Özel Fotoğraf Yazıcıları
Dijital fotoğrafları kağıt üzerine basmak isteyenler için en iyi alternatifler.
Bazen mürekkep püskürtmeli veya lazer yazıcılardan daha kaliteli bir yazıcıya ihtiyaç duyulabilir. Dijital fotoğrafları basmayı düşünüyorsanız, bu tip bir yazıcıya sahip olmanızda yarar var.
Dijital fotoğraf makineleri, birkaç küçük ayarın da yardımıyla muhteşem fotoğraflara imza atmanızı sağlayabilir. Ancak çekimleriniz ne kadar başarılı olursa olsun, bu fotoğrafları elinize alamamanız işin tadını biraz kaçıracaktır. Eğer çevrenizde bir bilgisayar yoksa; ölümsüzleştirdiğiniz anları arkadaşlarınızla ya da ailenizle paylaşmanız mümkün olmayabilir.
Peki ama dijital fotoğrafları kağıt üzerine aktarmak için ne yapmalıyız? Bu sorunun tek bir cevabı var; o da kaliteli bir fotoğraf yazıcısı satın almak. Özellikle fotoğraf baskıları için geliştirilen fotoğraf yazıcıları, kullanıcılara 35 mm film çıkışını aratmayacak sonuçları sunmayı başarıyorlar.
Taşınabilir Yazıcılar
TAŞINABİLİR YAZICILAR
Günümüzde farklı boyutlarda ve farklı teknolojileri kullanan sayısız fotoğraf yazıcısına rastlayabiliyoruz. Ancak bu ürünlerin yıldızı, hiç tartışmasız taşınabilir yazıcılar. Sadece fotoğraf baskıları için geliştirilen taşınabilir yazıcılar, sundukları ilginç özelliklerle dijital fotoğrafçılar için vazgeçilmez olma yolunda ilerliyorlar. Bu tip cihazların göze çarpan ilk özelliği, standart yazıcılara oranla çok daha küçük olmaları. Bu yüzden de sadece fotoğraf kağıtlarını destekliyorlar. Taşınabilir bir yazıcıyı bilgisayara bağlama şansına sahibiz. Bu bağlantı için güncel modellerin hemen hepsi USB arabirimini kullanıyor. Ancak kısa sürede başarılı çıkışlar almak için illa ki bir bilgisayara ihtiyacınız yok.
Taşınabilir fotoğraf yazıcılarının büyük çoğunluğu, direkt olarak dijital fotoğraf makinesine bağlanabiliyorlar. Bu sayede bellekteki tüm resim dosyaları yazıcı tarafından görülüyor. Birkaç küçük ayarlamanın ardından baskı tuşuna basarak istediğimiz fotoğrafları kağıt üzerine aktarabiliyoruz.
Çok Amaçlı Fotoğraf Yazıcıları
ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF YAZICILARI
Fotoğraf yazıcısı kavramı, sadece taşınabilir ürünleri kapsamaz. Normal boyutlardaki bir yazıcı da fotoğraf baskıları için özel olarak optimize edilmiş olabilir. Bu tip yazıcılarla sadece fotoğrafları değil, yazı ve metinleri de kağıt üzerine aktarabilirsiniz. Yani fotoğraf kağıtları ile birlikte normal bir A4 sayfasını kullanma şansınız da var.
Epson'un Stylus Photo 950'si, bu konuda verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Yazıcı, standart bir yazıcıda kullanılan iki mürekkep kartuşunun yerine tam 7 adet kartuş kullanıyor. Bu kartuşlardan altısı renkli baskılarda, birisi ise sadece siyah-beyaz baskılarda devreye giriyor. Renkli baskılarda 6 farklı rengin kullanılması ise, baskı kalitesini inanılmaz ölçülerde arttırıyor.
Stylus Photo 950 üzerinde yer almasa da, benzer bazı yazıcılarda bellek kartı girişlerine rastlamanız da mümkün. Fotoğraf makinenizin bellek kartını bu girişlere yerleştirerek bilgisayar bağlantısına ihtiyaç duymadan çıkış alabilirsiniz.
Farklı Yazıcı Tipleri
FARKLI YAZICI TİPLERİ
Fotoğraf yazıcılarında iki farklı baskı teknolojisi kullanılıyor. Bunlardan ilki, standart mürekkep püskürtmeli yazıcılarda da kullanılan inkjet teknolojisi. Kartuşlardaki mürekkebin kağıt üzerine püskürtülmesi ile çalışan inkjet teknolojisi, günümüzde üreticilerin en çok tercih ettiği yöntem.
HP'nin photosmart isimli taşınabilir yazıcıları ve Epson'un Stylus Photo ailesi, inkjet teknolojisini kullanan ürünlerden sadece ikisi. Stylus Photo 950'nin 7 farklı mürekkep kartuşu kullandığını daha önce belirtmiştik. Taşınabilir inkjet yazıcılar ise, küçük boyutları nedeniyle çoğu zaman üç renk içeren tek bir kartuş kullanıyorlar. Ancak baskı kaliteleri oldukça yüksek.
İkinci baskı teknolojisi ise "dye-sublimation". Bu teknolojide, mürekkep kartuşlarının yerini 3 ya da 4 renkli şeritler alıyor. Fotoğrafların kağıt üzerine basılması da bu şeritlerin yardımıyla gerçekleşiyor.
Inkjet ve dye-sublimation teknolojilerinin birbirlerine karşı üstün oldukları farklı noktalardan bahsedebiliriz. Inkjet fotoğraf yazıcıları rakiplerine oranla çok daha ucuz ve mürekkep tüketimi konusunda daha tasarruflu davranabiliyorlar. Ayrıca çok amaçlı fotoğraf yazıcılarının hepsinde inkjet teknolojisi kullanılıyor. Bu da dye-sublimation ile hayal bile edemeyeceğiniz büyüklüklerde baskı yapılması anlamına geliyor. Dye-sublimation teknolojisi ise, baskı kalitesi konusunda inkjet'ten biraz daha ileride. Bu fark birkaç yıl öncesine oranla bir hayli düşmüş olsa da, günümüzde hala varlığını sürdürüyor. Özellikle renk tonları arasındaki geçişlerde dye-sublimation'ın üstünlüğü tartışılmaz.
Inkjet'in zayıf kaldığı bir diğer alan ise dayanıklılık. Dye-sublimation teknolojisi ile basılan fotoğraflar, inkjet'e oranla çok daha uzun süreler bozulmadan saklanabiliyor. Zaten inkjet yazıcıların en büyük dezavantajı, baskılardaki renklerin kısa süre içinde solmaya başlaması.
Bilgi: Gelişmiş Yazıcılar Ne İçin Kullanılırlar?
BİLGİ: GELİŞMİŞ YAZICILAR NE İÇİN KULLANILIRLAR?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu yazıcılar, metin baskısından çok fotoğraf baskısı yapmak üzere tasarlanmışlardır. Diğer yazıcılar, örneğin standart bir mürekkep püskürtmeli yazıcı, 3 temel renge sahip olsa da ara tonlar için yeterli değildir. Fakat gelişmiş yazıcılar her rengin 256 tonuna, yani toplamda 256x256x256 = 16.777-216 renge sahiptir. Çözünülürlük (dpi değeri) ise genellikle 150 -300 arasındadır.
Bilgi: LCD Ekran
BİLGİ: LCD EKRAN
Tüm modellerde olmasa da, bazı taşınabilir fotoğraf yazıcılarında küçük bir LCD ekrana rastlayabilirsiniz. LCD ekranın sağladığı kullanım kolaylığı tek kelimeyle inanılmaz. Yazıcıların üzerindeki girişlere bellek kartını yerleştirdiğinizde, karttaki tüm resim dosyaları bu ekrana yansıtılıyor. İsterseniz tüm resimleri küçük "thumbnail"ler şeklinde izleyebilirsiniz. Aynı şekilde tek bir resmin tüm ekranı kaplamasını sağlamanız da mümkün. Fotoğraflarınıza efekt eklemek veya kaç adet basılacağına karar vermek gibi birçok işlem de, yine LCD ekrandan takip edebileceğiniz menünün yardımıyla gerçekleşiyor.