İnternette Sörf Yapmak
İnterneti bilebilirsiniz ama onu tanıdığınıza gerçekten emin misiniz?
World Wide Web (tam anlamıyla 'dünya üzerindeki büyük ağ') için kullanılan WWW harfleri, dünyadaki tüm bilgisayarlar arasında kurulan sınırsız ağı temsil eder. Günümüzde internet, Grönland'dan Avustralya'ya kadar dünyadaki bütün ülkeleri birbirine bağlamaktadır. Bu olağanüstü bir olaydır. İnternette sörf yapmak hiç de sanıldığı kadar zor değil. Her şey farenin sol tuşuna bir kez tıklamakla başlıyor...
HYPERTEXT
Genellikle yanlış kullanılan terimlerden birisidir. Hypertext, en basit tanımıyla birbirleriyle ilişki içinde bulunan (linkler yardımıyla birbirlerine bağlı olan) metinlerin veya elemanları n (film, ses, resim gibi) oluşturduğu sisteme verilen isimdir. Örneğin, internettesiniz ve ekranınızda bir sayfaya bakıyorsunuz. Belli bir noktalarda renkli (genellikle mavi) ve altı çizili kelimeler göreceksiniz. Eğer farenin işaretçisini o kelimenin üzerine getirirseniz, ok işareti küçük bir ele dönüşecektir. Bu durum bir link; yani bir bağlantı bulduğunuzu gösterir.
Bitmedi... Bu kelimenin üzerine tıkladığınızda onunla ilişkili bir elemanın, yani farklı bir sayfanın açıldığını göreceksiniz. Örneğin özel bir yemek hazırlamak için yemek tarifleri içeren bir sayfayı açtığınızı varsayalım. Tarifte diyor ki: "Etin üzerine tatlı-ekşi sosu dökün ve hafif ateşte pişirin." Eğer bu sosu hazırlamayı bilmiyorsanız, sos tariflerinin olduğu bölüme bakıp nasıl hazırlandığını bulmaya çalışırsınız. Sonuç olarak, sos tarifini okuduktan sonra, başlangıçtaki tarife geri döner ve yemeğinizi hazırlamaya devam edersiniz.
Derinlemesine Hypertext
Hypertext kullanımında da yöntem benzerdir. Ancak sonuca daha hızlı ulaşmanız sağlanır. Bahsettiğimiz yemek tarifi sitesinde, tatlı-ekşi sos kelimesi bir bağlantı olarak belirginleştirilmiş olacaktır. İşaretçiyi bu bağlantının üzerine getirip tıklayın. Böylece sosun hazırlanışını tarif eden yeni bir sayfa görüntülenecek. Okuduktan sonra yine bir tıklamayla asıl yemek tarifinin olduğu belgeye dönebilirsiniz. Yöntem fare ile tıklamaktan başka bir beceri istemiyor ve metnin kesintisiz devam ettiği "kitap" yaklaşımından daha hızlı. Farklı bağlantıları kullanarak yemeğinizi hazırlayan bir aşçının filmine, en uyumlu şarap tavsiyelerine ve hatta evinizden bile çıkmadan online olarak şarap satın alabileceğiniz adreslere ulaşmanız da mümkün.
İnternet, kolaylıkla erişilebilen büyük bir bilgi kaynağına ve geniş bir yazılım / oyun (demo versiyonları, shareware, freeware...) yelpazesine sahip. Sinema sitelerinin yeni filmleri tanıtan sayfalarında prodüksiyon şirketlerinin sayfalarına bağlantılar bulabilir ve bu sayfalardan da ünlü aktörlerle ilgili linklere ulaşabilirsiniz... Böylece birbirine bağlı farklı bilgilerin oluşturduğu büyük internet ağı ile tanışmış oluyorsunuz.
İnternet'te Multimedya
MULTİMEDYA
Multimedya, yani çoklu ortam, kavramı, internette oldukça önemlidir. Web sayfalarında farklı multimedya öğelerini (resimler, ses ve video gibi) bulabilirsiniz. Her ne kadar bugünkü bağlantı hızları sürekli bir video yayını için yetersiz de olsa, yakın gelecekte internetin televizyona rakip olması hiç de uzak bir ihtimal değil. Şu anda ücretsiz olarak internet üzerinden hizmet veren sayısız radyo istasyonu bulmanız mümkün. Ayrıca bazı yerli ve yabancı televizyon kanalları da gün boyunca internette yayın yapıyorlar.
Ek Bilgi ve İpuçları
BİLGİ
İnternette bilgiler "web sayfaları"nda bulunur. Bu sayfalar tarayıcı programlar sayesinde görülebilir.
BAĞLANMAK İÇİN GEREKENLER
İnternette sörf yapmak ve mevcut hizmetlerden yararlanmak için aşağıdakilere sahip olmanız gerekiyor:
• Modem
• Telefon hattı
• İnternet aboneliği
• Tarayıcı program
Günümüzde bilgisayarların çoğunluğunda dahili modem bulunuyor. Ayrıca PC'niz ne kadar güçlü ve hızlı olursa, bağlantıyı kurmak ve sayfalarda dolaşmak da aynı derecede kolay olacaktır.
İPUCU
İnternetin en büyük avantajlarından birisi, ilginizi çeken içerikleri basit ve hızlı bir şekilde bilgisayarınıza kaydedebilmenizdir.
Terimler
... TERİMLER ...
TARAYICI: Web sayfalarını açmaya ve görmeye yarayan programların genel adıdır.
DEMO: Bir programın sınırlandırılmış sürümüdür. Çoğunlukla demolarda yardım işlevi yoktur ve bu uygulamalarla gerçekleştirilen çalışmalar kaydedilemez.
FREEWARE: Ücretsiz olarak dağıtılan yazılım.
GİRİŞ SAYFASI: Her internet sitesinin bir giriş sayfası vardır. Bu sayfa bir kitabın kapağına benzetilebilir ve sitenin diğer web sayfalarına girişini sağlar.
HYPERTEXT: Birbirleriyle ilişki içinde bulunan, yani linkler yardımıyla birbirlerine bağlı olan metinlerin veya elemanların (film, ses, resim gibi) oluşturduğu sisteme verilen genel isimdir.
LINK: Türkçe'de bağlantı denir ve hypertext sisteminin temelini oluşturur. Linkler, en basit tanımıyla aktif hale getirildiğinde kendisi ile ilişkili olan diğer sayfalara bağlantı sağlayan belirginleştirilmiş sembol veya kelimelerdir.
MULTİMEDYA: Animasyon, grafik, metin ve ses gibi farklı uygulamaların birleşimi.
SHAREWARE: Genellikle düşük fiyatlar karşılığında (birkaç dolara) alınabilen ve çoğu zaman "hafif" sürümler halinde piyasaya sürülen programlar.
SİTE: Servis verenlerin, ürün satanların yada basitçe Web üzerinde varlık göstermek isteyenlerin internetteki adresidir.
WEB: Büyük ve sınırsız internet ağını temsil eder. WWW "World Wide Web" tanımlamasının kısaltılmış halidir. Çoğu zaman internet adreslerinin başında yer alır (www.chip.com.tr gibi).