Oyun Konsollar

Sıkı oyuncularun son gözdeleri: Sony'den PlayStation 2 ve Microsoft'tan Xbox.

Tamamen oyun oynamak amacıyla üretilen oyun konsolları, yakaladıkları satış rakamları ile göz kamaştırıyorlar. Üstelik yeni modeller sadece oyun heyecanını yaşatmakla kalmıyorlar, DVD seyredip internete girmemizi de sağlayabiliyorlar.

Son yıllarda giderek daha fazla ilgi görmeye başlayan oyun konsolları, genellikle bilgisayarlardan daha ucuzdurlar ve kullanımları da çok daha kolaydır. İlk bakışta basit bir kutuyu andıran bu cihazlar, temel olarak oyun meraklılarına hitap ediyorlar. Ancak yeni modellerin geliştirilmesiyle birlikte, oyun konsollarının özellikleri de her geçen gün biraz daha artıyor. Yeni nesil oyun konsolları ile DVD filmleri izleme ve hatta internete girme şansına bile sahip olabiliyoruz.

Konu oyunlar olduğunda, konsolların başarısını görmezden gelmemiz mümkün değil. Oyun oynamak için bu cihazları tercih eden kullanıcılar, konsolların bir süre sonra PC oyunlarını tamamen bitireceklerine inanıyorlar. Aslında bu fikrin çok da yanlış olmadığını kabul etmek gerekli. Yeni nesil PC oyunları, sürekli olarak daha güçlü bir bilgisayar sistemine ihtiyaç duyuyorlar. Sadece 1 yıl önce satın aldığınız bir PC ile yeni oyunları oynamanız neredeyse imkansız. Fakat oyunların yaşam süresi, konsollar için çok daha uzun. Bu gerçek satışlara da yansıyor ve her yıl milyonlarca dolar değerinde oyun konsolu, oyun severler tarafından satın alınıyor.

Tarihçe

TARİHÇE

Oyun konsolları ile tanışmamızı sağlayan ilk şirket Nintendo'dur. Nintendo, 1983 yılında dünyanın ilk oyun konsolunu üretmeye başladı ve oyun dünyasında önemli bir yer edindi. Popülerliğini yıllardır yitirmeyen bir oyun kahramanı olan Süper Mario da, Nintendo'nun oyun konsolu ile hayatımıza girdi.

80' li yıllar, oyun konsolları için gerçek bir gelişme dönemi oldular. Tabii sahnede yine Nintendo vardı. Şirket, önce "NES" (Nintendo Entertainment System) adını verdiği yeni bir sistemi piyasaya sürdü ve bu sayede birçok eve girmeyi başardı. Ardından, 1989 yılında ünlü Gameboy ortaya çıktı. Gameboy'un ilk modellerinde renkli ekran bulunmuyordu; ancak gördüğü ilgi gerçekten de inanılmaz boyutlara ulaştı. Nintendo, bu büyük başarıdan da güç alarak bir süre sonra konsolun renkli yeni sürümünü (Gameboy Color) geliştirdi. Renkli Gameboy, aslında bir önceki modeli ile temel olarak aynı özelliklere sahipti. Ancak ilk modelin yakaladığı başarıya asla ulaşamadı.

Oyun konsolu tarihinin önemli kahramanlarından birisi de Sega'dır. Nintendo ile birlikte ilk yıllardan beri oyun sektöründeki yerini koruyan şirket, David Rosen tarafından kurulmuştur. Şirketin en büyük başarısı, ünlü Sonic oyunu ile gerçekleşti. Ancak Sega, donanım alanında asla büyük bir dev olmayı başaramadı. Zaten şirketin donanım alanından elini çekmesinin ve oyun geliştirmeye yönelmesinin en büyük nedeni de bu başarısızlık olarak gösteriliyor.

90'lı Yılların Sonu

90'LI YILLARIN SONU

Nintendo, 1999 yılında 400 MHz'lik IBM işlemcisini içeren GameCube adlı yeni bir konsolu piyasaya sürdü. Ancak artık, oyun konsolu piyasasının tek kahramanı Nintendo değildi. Süper Mario ve Sonic gibi oyunların başarıları, diğer oyun konsollarının piyasaya çıkışıyla birlikte gölgede kalmaya başladı. Özellikle Sony'nin PlayStation ile konsol pazarına girmesi, Nintendo için büyük bir kan kaybı anlamına geliyordu.

Piyasa, kısa sürede PlayStation oyunlarının baskınına uğradı. Bu konsol sadece oyun oynatmakla kalmıyor; aynı zamanda müzik CD'lerini çalmayı da başarabiliyordu. Ayrıca MPEG formatında filmleri izlemek isteyenler için özel ekran kartları ve ses dosyalarının çalışabilmesi için özel MP3 kartları gibi pek çok aksesuar da yavaş yavaş raflardaki yerlerini aldılar. Üstelik PlayStation ile, aynı anda dört kişi oyun oynayabiliyordu. 20 metre uzaklığa kadar kablosuz bağlantı imkanı sunması ise, PlayStation'ı bilgisayarlara bir adım daha yaklaştırdı. Eğer tüm bunlar yeterli gelmediyse, işte size farklı bir özellik daha... Force feedback isimli özellik, PlayStation oyunları ile birlikte sorunsuz kullanılabiliyor.

Playstation 1'in sunduğu tüm bu özelliklerden gözleri kamaşan oyuncular, Playstation 2'nin adını duydukları anda heyecanlanmaya başlamışlardı. Gerçekten de ünlü konsolun ikincisi beklentilerin de ötesine geçti. Pek çok yenilik sunan bu yeni modelin göze çarpan en büyük özelliği ise, kuşkusuz yeni grafik işlemcisi oldu.

32 MB'lik DRAM hafıza ile donatılan yeni konsol, grafik ve sesin mükemmel bir şekilde düzenlenmesini sağlayan iki farklı işlemci içeriyor. Başka bir deyişle Playstation 2, gelişmiş bir bilgisayardan farklı değil ve saniyede 6.2 milyar işlemi yapabilecek kadar güçlü. Ayrıca isteğe göre CD ya da DVD sürücü içerebiliyor.

PlayStation 2'nin üstün özellikleri bu kadarla sınırlı değil. Bu muhteşem konsol, oyun oynamanın yanı sıra interenet bağlantısı kurmamıza da imkan tanıyor; ayrıca iki adet USB girişine sahip. Eğer dilerseniz, dijital çıkış sayesinde film izlemeniz bile mümkün olabiliyor.

Avrupa'da piyasaya sürülen PS2 modelleri, 3,5 inç'lik disketler için ayrı bir girişe sahip. Problemsiz oyun oynanması amacıyla bellek kartları kullanılmış. Bu sayede bir oyunu kaydedebilir ve daha sonra aynı oyuna kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Standart PS2 modellerinde 8 MB'lık hafızaya yer verilmiş; ancak dilerseniz bu rakamı daha yukarılara çekme şansına da sahipsiniz.

Yazılım Devinin Konsol Atağı

YAZILIM DEVİNİN KONSOL ATAĞI

Özellikle Sony'nin PlayStation ve PlayStation 2 ile yakaladığı akıl almaz başarı, diğer büyük şirketlerin de iştahlarını kabarttı. Bu büyük şirketler arasında en ilgi çekici olanı ise kuşkusuz Microsoft oldu. Daha çok geliştirdiği yazılımlarla tanınan şirket, Mart 2002'de Xbox adını verdiği ve özel bir yazılım ile çalışan yeni konsolunu piyasaya sürdü.

Xbox, hem donanım hem de yazılım konularında PlayStation 2 ile rahatlıkla rekabet edebilecek seviyede bir konsol. Bu cihazın kalbini çok güçlü bir işlemci ve 64 MB'lık SDRAM bellek oluşturuyor. Ancak asıl önemlisi, Xbox'ın 8 GB kapasiteli büyük bir sabit diske sahip olması. Yani Microsoft'un konsolu, kayıt işlemlerinde PlayStation 2'nin bir adım önüne geçmeyi başarmış durumda. Ayrıca PS2 bölümünde bahsettiğimiz özelliklerin hemen hepsini Xbox'da da bulacağınızı bilmelisiniz.

Kazanan Kim Olacak?

KAZANAN KİM OLACAK?

Bu büyük yarışı kimin kazanacağını anlamak için biraz beklemek zorundayız. Başka bir deyişle kazananı, her zaman olduğu gibi yine zaman belirleyecek. Şu an görebildiğimiz tek gerçek, mücadelenin Sony ve Microsoft arasında geçeceği.

Mevcut duruma baktığımızda, Sony'nin biraz daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ülkemizde, PlayStation 2 gerçek bir çılgınlık seviyesine kadar ulaşmış durumda. Ancak Microsoft'un Xbox'ı da yavaş yavaş arayı kapatmaya başladı bile. İnatçı Nintendo ise, gelenek ve fiyat silahlarıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Yine de geleceğin bizlere neler göstereceğini bilemeyiz. Bakarsınız Nintendo da çok büyük bir atak yapar ve eski parlak günlerine geri dönmeyi başarır.

Aileler İçin Önemli Bir Uyarı

AİLELER İÇİN ÖNEMLİ BİR UYARI

Konsolların yaygınlaşması ile birlikte oyun türleri de önemli oranda arttı. Tabii bu durumda hayal ürünü oyun senaryolarının da zenginleşmiş olmalarına şaşırmamak lazım. Ancak tam da bu noktada büyük bir tartışma yaşanıyor. Bu tartışmanın konusu, oyunların çocuk gelişimine nasıl bir etki yaptıkları. Bilgisayar oyunlarının bazıları, "düşmanların tam anlamıyla parça parça edildiği" çok gerçekçi sahneler sunabiliyorlar. Daha da kötüsü, yayaları ezerek puan kazanılan araba yarışları bile oyun adı altında piyasaya sürülebiliyor.

Üreticiler ve aileler arasında süren bu tartışma henüz kesin bir sonuca ulaşmadı. Yani bahsettiğimiz oyunların yeni sürümlerine hala rastlayabiliyoruz. İşte bu tip oyunlara sadece "oyun" deyip geçmemeniz lazım. Konsol ya da bilgisayarı çocuklarınız oyun oynasın diye satın aldıysanız, onları bu tip zararlı oyunlardan uzak tutmak da size düşüyor. Eğer çocuklarınızın oyun zevkini kontrol altında tutmazsanız, ilerde çok başınızı ağrıtacak sorunlarla karşı karşıya kalabileceğinizi asla aklınızdan çıkartmayın.

Karizmatik Bir Kahraman

KARİZMATİK BİR KAHRAMAN

Süper Mario, büyük burnu sayesinde belki de artık çocuklardan çok büyükler tarafından tanınan sanal bir kahramanın adı. Yalnızca vazgeçilmezliği nedeniyle değil, görünümünün orijinalliği yüzünden de beğeniliyor. Büyük burnu ve tipik şapkası her ekranda bir bakışta ayırt edilebiliyor. Onun fantastik maceralarını yaşayan herkes, ona adeta aşık oldu.

Süper Mario oyunlarının temelinde hep aynı amaç yatmaktadır; bir dizi zorluk seviyesini aşarak varış çizgisine ulaşmak. Oyuncu, bu arada gizli girişleri aramalı ve özel nesneleri toplayarak puan kazanmalıdır. Sonuçta Mario'nun elde edeceği ödül İse, kurtardığı prensesin öpücüğü olacaktır.

Konsollar ve TV

İPUCU: KONSOLLAR VE TV

Konsolların temel görevi, kullanıcılara yüksek kalitede oyun oynama şansı sunmaktır. Bu tip cihazların monitörü bulunmaz. Monitörün görevini üstlenen İse, oturma odanızdaki televizyondan başkası değil. Eğer oyun konsolundan maksimum verimi almak İstiyorsanız, cihazı büyük ekranlı bir televizyona bağlamayı deneyin. Böylece PC'de asla yaşayamayacağınız İlginç bir deneyimi kolayca yaşayabilirsiniz.

Bilgi: GameCube

BİLGİ: GAMECUBE

Nintendo'nun konsol piyasasında varlığını sürdürmek İçin geliştirdiği son harikası GameCube adını taşıyor. Bu konsolun, piyasa çıktığında hem özellikleri, hem de uygun fiyatı nedeniyle bir anda benzerleri arasından sıyrılması bekleniyordu. Ancak GameCube, şimdilik arzu edilen başarıya ulaşmış değil. Yani Sony ve Microsoft, oyun konsol piyasasını ellerinde tutmayı sürdürüyorlar. Yakın gelecekte neler olabileceğini kestirmek ise şu an İçin pek de mümkün değil. Bekleyelim ve görelim...

Sonraki Haber

Forum