Sözlük: M ve N Harfleri
M ve N harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.
MIDI: "Musical Instruments Digital Interface" teriminin kısaltmasıdır. Bilgisayarlardaki çoğu ses kartının bir MIDI girişi mevcuttur. Bu giriş, yeni nesil müzik aletlerini bilgisayara bağlayıp kayıt yapmanızı mümkün hale getirir.
MIDI yazılımları ile MIDI müzik dosyaları oluşturabilir, mevcut dosyalar üzerinde değişiklik yapabilir veya bu dosyaları bilgisayardan dinleyebilirsiniz. Dosyalar, genellikle ".mid" uzantısı ile belirtilirler.
MIRROR (AYNA): Erişimi kolaylaştırmak amacıyla başka sayfaların içeriklerini gösteren adreslere verilen isimdir. Genellikle çok yoğun bir ziyaretçi kapasitesine sahip olan sayfalar için kullanılırlar. Örneğin belli bir adresten ulaşabileceğiniz bir siteye farklı adres girerek ulaşabiliyorsanız, işte bu adrese "mirror" adı verilir.
MMX: Piyasaya sürülen ilk Pentium işlemcileri güçlendirmeyi amaçlayan ve günümüzde kullanılan Pentium 4'lerde bile gördüğümüz özel işlemci komutlarına verilen addır. MMX komutlarının amacı, işlemcileri multimedya uygulamalarında daha hızlı bir hale getirmektir. Başka bir deyişle MMX, multimedya konusuna ağırlık veren bir teknolojidir. MMX komutlarıyla donatılmış bir Pentium işlemci, bu komutları desteklemeyen bir diğer işlemciye göre yüzde 10-20 oranlarında daha hızlı çalışabilir.
MODEM: Telefon hatlarını kullanarak bilgisayarlar arasında bağlantı kuran bileşene verilen addır. Modemler, günümüzde daha çok internete bağlanmak için kullanılmaktadır. Modemleri, iki farklı konuda kategorize etmek mümkün. Öncelikle bağlantı tiplerine göz atabiliriz. Analog (dial-up) bağlantılar için kullanılan bir modem, internet bağlantısı için normal telefon hatlarından destek alır. Kablo modemler ise, kablo TV şebekesini kullanmaktadır.
ISDN ve ADSL modemleri de, yapısal olarak birbirlerinden farklıdır. Diğer bir konu ise donanımın tipidir. Modemler, modellerine göre dahili ya da harici olabilirler. Dahili modemler, bilgisayar bağlantısı için PCI veriyolunu kullanıyorlar. Harici modemleri ise, USB ya da seri bağlantı noktalarına bağlayabilirsiniz.
MODÜL: Taşınabilir bilgisayarda kullanılan, istenildiği zaman eklenip çıkarılabilen donanımlara verilen genel addır (CD-ROM, batarya gibi). Ayrıca bir yazılıma eklenebilen ve ekstra özellikler sağlayan küçük uygulama parçalarına da bu isim verilebilir.
MONİTÖR: Bilgisayarın oluşturduğu sinyalleri grafiksel olarak görmemizi sağlayan cihazdır. Ekran kartları bu sinyalleri görüntüye çevirirler ve monitöre iletirler. Piyasada birçok farklı marka ve modelde monitör bulabilirsiniz. Bu ürünler, genellikle boyutları ile birbirlerinden ayrılırlar (15 inç, 17 inç. 19 inç gibi).
MOTION CAPTURE: İnsan hareketlerini alıp bilgisayarda sentezlemeye yarayan algılayıcılara ve yazılımlara dayalı teknolojiler kümesine verilen addır. Fifa ya da NBA gibi oyunlarda gördüğümüz gerçekçi vücut hareketleri, işte bu teknolojinin yardımıyla oluşturulmaktadır.
MPEG: Çok kullanılan bir multimedya formatı olan MPEG, video görüntülerinin etkin bir biçimde depolanabilmesi için geliştirilmiştir. Bu formattaki video dosyalarını, ".mpg" ya da ".mpeg" uzantılarından tanıyabilirsiniz.
MP3: Sıkıştırılmış bir müzik dosyası formatıdır. Sabit disk üzerinde fazla yer işgal etmeden çeşitli müzik parçalarını depolamanıza izin verir. Bu formattaki dosyalar, Windows sürümlerinin büyük çoğunluğu tarafından desteklenmektedir. Buna ek olarak, MP3 dosyaları ile dolu bir CD'yi normal bir müzik CD'si gibi çalabilen müzik setlerine de rastlayabilirsiniz.
MS: Micosoft'un kısaltmasıdır. Şirketin geliştirdiği ürünlerde bu kısaltmayı mutlaka göreceksiniz (MS Office, MS Word gibi).
MS-DOS: Oldukça eski ve artık kullanılmayan bir işletim sistemidir. Microsoft tarafından geliştirilen MS-DOS, IBM PC-XT modelinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Komutların klavye yardımıyla girilmesi temeline dayanır. Windows işletim sistemlerinin piyasaya sürülmesiyle birlikte geçerliliğini yitiren MS-DOS, aslında bu işletim sistemlerinin altında da varlığını sürdürmektedir. Başka bir deyişle MS-DOS için geliştirilmiş eski programları Windows ortamında kullanmak mümkündür.
MSN: Microsoft Network (MSN), kullanıcılarının aralarında elektronik posta ve sohbet gibi yöntemlerle iletişim kurmalarını sağlayan internet servisidir. Bu servis hakkında ayrıntılı bilgi almak için "www.msn.com" adresini ziyaret etmeniz yeterli.
MULTİMEDYA: Animasyon, grafik, metin ve ses gibi çeşitli ifade tekniklerinin entegrasyonudur. Bir multimedya yazılımı, bu tekniklerin bir arada kullanılması ile ortaya çıkar.
MULTİMEDYA PC: Multimedya PC olarak adlandırılan bilgisayarlar, çeşitli ses ve video uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabilecek donanım ve yazılıma sahip aygıtlardır. Ses kartı, güçlü bir ekran kartı, CD-ROM sürücü, DVD-ROM sürücü, surround hoparlör seti ve kamera gibi çok farklı bileşenlerin bir arada kullanılmaları, bilgisayarın multimedya özelliğini kazanması için yeterlidir.
MULTI PROCESSOR: Aynı anda birden fazla işlemciyi kullanabilen bilgisayarlara verilen isimdir. Genellikle sunucu tabanlı sistemler için kullanılır.
NETSCAPE: Özellikle internet yazılımları konusunda uzmanlaşmış, dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden birisidir. En bilinen ürünleri "Netscape Navigator" ve "Netscape Communicator"dır.
NEWSGROUP: İnternet üzerinde var olan tartışma alanlarına veya gruplara verilen addır. Dilimize "Haber Grubu" olarak çevrilebilir.
Hemen her türlü konuda sayısız grup bulabilirsiniz (tıptan bilime, futboldan sinemaya...). İlginizi çeken bir gruba üye olarak gelen mesajları (e-postaları) takip edebileceğiniz gibi; bu mesajlara cevap da yazabilirsiniz. Yazdığınız mesajlar da, gruptaki diğer kişiler tarafından görülür.
Haber gruplarına bağlanmak için, genellikle Outlook Express, Outlook ve Netscape Communicator gibi tanıdık yazılımlar kullanılır. Ancak dilerseniz, bazı gruplara Internet Explorer aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
NICKNAME: "Takma ad" teriminin İngilizce'deki karşılığıdır. Kullanıcının, kendi kimliğini belirtmek istememesi durumunda kullanacağı rumuzu temsil eder. Sohbet odalarında yada ICQ gibi mesajlaşma yazılımlarında, genellikle takma adlar tercih edilir.
NLQ: "Near Letter Quality" teriminin kısaltmasıdır ve nokta vuruşlu yazıcılarda elde edilebilecek en iyi baskı kalitesini simgeler.