FTP Programlarını Kullanmak

CuteFTP isimli popüler FTP programı hakkında küçük ve faydalı ipuçları.

CuteFTP, FTP protokolünü kullanarak hızlı dosya indirmeyi ve hızlı dosya yüklemeyi sağlayan kusursuz bir programdır. İşte bu programın kullanımına dair küçük ipuçları...

Etkileyici bir program olan CuteFTP'nin göze çarpan ilk özelliği, 30 günlük deneme süresi boyunca tam kapasite ile kullanılabilmesidir. Programı, deneme süresi bittikten sonra 40 Dolar gibi bir ücret karşılığında satın alabilirsiniz. CuteFTP'nin deneme sürümünü elde etmenin en kolay yolu, her zaman olduğu gibi yine internetten geçiyor. Ancak bazı bilgisayar dergilerinin CD'lerin-de de bu programa rastlama şansına sahipsiniz.

Kurulum aşaması tamamlandıktan sonra, programın simgesi de masaüstünde belirecektir. Bu simgenin üzerine çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz. CuteFTP'yi çalıştırdığınızda, karşınıza kullanacağınız FTP sunucusunun bilgilerini girmenizi isteyen bir pencere çıkacaktır. Bu pencereyi kapatmak için "Exit" düğmesinden yardım alabilirsiniz. Program çalışmaya başladıktan sonra, sol üst bölümde iki önemli düğme göreceksiniz. Bunlardan ilki "Site Manager" (site yöneticisi), diğeri ise "Quick Connect'tir (hızlı bağlantı). "Quick Connect" düğmesine tıklarsanız, üst bölümünde doldurulacak alanlar bulunan bir araç çubuğu açılır. "Host:" başlıklı bölüme bağlanmak istediğiniz FTP sunucusunun adını (örneğin Orta Doğu Teknik Üniversitesi için "ftp.metu.edu.tr" şeklinde) veya İP numarasını ("125.112.18.20" şeklinde) yazmanız gerekli. Bu bölümün hemen yanında ise kullanıcı adı ve şifre girmek için kullanacağınız diğer bölümler yer alır.

FTP Sunucusuna Bağlanmak

Şimdilik kullanıcı adı ve şifreye gereksinim duymayacaksınız; çünkü biz daha çok şifre gerektirmeyen ftp sunucularına bağlanacağız. Gerekli alanları doldurduktan sonra "Connect" (bağlan) düğmesine tıklamalı ve kısa bir süre için bağlantının kurulmasını beklemelisiniz.

"View" menüsünde yer alan "Show Panels" satırının üzerine gelin ve yana doğru açılan küçük menüden "Log Pane" seçeneğine tıklayın. Pencerenin üst kısmında yeni bir alanın açıldığını göreceksiniz. Bu alan, CuteFTP programının grafik arayüzünü kullanarak yaptığınız tüm işlemleri komut halinde görmenizi sağlar. Başka bir deyişle bu alan, yapılan işlemleri komut haline dönüştürmekle görevlidir. Eğer grafik arayüz kullanmasaydık, FTP protokolünden yararlanmak için burada görülen komutları doğru biliyor olmamız gerekirdi.

Ana pencere içerisinde yan yana duran iki farklı bölüm bulunduğu mutlaka gözünüze çarpmıştır. Soldaki bölüm bilgisayarınızın sabit diski içersindeki dosya ve klasörleri göstermektedir. Sağdaki bölüm ise bağlandığınız FTP sunucusunda yer alan dosya ve klasörleri listelemekle görevlidir. Yani solda kendi sabit diskinizi, sağda ise FTP sunucusunun sabit diskini görüyor olacaksınız.

CuteFTP Programıyla Dosya Transferi

Peki ama dosyaları nasıl indireceğiz? Çok kolay... Tek yapmanız gereken, sağ bölümdeki FTP sunucusu bölümünden istediğiniz bir dosyanın üzerine fare ile tıklamak ve bu dosyayı sürükleyerek sol bölüme (kendi sabit diskinizin içeriğinin görüntülendiği alan) taşımak.

En alttaki bölümde dosya transfer işleminin tüm ayrıntılarını görebilirsiniz. Transfer edilmekte olan dosyanın büyüklüğü, transferin hangi hızda gerçekleştiği ve transferin bitmesine ne kadar süre kaldığı gibi bilgiler bu alanda yer almaktadır.

Siz de şifreye gerek duymadan bir FTP sunucusuna bağlanmak isterseniz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin halka açık sunucusuna bağlanabilirsiniz. "Host:" bölümüne "ftp.metu.edu.tr" yazmanız, bağlantıyı kurmak için yeterli olacaktır.

Bilgi: Farklı FTP Programları

BİLGİ: FARKLI FTP PROGRAMLARI

Bu sayfalarda örnek olarak CuteFTP programını ele almayı tercih ettik; ancak piyasada bulabileceğiniz tek FTP programı CuteFTP değildir. Farklı özelliklere sahip olan alternatif FTP programlarına İnternet üzerinde yapacağınız küçük bir arama sonucunda ulaşabilirsiniz. Programlar görünüş olarak farklı olsalar da, temel işlevleri ve kullanılan komutlar genelde aynıdır.

Bilgi: Anonim FTP

BİLGİ: ANONİM FTP

Pek çok kuruluş ve üniversitenin anonim olarak (şifreye gerek duyulmadan) giriş yapılabilecek FTP sunucuları vardır. Bu sunuculara bağlanmak İçin kullanıcı adı ve şifre girmek gerekmez. Fakat benzer sunuculardan bazıları, şifre olarak e-posta adresinizi yazmanızı İsteyebilirler. Kullandığınız bir FTP programı ile bu tip sunuculara bağlanırken e-posta adresini yazmanız yeterlidir.

Sonraki Haber

Forum