Gelişim Süreci Devam Ediyor

Bilgisayarın gelişimi hiç durmuyor; amaç daha hızlıya ve daha güvenilire ulaşabilmek.

Eniac adı verilen ve 50'li yılların hemen başında ortaya çıkan ilk bilgisayar, neredeyse 135 metrekarelik bir odayı dolduracak kadar büyük boyutlara sahipti. Ağırlığı 30 tondu ve saniyede 300 çarpma işlemini yapabiliyordu. Bugünün modem PC'leri ise çalışma masası üzerinde duruyorlar. Ayrıca yüksek işlem gücüne, güvenilir bir yapıya ve sayısız özelliğe sahipler.

Bilgisayarlarla tanıştığımız ilk günlerden bu güne gelinceye kadar yaşanan büyük gelişim, her zaman görebileceğimiz sıradan bir durumun çok daha ötesinde. Yeni nesil modern bilgisayarlar, hem iş dünyasında hem de eğlence sektöründe kendilerine yer bulabiliyorlar ve gelecekte büyük değişiklikler yaşanması da beklenmiyor. Bazı uzmanlar, PC'lerin "kaybolma" trendine gireceğini ve günlük objelerin içinde "saklı" olarak yer alacaklarını iddia ediyorlar. Ancak değişmeyecek tek bir gerçek var; o da bilgisayarların günlük yaşantımızı yönlendirmeye devam edecekleri...

Geleceğin PC'leri ve Ev Yaşamı

GELECEĞİN PC'LERİ VE EV YAŞAMI

Eğer dikkat ederseniz, televizyon menülerinin her geçen gün bilgisayar programlarına daha çok benzediklerini göreceksiniz. Hatta bazı TV modelleri, özel donanımların da yardımıyla internete bağlanmanıza ve sörf yapmanıza bile izin verebiliyorlar. Kısacası televizyonlar, bilgisayar teknolojisinin sunduğu her türlü İmkandan yararlanmaya başladılar bile. Yakın gelecekte TV ve bilgisayar fonksiyonlarını tek kasa altında birleştiren ilginç ürünlerle karşılaşmak, herhalde kimse İçin büyük bir sürpriz olmayacaktır.

Biraz da farklı örnekler üzerinde duralım... Evdeki malzemeler azalmaya başlayınca internet üzerinden sipariş gönderebilen "akıllı buzdolapları" hiç de uzakta değiller. Bilgisayar tarafından yönetilen "akıllı fırınlar" ya da "akıllı su ısıtıcıları" da yavaş yavaş hayal olmaktan çıkıyorlar.

Tüm bu fikirlerin ve bilgisayarı "evcilleştirme" çabalarının amacı, ev ortamında kullandığımız bütün elektrikli aletlerin tek bir beyinden; yani merkezi bir bilgisayardan yönetilmesini sağlamak. Böylece ev yaşantısını organize etme görevi de tamamen bilgisayarlara bırakılacak ve günlük hayatımız da oldukça kolaylaşacak.

Tüm bu bahsettiklerimizi, ilk bakışta hayal ürünü ya da ütopik fikirler olarak görebilirsiniz. Ancak bu konuya adanmış pek çok fuarda bu tip ürünlerin prototiplerine rastlayabiliyoruz. Yani "akıllı ev" kavramı, aslında hiç de düşünüldüğü kadar uzağımızda değil. Çok yakın bir gelecekte evlerinizi bilgisayarların yönettiğine şahit olursanız şaşırmayın.

Sürekli Büyüyen Güç

SÜREKLİ BÜYÜYEN GÜÇ

Masaüstü bilgisayarlar sürekli olarak gelişiyorlar. Çalışmalar hep daha hızlıya, daha güzele ve daha güvenilire ulaşmak için yapılıyor. Bu durumun gelecekte de bu şekilde devam edeceği kesin. Örneğin PC'nin kalbi olarak değerlendirilen işlemcilere göz alabiliriz. Eğer otomobil sektörü aynı ritimle gelişmiş olsaydı, bugünün otomobilleri ışık hızına yakın bir hızda hareket ediyor olurlardı.

Yapılan çalışmalar, işlemci hızının her 18 ayda ikiye katlandığını gösteriyor. Üstelik bu durum, 1965 yılından beri geçerliliğini korumakta. Bu nedenle birkaç yıl öncesinin 750 MHz hızında çalışan güçlü Pentium III'ünü artık piyasada bulmanız pek mümkün değil. 3 GHz'lik yeni nesil Pentium 4'lerin bu kadar kısa bir zaman içerisinde böylesine yaygınlaşmaları oldukça normal.

Üreticiler sadece işlemcinin hızı konusunda değil, enerji tüketimi üzerinde de çalışıyorlar. Çünkü bir işlemcinin tüketeceği güç, özellikle taşınabilir bilgisayarlar açısından büyük bir öneme sahip. İşlemcinin az güç tüketmesi, bu tip bilgisayarların pil ömrünü büyük oranda artıracaktır.

En az işlemciler kadar hızlı bir gelişim süreci geçiren diğer bir bileşen de sabit disk. Üreticiler, son yıllarda kapasite anlamında büyük adımlar attılar ve atmaya da devam ediyorlar. Megabyte'tan bahsetmek, günümüzde özel bir durum değil. Çünkü sabit disk kapasiteleri artık gigabyte değeri ile belirtiliyor (1 GB=1024 MB). Şu anda kullanılan PC'lerin büyük çoğunluğu, en azından 40 - 60 GB kapasiteli sabit disklere sahip. Ancak dilerseniz, piyasadaki 100 GB ve üzeri ürünleri satın almanız da mümkün. Bu tip büyük sabit diskler, kaba bir tahminle 3 ay boyunca hiç durmadan çalabileceğiniz binlerce MP3 dosyasını depolayabilirler.

Bağlantılar Değişiyor

BAĞLANTILAR DEĞİŞİYOR

Bilgisayar dünyasında yaşanan gelişmeler sadece donanım konusu ile sınırlı değil. Örneğin inlemelin kısa zamanda bu kadar gelişmesi, belki de donanım üreticilerini bile kıskandırabilir. Başlangıçla internet bağlantısı için 56K modemleri ve analog telefon hatlarını kullanmak zorunda olan kullanıcılar, artık geniş bant teknolojilerini tercih edebiliyorlar. ADSL, kablo ya da ISDN gibi bağlantı tipleri, bahsettiğimiz geniş bant teknolojilerinden sadece üçü.

Gelelim mobil bağlantı teknolojilerine... Bir süre öncesine kadar asla bir arada kullanılamayan internet ve cep telefonu kavramları, bugün ayrılmaz bir ikili haline gelmiş durumda. Artık WAP ya da GPRS özellikleri ile donatılmayan bir cep telefonu bulmanız oldukça güç.

Dizüstü ya da el bilgisayarlarında kullanılan bağlantı teknolojileri ise biraz farklı. Pek çok Avrupa ve dünya şehrinde hayata geçirilen ve Wi-Fi adı verilen teknoloji, bulunduğunuz yerden kablo bağlantısı olmaksızın internete ulaşmanızı sağlıyor. Bunu mümkün hale getiren ise, "hot spot" adı verilen kablosuz internet sağlayıcılar. Ülkemizde şimdilik sadece büyük otellerde ve bazı hava alanlarında bulabileceğiniz "not sporlar, yurt dışında oldukça yaygın ve yoğun olarak kullanılıyorlar.

Monitörlerin Geleceği: LCD

MONİTÖRLERİN GELECEĞİ: LCD

CRT teknolojisi ile üretilen monitörler, günümüzde de pazarın büyük bölümünü temsil etmeyi sürdürüyorlar. Ancak bu durumun birkaç yıl içerisinde tersine döneceği de kesin. LCD adı verilen ve farklı bir teknoloji ile çalışan yeni modeller, çok büyük satış rakamlarına İmza atmaya başladılar bile.

Bu tip monitörler, göz rahatsızlıklarına neden olan elektromanyetik radyasyon sorunundan tamamen sıyrılmış durumdalar. Üstelik düşük bir enerji tüketimine sahipler ve görüntü kaliteleri de son derece yüksek. Fiyatları yavaş yavaş düşmeye başlayan LCD monitörlerin sadece birkaç yıl içerisinde tüm evlere girmesi, herhalde kimse için sürpriz olmayacaktır.

... ve Kontrol Cihazları

...VE KONTROL CİHAZLARI

Eğer bilgisayar klavyesini yeri doldurulamaz bir cihaz olarak görüyorsanız, büyük hata yapıyorsunuz demektir. Gelecekte bilgisayarı yönetmek, adeta çocuk oyuncağı olacak; çünkü komutları sesli olarak verebileceğiz. Normal bir sohbet süreci içinde, bilgisayara yönelik komutları algılayabilen çok yönlü mikrofonlar zaten mevcut. Bazı PC prototipleri ise, donanımları insan vücudu ile birleştirmek için hazırlar. Örneğin Xybernaut Corporation isimli bir şirket; "giyilebilir" cihazları ile ellerin serbest kalmasını sağlamak için çalışıyor. Basit bir gözlüğü andıran ve birçok işlemi elimizi kullanmadan yapmamızı sağlayan gözlükler, masamızın üzerindeki monitörleri tarihin tozlu sayfalarına gönderebilirler. Üstelik bu gözlükler gözler için herhangi bir tehlike arz etmiyorlar ve çok yüksek bir görüntü kalitesi sağlıyorlar.

IBM tarafından yürütülen ve "Blue Eyes" (mavi gözler) adı ile bilinen farklı bir proje ise, kullanıcının ruhsal durumunu belirlemek üzerine kurulmuş. Bilgisayara bağlı olan küçük bir kamera, kullanıcının yüz İfadesini algılayabiliyor ve bilgisayarın da buna göre hareket etmesini sağlıyor. Örneğin kullanıcı sinirli ise, bilgisayar da onu rahatlatacak müzikler çalmaya başlıyor ya da eğlenceli programları otomatik olarak çalıştırıyor. Şimdilik sadece proje aşamasında olan bu teknoloji, yakın gelecekte hepimizin en büyük yardımcısı haline gelebilir.

Sonraki Haber

Forum