Internet Explorer'a İnce Ayar

Internet Explorer ile verimli çalışmanın yolu ayarları doğru tanımaktan geçiyor.

İnternet sayfaları arasında sörf yaparken en büyük yardımcımız olan Internet Explorer'ı verimli olarak kullanmanın yolu, biraz da ayarlan tanımaktan geçiyor.

Bu bölümde Internet Explorer'ın karmaşık gibi görünen özel ayarlarını daha yakından tanıyacağız. Giriş sayfasını değiştirmek, güvenlik seçenekleri ve "Geçmiş" özelliği ile ilgili detaylar, bu ayarlardan sadece birkaçı. Internet Explorer'ın ayar seçeneklerine ulaşmak için "Araçlar" menüsünden "Internet Seçenekleri" satırına tıklamanız yeterli. Alternatif olarak Denetim Masası'nı açabilir ve buradan da "Ağ ve Internet Bağlantıları" satırını seçebilirsiniz. Hangi yolu takip ederseniz edin, sonuçta karşınıza "Internet Seçenekleri" isimli yeni bir pencere gelecektir. Bu pencere, birçok farklı sekmeye bölünmüştür.

Genel Sekmesi

GENEL SEKMESİ

Internet Explorer'ı açtığınızda karşınıza hangi sayfanın geleceğini (giriş sayfasını) "Giriş Sayfası" bölümünün yardımıyla belirlemeniz mümkün. Giriş sayfası sizin yazacağınız bir sayfa, o anda Internet Explorer'da açık olan sayfa veya boş bir sayfa olabilir. Dilediğiniz bir sayfanın adresini penceredeki adres satırına yazabilirsiniz.

Pencerenin orta bölümde "Temporary Internet Files"ın yani geçici internet sayfalarının ne şekilde saklanacağına dair ayarlar yer almaktadır. Alt bölümde ise "Geçmiş" bölümüne kaydedilen sayfalar ile ilgili ayarları yapabilirsiniz. Sayfaların ne kadarlık bir süre için hafızada tutulacağı buradan ayarlanabilir. En alt kısımda ise "Renkler", "Yazı Tipleri", "Diller" ve "Erişilebilirlik" düğmeleri yer almaktadır. Ancak bu ayarları değiştirmemenizde yarar var. Internet Explorer, en uygun ayarları zaten sizin için belirleyecektir.

Güvenlik Sekmesi

GÜVENLİK SEKMESİ

Bu sekmeyi kullanarak pek çok farklı durum karşısında sistemin hangi güvenlik önemlerini alacağını görebilir veya ayarlayabilirsiniz. Önceden hazırlanmış farklı güvenlik seviyeleri (Yüksek, Orta ve Düşük) arasından seçim yapmak son derece kolaydır. Bizim tavsiyemiz, Internet Explorer'ın varsayılan güvenlik seviyesine müdahale etmemeniz. Ancak dilerseniz, tüm güvenlik ayarlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirmeniz de mümkün. Bunun için, pencerenin alt kısmında göreceğiniz "Özel Düzey" düğmesine tıklayın ve açılan penceredeki ayarları değiştirin. İşte bu ayarlar ve açıklamaları:

• Internet: Güvenlik ayarlarını 4 farklı içerik bölgesi için ayrı ayrı yapabilirsiniz. Bunlardan ilki internettir. Internet simgesine tıklarsanız, yapacağınız tüm ayarlar da internet bağlantınız için geçerli olacaktır.

•Yerel intranet: Başka bir bilgisayara veya intranete (intranet, bildiğiniz gibi internet'e benzeyen bir ağdır ama genellikle belli sayıda bilgisayar tarafından erişilebilir. Yerel ağlar, aslında birer intranet ağıdırlar) bağlanırken kullanılacak güvenlik seçeneklerini bu simgeye tıklayarak belirlemeniz mümkün. Başlangıç güvenlik seviyesi "orta"dır.

Güvenilen ve Yasak Siteler

• Güvenilen Siteler: Sadece güvenilir sitelerden dosya indirilmesine izin verir. Simge üzerine tıklayın ve pencere içerisinde göreceğiniz "Siteler" düğmesine basın. Açılan pencereye dilediğiniz siteyi girebilirsiniz. Başlangıç seviyesi "orta"dır.

• Yasak siteler: Güvenilmeyen sunucuları kapsar. Buralardan dosya indirmek risklidir. Başlangıç seviyesi "Yüksek"tir.

İçerik Sekmesi

İÇERİK SEKMESİ

Bu sekme üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm, bilgisayarda görüntülenen web sayfalarının içeriğini kontrol etmek için kullanılır. Böylece çocukların uygunsuz içeriğe sahip web sayfalarına girmeleri engellenebilir. Eğer "Etkin-leştir" düğmesine tıklarsanız, Internet Explorer da sadece içeriği belli kriterlere uygun olan web sitelerini görüntüleyecektir. Bu kriterler, "Ayarlar" düğmesinin yardımıyla belirlenebilir.

İkinci bölüm ise "Sertifika" adını taşımakladır. Web sitelerinin güvenlik sertifikalarını inceler ve bir anormallik olup olmadığını kontrol eder. Üçüncü bölümde "Otomatik Tamamlama" düğmesi yer almaktadır. Burada, Internet Explorer'ın otomatik tamamlama özelliği ile ilgili ayarları yapabilirsiniz.

Bağlantılar Sekmesi

BAĞLANTILAR SEKMESİ

Bu sekmede, kullandığınız çevirmeli ağ bağlantısı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bilgilerin çoğu önceden girilmiş olduğundan, buradaki ayarlara müdahale etmenize gerek yok. Zaten internet konusunda uzmanlaşmadan bu ayarları kurcalamanız da doğru olmayacaktır.

Programlar Sekmesi

PROGRAMLAR SEKMESİ

Internet uygulamaları için kullanılacak programları bu sekmenin yardımıyla belirlemeniz mümkün. Kullanılacak HTML editörünü, elektronik posta programını ve video konferans yazılımını bu bölümden seçebilirsiniz. Pencerenin alt kısmında, "Web Ayarlarını Sıfırla" isimli bir düğme yer almaktadır. Bu düğmeye tıklarsanız, Internet Explorer'ın tüm ayarlarını silebilir ve bu ayarların ilk haline dönmesini sağlayabilirsiniz.

İpucu: Özellikler ile Çalışmak

İPUCU: ÖZELLİKLER İLE ÇALIŞMAK

Ayar seçeneklerine ulaşmak için masaüstünde bulunan Internet Explorer simgesinin üzerine farenin sağ tuşu ile tıklayabilirsiniz. Açılan menünün en altında "Özellikler" satırını göreceksiniz. Bu satıra tıklayın ve ayar penceresini açın.

Sonraki Haber

Forum