dosyaları ile birlikte "ZIP" veya ".ARJ" uzantılı dosyaları da açabilmektedirler. WinZip programı ise, ".RAR" dosyalarını açma yeteneğine sahip değildir.

RD KOMUTU: Çok eski bir DOS komutu olmasına rağmen günümüzde de kullanılan önemli komutlardan birisidir. Eğer Windows'un DOS penceresini kullanıyorsanız, bu komut ile herhangi bir dosyayı silmeniz mümkün. Örneğin "mektuplar" isimli bir dosyayı silmek istiyorsanız, komut satırına "RD mektuplar" yazmanız yeterli olacaktır.

REAL PLAYER: Shareware olarak dağıtılan ve genelde internet üzerinde kullanılan bir multimedya yazılımıdır. Asıl amacı, gerçek zamanlı (canlı) yayınları internet üzerinden izlemenizi sağlamaktır. Bu tip yayınların görüntü kaliteleri çok yüksek olmaz. Tabii buna bağlı olarak dosya boyutları da küçük tutulmuştur. Yani bu tip yayınları internet üzerinden izlemek için 56K'lık bağlantılar bile yeterli olabilir. Ancak kablo ya da ADSL gibi hızlı bağlantılar, işinizi oldukça kolaylaştırabilir.

REGISTRY (KAYIT DÜZENLEYİCİSİ): İşletim sistemi altında kurulu olan tüm yazılım ve donanımlarla ilgili kayıtların toplandığı bölümdür. İşletim sisteminin beyni olarak da değerlendirilebilir. Bozulması halinde tüm işletim sistemini baştan kurulması gerekir. Tutulan kayıtlar arasında lisans bilgilerini ve sürücü detaylarını da bulunmaktadır.

RENDER: Türkçe'deki karşılığı "işlemek" ya da "kaplamaktır. Genellikle 3 boyutlu tasarım programlarında gördüğümüz bir tekniği belirtmek için kullanılır. Bu tekniğin amacı, hazırlanmış bir tasarıma son şeklini vermektir.

Çizimler öncelikle çizgiler yardımıyla gerçekleştirilirler ve böylece işin iskeleti ortaya çıkmış olur. "Render" işlemi ise, bu iskeleti uygun dolgu renkleri ile kaplamamızı sağlar. Böylece ortaya çıkan sonuç, 3 boyutlu gerçek bir çizim halini alacaktır.

RESET: Bloke olmuş bir uygulamanın ya da programın tekrar başlatılabilmesi için, sistemin en baştaki durumuna geri döndürülmesi gerekir. "Reset" terimi de işte bu süreci tanımlamak için kullanılmaktadır.

Kasa üzerinde, güç düğmesinin hemen yanında bulunan küçük düğmeye de "reset düğmesi" adı verilmektedir. Bu düğmeye basmak, sistemin tekrar başlatılmasını sağlar. Ancak çok mecbur kalınmadıkça bu düğmeye basılması tavsiye edilmez. Çünkü "reset düğmesi" ile gerçekleştirilen yeniden başlatma işlemleri, bazı durumlarda Windows'a zarar verebilir ve tüm işletim sistemini baştan kurmanıza yol açabilir.

RESTART: İşletim sisteminin ve dolayısı ile bilgisayarın yeniden başlatılması işlemine verilen addır. Çeşitli yazılımların kurulumu yada işletim sistemine ait bazı ayarların değiştirilmesi, sistemin baştan başlatılmasını gerektirebilir.

Bilgisayarı baştan başlatmak için, öncelikle "Başlat" menusunu açmalısınız. Daha sonra "Bilgisayarı Kapat" satırına tıklayın ve açılacak olan küçük kutudan "Yeniden Başlat" düğmesine basın.

RETRY: Genellikle hala mesajlarında karşımıza çıkan bu terim, tekrar denemek anlamına gelmektedir. İşletim sistemi ya da diğer yazılımlarla çalışırken bilgisayar isteklerinize cevap veremezse, bu seçeneği kullanarak şansınızı bir kez daha deneyebilirsiniz. Örneğin CD-ROM sürücüye yerleştirdiğiniz bir CD cihaz tarafından okunamıyorsa, "retry" seçeneği ile aynı işlemin tekrarlanmasını sağlamanız mümkün.

RGB: 3 temel renk olan kırmızı, yeşil ve mavinin tonlarından yola çıkarak farklı renklerin oluşturulmasını sağlayan renk sistemine verilen addır. Monitörlerde ya da yazıcılarda bu sistem kullanılır. CMYK renk sistemi ise, daha çok matbaa gibi profesyonel ortamlarda tercih edilmektedir.

ROM: "Read Only Memory" teriminin kısaltmasıdır ve özel bir hafıza ünitesini belirtmek için kullanılır. Bu tip ünitelerin üzerindeki veriler sadece okunabilirler; değiştirilmeleri ya da silinmeleri mümkün değildir.

RTF: "Rich Text Format" teriminin kısaltmasıdır. Microsoft tarafından geliştirilmiş bir metin dosyası formatını tanımlamak için kullanılır. Bu formata sahip olan dosyaları, sonlarındaki ".RTF" uzantısından tanıyabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum