Multimedya Bilgisayarı

Bir multimedya PC'nin nasıl olması gerektiğine dair bilmeniz gereken detaylar.

Bilgisayarınız ile müzik dinlemek, video izlemek, ya da multimedya ansiklopedilerinden yararlanmak istiyorsanız, öncelikle onu gerekli donanımlarla desteklemeniz gerekir.

Multimedya kavramının altında yatan anlamlardan geçtiğimiz konuda kısaca bahsetmiştik. Bildiğiniz gibi multimedya, farklı veri biçimlerinin bir araya gelmesini temsil ediyor. Sesler ve grafiklerden oluşan oyunlardan tutun da interaktif bilgisayar ansiklopedilerine kadar hemen her türlü yazılım, multimedya dünyasının birer temsilcisi olarak değerlendirilebilir.

Peki ama multimedya olanaklarından yararlanmak için nasıl bir bilgisayara ihtiyacımız var? Hemen gözünüz korkmasın... Birkaç küçük donanımın yardımıyla bu büyülü dünyaya ilk adımınızı atabilirsiniz. İşte bir multimedya PC'nin nasıl olması gerektiğine dair bilmeniz gereken detaylar.

Multimedya PC

MULTİMEDYA PC

Multimedya bilgisayarı, bir takım özel aksesuarlarla donatılmış bilgisayarlara verilen genel isimdir. Bu aksesuarlar arasında CD-ROM okuyucu (sürücü), ses kartı, hoparlör, mikrofon ve oyun çubuğu (joystick) gibi eklentiler yer alır. Multimedya bilgisayarları denildiğinde, diğer donanım bileşenlerinin hızı ve yetenekleri de belli bir performans sınırının üstünde olmalıdır.

Günümüz multimedya uygulamalarını verimli olarak çalıştırabilecek bir bilgisayardaki minimum nitelikler şu şekilde olmalıdır:

• En az 800 MHz mikroişlemci
• En az 128 MB RAM
• En az 20GB sabit disk
• SVGA (Super Video Graphics Adapter) uyumlu 3D ekran kartı
• Sound Blaster uyumlu ses kartı.

CD-ROM Sürücü

CD-ROM SÜRÜCÜ

Ses CD'lerinin veya bilgisayar verisi içeren CD-ROM'ların okunabilmesini sağlar. CD'ler CD-ROM sürücü ile sadece okunabilir, üzerlerine veri kaydedilemez. Disk CD-ROM sürücüdeki yerine yerleştirilirken yazılı tarafı üstte olmalıdır. Diskin yerleştirildiği ünitenin ön tarafında bulunan tuş, CD tepsisini açar ve kapatır. Bunun yanında genellikle stereo kulaklıklar için bir bağlantı ve kulaklığın sesini kontrol eden küçük bir tekerlek bulunur.

CD-ROM sürücülerin veri transfer hızları, belirtilen rakamla birlikte artar (24X, 52X gibi). Yola çıkılan ilk hız olan 1x, 150 Kbps'ye eşdeğerdir. Bugünlerde CD-ROM sürücülerin hızları 52x ve üstüne ulaşmış durumdadır. Üzerinde 52x işareti olan bir sürücünün veri transfer hızı, 1x hızındaki eski CD-ROM sürücülerden 52 kat daha üstündür.

Ses Kartı

SES KARTI

Bilgisayarı satın alırken özellikle istenmelidir. Her zaman bilgisayar konfigürasyonuna dahil olmayabilir. Ses kartı, Hİ-Fİ sistemlerindeki amplifikatöre benzer bir fonksiyona sahiptir. internet sitelerinin verdiği hizmetlerin tam anlamıyla kullanılabilmesi için bu bilesen çok önemlidir.

Ses kartları, sentezlenmiş müziğin mükemmel bir nitelikte dinlenmesini sağlar. Ses kartlarının çoğunun yapısında, notaları kombine ederek değişik parçalar yaratabilen sentezciler vardır. Böylece ses kartınız size beste yapabilme olanağı da sunar. Ses kartını kullanabilmek için bazı bağlantılara ihtiyaç vardır, Mikrofon, hoparlör, elektronik müzik aletlerine yönelik çıkışlar ve özel bağlantılar bunlara örnektir.

Yeni nesil anakartlar üzerinde entegre bir ses işlemcisine yer verildiğini görebilirsiniz. Bu tip bir anakart kullanıyorsanız, ekstra bir ses kartına da ihtiyacınız kalmaz.

Hoparlör - Mikrofon - Joystick

HOPARLÖRLER

CD-ROM ve bilgisayarınızdan gelen sesleri dinleyebilmenizi sağlarlar. Piyasada farklı özelliklere sahip sayısız hoparlör seti bulmanız mümkün.

MİKROFON

Mikrofon, bilgisayarınızda ses ve müzik kaydı yapabilmenize imkan tanır. Böylece bilgisayarınızı bir kayıt stüdyosu olarak da kullanabilirsiniz.

OYUN ÇUBUĞU (JOYSTICK)

Oyun çubuğu, bilgisayar oyunlarındaki karakterleri kontrol etmeye yarar. Böylece klavye kullanmanıza gerek kalmaz. Bu cihazlar, genellikle ses kartı üzerindeki özel bağlantı noktasına veya bilgisayarınız üzerindeki USB girişlerine bağlanırlar.

Multimedya Programları

MULTİMEDYA PROGRAMLARI

Bir multimedya bilgisayarıyla neler yapabilirsiniz? Multimedya bilgisayarlarının özelliklerinden faydalanabilmeniz için geliştirilmiş birçok program vardır. Bunların bir çoğunu internet üzerinden ücretsiz olarak da indirebilirsiniz. ileride bu konulara yeri geldikçe tekrar değineceğiz.

Bilgi: Home Theater (Ev Tiyatrosu)

BİLGİ: HOME THEATER (EV TİYATROSU)

Home Theater, terim olarak evde tiyatro veya sinema anlamına gelmektedir. Bu sistemlerin amacı, kaliteli ve modern sinemalarda duyduğumuz ses efektlerini evde de sağlayabileceğimiz bir görüntü ve ses düzeneği sunmaktır. Home Theater sistemi bir TV ekranı, bir DVD okuyucusu, Dolby Pro-Logic çözücüye sahip bir A/V amplifikatörü ve 5 adet hoparlörü kapsar (ikisi öne, biri merkeze, ikisi arkaya). Bu sistem, dilerseniz bilgisayarınızın etrafına da yerleştirilebilir.

Bu durumda bilgisayarda bir DVD-ROM sürücü olmalı ve gelişmiş bir ses kartı bulunmalıdır. Yine aynı şekilde Dolby Pro-Logic çözücüye sahip bir A/V amplifikatörü ve en az 5 adet ses kaynağı (hoparlör) stratejik pozisyonlara yerleştirilmelidir. Bu şekilde en görkemli sahneleri adeta kendiniz yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Bilgi: CD, CD-ROM ve DVD

BİLGİ: CD, CD-ROM VE DVD

CD, Compact Disk teriminin kısaltmasıdır. Bildiğimiz ses ve müzik CD'leri CD Audio olarak isimlendirilir. Ancak CD müzik yerine bilgisayar verisi içeriyorsa, adı CD-ROM olur. Görünüm olarak bu iki disk arasında herhangi bir belirleyici fark yoktur. Bilgisayarlardaki CD-ROM sürücüleri müzik dinlemenizi de sağlayabilir. Ancak Audio CD okuyan harici cihazlar, CD-ROM'ların içerisindeki verileri okuyamaz.

DVD (Digital Versatile Disc) her ne kadar normal bir CD'ye benzese de, 17 GB bilgi kapasitesine sahiptir (yaklaşık 26 standart CD kapasitesi!). DVD'lerin sunduğu bu büyük kapasite, büyük miktarda bilginin depolanması için idealdir. Bu nedenle çok büyük yer kaplayan kaliteli video görüntüleri DVD'ler üzerinde saklanır. DVD'ler için de DVD video ve DVD-ROM formatlan bulunur. DVD teknolojisi ilk olarak filmler için kullanıldığından bazen "Digital Video Disc" olarak ta adlandırılabilir.

Terimler

… TERİMLER …

MHZ (Megahertz): Bilgisayarınızın içinde bulunan işlemcinin hızı MHZ değeri ile ölçülür. Bu değer yükseldikçe bilgisayar da hızlanır.

SES KARTI: Bilgisayarınızın size ses ve müzik dinletebilmesi için gereklidir. Ses kartlarının birçok çeşidi vardır. Piyasada genellikle Sound Blaster uyumlu ses kartları bulunur. Ancak bu kartlar sahip oldukları diğer özelliklerle birbirlerinden ayrılırlar.

EKRAN (VIDEO) KARTI: Bilgisayarınızda oluşan görüntüleri monitörünüze iletir. Bazı modellerinde üç boyutlu grafik hızlandırıcı yongalar bulunmaktadır. Bunlar özellikle üç boyutlu görüntülerin daha hızlı hesaplanması ve görüntü kalitesinin artırılması amacına hizmet ederler. Yeni nesil bilgisayar oyunları bu tip bir ekran kartına ihtiyaç duyarlar.

SVGA, Super Video Graphics Adapter'in kısaltılmasıdır. Bu özelliğe sahip kartlar sayesinde resimler ve grafikler monitörünüz tarafından çok daha üstün kalitede görüntülenir.

Sonraki Haber

Forum