İnternetteki Ansiklopediler

İnternet üzerindeki "online" ansiklopedi alternatifleri.

Ansiklopedi dendiğinde aklınıza sadece ciltler dolusu bilgi gelmemeli. İnternet üzerinde yayın yapan birçok "online" ansiklopedi bulmanız da mümkün. Bu bölümde internet ansiklopedilerini sizler için inceliyoruz.

Ansiklopediler, yıllar boyunca insanlığın en önemli başvuru kaynaklarından birisi olmayı başarmışlardır. Eğer biraz dikkatliyseniz, ziyaret elliğiniz tüm evlerde en azından bir adet ansiklopedi seti bulunduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Çünkü ansiklopediler, kişisel bir kütüphane için vazgeçilmezler arasında yer almaktadırlar. Herhangi bir konuda bilgi edinmemiz gerektiğinde, çoğu zaman evimizdeki ansiklopedi ciltlerinden yardım almayı deneriz. Bu ciltlerin arasında bulunmayacak bir bilgi neredeyse yoktur.

Ancak ansiklopedi kavramı, sadece sayfalar dolusu bilgi anlamına da gelmez. Gelişen dijital teknoloji, ansiklopedileri sayfalardan ayırarak bilgisayar ekranlarına taşımaya başladı bile. Günümüzde internet üzerinde yayınlanan çok sayıda "online" ansiklopedi bulmanız mümkün. İşte, bahsettiğimiz "online" ansiklopedilerden birkaçı...

Webopedia - MSN Encarta

www.webopedia.com

Kapsamlı bir bilgisayar ve internet ansiklopedisi. İngilizce içerik sunan bu site, bilgisayar ve internet konularına meraklı olan hemen herkesin ilgisini çekecektir. Sitenin özel arama motoru, aradığınız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlıyor. Ancak dilerseniz, kategoriler arasında gezinme şansına da sahip olabilirsiniz.

encarta.msn.com

Microsoft'un "online" ansiklopedisine bu adresi ziyaret ederek ulaşmanız mümkün. Bilim, coğrafya, sanat, edebiyat, müzik, spor, gösteriler, oyunlar ve hobiler gibi pek çok kategoriye ayrılmış sayısız bilgiyi bu sitede bulabilirsiniz. Ancak içeriğin tamamen İngilizce olduğunu da hatırlatalım.

Encyclopedia Mythica - HighBeam Encyclopedia

www.pantheon.org/mythica

Mitolojik konular üzerinde uzmanlaşmış "online" bir ansiklopedi sitesi. Pek çok mitolojik öyküyü ve bilgiyi bu sitede bulmanız mümkün. Üstelik tüm konular kategorilere ayrılmış olarak sunuluyor. Yani aradığınız bir bilgiye ulaşmak için zorlu yollardan geçmeniz söz konusu değil. İlgilendiğiniz kategoriyi seçerek istediğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz.

www.encyclopedia.com

İngilizce içerik sunan geniş kapsamlı bir "online" ansiklopedi sitesi. Sitede hemen her türlü konu hakkındaki bilgilere ulaşmanız mümkün. Aradığınız bilgiyi bulmak için kategoriler arasında gezinebilir ya da anahtar kelimeleri kullanarak arama yapabilirsiniz. Bağlantılar sayfasına göz atmayı da ihmal etmeyin.

Encyclopaedia Britannica - canaktanWEB

www.britannica.com

Dünyaca ünlü Britannica ansiklopedisi de, internet üzerinde yayın yapan ansiklopediler arasındaki yerini almış. Birçok farklı kategori altında toplanan sayısız bilgi arasında, aradığınız hemen her şeye kolay yoldan ulaşmanız mümkün.

www.canaktan.org

Kategorilere ayrılmış yüzlerce ilginç konuyu bir arada bulmanızı sağlayan site, gerçek bir başvuru kaynağı olarak değerlendirilebilir. Kategoriler arasında gezinirken ilginizi çekecek farklı konulara mutlaka rastlayacaksınız.

Osmanlı Web Sitesi - Wikipedia

www.osmanli700.gen.tr

Osmanlı tarihi ile ilgileniyorsanız, bu sitede ilginizi çekecek başlıkları mutlaka bulacaksınız. İçeriğini bütünüyle Osmanlı tarihine ve Osmanlı kültürüne ayırmış olan site, aynı zamanda etkileyici tasarımı ile de dikkat çekmeyi başarıyor.

en.wikipedia.org/wiki

Ücretsiz bir online ansiklopedi olan Wikipedia, özellikle ana bilim dalları üzerinde yoğunlaşmış bir site. Ansiklopedinin en çok ilgi çeken özelliği ise, kullanıcıların kendi aralarında tartışma yapmalarına olanak tanıması.

Bartleby - Atlapadia

www.bartleby.com

Eğer tek bir ansiklopedi seti ile yetinmek istemiyorsanız, "bartleby.com" adresine göz atmanızda büyük yarar var. Büyük bir kütüphaneye benzetebileceğimiz sitede, birçok farklı ansiklopediye ve bu ansiklopedilerde bulunan sayısız bilgiye yer verilmiş.

www.atlapedia.com

İşte internet üzerinde yayınlanan bir dünya ansiklopedisi. Dünyanın herhangi bir ülkesi hakkında aklınıza gelebilecek her türlü bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz. Büyük bir dikkatle hazırlanmış ayrıntılı haritalara göz atmayı da unutmayın.

Kim Kimdir? - About.com - World Book

www.kimkimdir.gen.tr

Artık tanımadığınız kimse kalmayacak... Tamamen Türkçe bir içerik sunan sitede, 3000'den fazla ünlü insan hakkında detaylı bilgilere yer verilmiş. Aradığınız kişiyi kolayca bulmak için, özenle hazırlanmış kategorilerden yardım alabilirsiniz.

www.about.com

İnternet dünyasında en çok tanınan ve en çok ziyaret edilen sitelerden birisi de "About.conm"dur. Sitenin gerçek anlamda bir "online" ansiklopedi olduğu söylenemez. Ancak yüzlerce makaleye ulaşabilmenizin tek yolu bu adresten geçiyor.

www.worldbook.com

80 yılı aşkın bir süredir dünyanın birçok ülkesinde kesintisiz olarak yayınlanan World Book, varlığını internet üzerinde de sürdürüyor. Ancak sitede sunulan hizmetlerin ücretli olduğunu bilmenizde de yarar var. Yani bilgiye ulaşmak küçük bir harcamayı gözden çıkartmalısınız.

Sonraki Haber

Forum