Sohbet Etmenin Kuralları

İnternet üzerinde sohbete başlayabilmek için bilmeniz gerekenler.

Son zamanlarda giderek daha sık duymaya başladığımız "chat yapmak" terimi, sohbet etmek anlamında kullanılmaktadır. Ancak bu sohbet yüzyüze değil, internet üzerinde yazışarak yapılır.

İnternet üzerinde yapılan sohbetler, birçok farklı amaca hizmet edebilmektedirler. Bazen çok uzaklarda yaşayan bir arkadaşımızla hasret gidermek için "chat" yaparız; bazen de iş konularını çözüme kavuşturmak için bu yola baş vururuz. Yani internet sohbetleri eğlence amaçlı olabilecekleri gibi, iş gibi Önemli konularda da yardımımıza koşabilirler. Ancak herşey bu kadarla da sınırlı kalmaz. "Chat", bizlere dünyanın farklı köşelerindeki kullanıcılarla tanışma fırsatı da sunabilmektedir.

"Geveze"ler

"GEVEZE"LER

İnternet üzerinde yapılan sohbetler, her zaman iki kişi arasında sınırlı kalmak zorunda değildir. Aynı sohbete yüzlere kişi katılabilir. "Chat" yapmak için kullanabileceğiniz birçok farklı program vardır. Bazı siteler ise, herhangi bir programa ihtiyaç duyulmadan, direkt olarak İnternet Explorer ile sohbet etmenize de izin verirler. Hangi yöntemi kullanıyor olursanız olun, belli bir "chat" sunucusuna bağlanabilir ve hemen sohbete başlayabilirsiniz. Ancak öncelikle, sohbet etmek istediğiniz konuya ait bir "chat odası" bulmanız gerekecek.

Bir sunucuya bağlandığınızda, bu sunucu üzerinde birçok farklı "chat odası" bulunduğunu göreceksiniz. Bu odalar, genellikle sohbet konuları ile birbirlerinden ayrılırlar. Örneğin spor hakkında konuşmak isteyenler ve politika konusunda yorum yapmak isteyenler asla aynı odada bulunmazlar. Siz de sohbet etmek istediğiniz konuyu belirlemeli ve buna uygun bir odaya giriş yapmalısınız. Pek çok "chat" sunucusu, kullanıcılara kendi odalarını açma imkanı da sunmaktadır. Mevcut odaları yeterli bulmayanlar, yeni "chat" odaları açarak bu büyülü dünyaya adım atabilirler.

Kendinizi Tanıtın

KENDİNİZİ TANITIN

Sohbete başlamadan önce, kendinizi gerçek adınızla veya rumuzunuzla sunucuya kaydettirmelisiniz. Bu işlem sırasında dikkatli olmanızda büyük yarar var; çünkü gelecekteki sohbetlerde de aynı ismi kullanacaksınız. Bazı internet siteleri, kayıt sırasında çok geniş içerikli formlar doldurmanızı isteyebilirler. Ancak bu formu doldurmadan önce, sitenin güvenilir olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Formda belirteceğiniz şifre veya e-posta adresi kötü niyetli kişilerin eline geçerse, ileride büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kullanıcılar, genellikle "chat" sırasında kendi isimlerini kullanmazlar. Bunun yerine belli bir takma ada, yani rumuza ihtiyacınız olacak. Seçeceğiniz rumuz, sohbet edeceğiniz kişilerin sizi tanımalarını sağlar. Yüzlerce kişinin bulunduğu bir odada neyin kim tarafından söylendiğini anlamak, ancak rumuzların yardımıyla gerçekleşebilir.

Sinema Odası

SİNEMA ODASI

"Chat" sırasında, genellikle takma isimlerin kullanıldığını artık biliyorsunuz. Simdi küçük bir örnek verelim. Bir an için sinema konusunda sohbet etmek istediğinizi varsayın. Bunun için belli bir sunucunun sinema odasına girdiniz ve sohbet ediyorsunuz. Biz, rumuz olarak "Enter"ı seçtik. Dilerseniz, farklı rumuzlar da kullanabilirsiniz.

Enter: Merhaba Dexter, nasılsın? Dexter: Merhaba Enter! İyiyim, sağol. Dün sinemada Matrix 3'ü izledim. Başka seyreden var mı?

Max: Evet, ben de izledim. Çok beğendim, ya siz?

Enter: Ben de beğendim. Özellikle de savaş sahnelerini:)

Dexter: Bence savaş sahneleri biraz abartılıydı. Ama genel olarak baktığımızda filmi beğendiğimi söyleyebilirim.

Eğer dikkat ederseniz, Enter'ın":)" şeklinde bir sembol kullandığını göreceksiniz. İnternet sohbetlerinde bu tip sembollere sık sık baş vurulur. Semboller, söylemek istediğiniz bazı şeyleri kısa yoldan anlatmanızı sağlarlar. "Chat" sırasında kullanabileceğiniz tüm sembolleri gelecek sayımızda sizler için listeleyeceğiz.

Dikkatli Olun

DİKKATLİ OLUN

Tüm sohbet odalarının başında belli bir yönetici bulunur. Bu yöneticiler, katılımcıların genel sohbet kurallarına uymasını sağlamakla görevlidirler. Böylece sohbet odalarında istenmeyen sözler ve konular yer almaz. Örneğin ahlaka aykırı kelimeler kullanmamak, "chat" in en önemli kurallarından birisidir. Siz de bu kurallara uymalısınız; aksi halde sohbet odasından çıkarılabilirsiniz. Üstelik aynı odaya bir kez daha girme şansınız olmaz.

Küçük bir uyarı daha... Mümkün olduğu kadar kişisel konulara girmeden ve kendiniz hakkında çok fazla bilgi vermeden konuşmaya dikkat etmenizde yarar var. Çünkü sohbet ettiğiniz kişilerin doğru söylediklerine emin olmanız pek de kolay değildir. Sohbet odalarındaki herkesin iyi niyetli olmayabileceklerini asla aklınızdan çıkartmayın ve buna göre hareket etmeye çalışın.

Mirc ve ICQ

MIRC VE ICQ

"Chat" yapmak istiyorsanız, Mirc ve ICQ programlarını mutlaka denemelisiniz. Mirc, internet üzerinde sohbet konusunda gerçek bir uzman olarak kabul edilebilir. Bu programı kullanarak sayısız sunucuya bağlanabilir ve yüzlerce "chat" odası arasından seçim yapabilirsiniz.
ICQ ise, kendi arkadaş listesinizi yaratmanıza ve bu listedeki kişilerle sohbet etmenize olanak tanır. Eğer dilerseniz, bu programı kullanarak hiç tanımadığınız kişilere de ulaşabilir ve farklı kültürlerle sohbet etme şansını yakalayabilirsiniz.

Bilgi: Chat ve E-Posta Arasındaki Farklar

BİLGİ: "Chat", internet üzerinde başka insanlarla iletişim kurmak anlamına gelir. Ancak bu durumu e-posta ile karıştırmayın. E-posta almak ve göndermek, daha çok mektuplaşmaya benzer. Siz bir mesaj gönderirsiniz; karşı taraf bu mesajı alır ve gerek duyarsa cevap yazar. Yani herşey, elektronik ortamda mektup göndermekten ibarettir.

"Chat" ise, mesajların anında karşı tarafa ulaşması ve çok kısa bir süre içinde cevaplandırılması temeline dayanır. Böylece sohbet yüz yüze yapılıyormuş gibi bir ortam yaratılır. Siz birşeyler yazarsınız; karşı taraf yazdıklarınızı anında görür ve karşılık verir. Sohbet de bu şekilde devam eder. Kısacası e-posta klasik posta sistemine, "chat" ise yüz yüze konuşmaya benzetilebilir. Üstelik "chat" yapmak için karşınızdakinin e-posta adresini bilmenize de gerek yoktur.

Bilgi: Adresler

BİLGİ: ADRESLER

Sohbet etmek için kullanabileceğiniz birkaç adres:

eglence.msn.com.tr
Bu sitede "chat" yapmak hem kolay, hem de eğlenceli.

chat.yahoo.com
Yahoo'nun "chat" sayfalarında birçok oda bulunuyor.

www.chatweb.net
Dünyanın dört bir köşesindeki kullanıcılar, bu adreste bir araya geliyorlar.

www.turkchat.com
www.chat.gen.tr
Türkçe içerikli sohbet siteleri arayanlar için iki farklı alternatif.

Sonraki Haber

Forum