Farklı Web Sitesi Tipleri
Aşağıdaki satırlarda internet mağazalarından portallara kadar tüm site tiplerini öğreneceksiniz.
Kitaplarda ve dergilerde olduğu gibi web sitelerinin de bir kapağı vardır. Karşınıza çıkacak içeriği tanıtmaya yarayan bu kapak açılış sayfası ya da ana sayfadır. Açılış sayfası, genellikler web sitesini hazırlayanlar tarafından yazılmış tanıtıcı metinlere, görüntülere, seslere ve diğer sayfalara ulaşmanız amacıyla yerleştirilmiş bağlantılara sahiptir. Bazen açılış sayfasından önce karşımıza özel bir geçiş bölümü de çıkabilir. Bu geçiş bölümü, bizi farklı ana sayfa seçeneklerine taşımak üzere tasarlanmıştır. Örneğin birden fazla dil seçeneği olan web siteleri geçiş bölümleri yardımıyla hangi dili tercih ettiğinizi sorabilir. Siz de anlayacağınız dildeki açılış sayfası ile karşı karşıya kalırsınız. Böyle durumlarda, örneğin tüm Avrupa dillerinin arasından Türkçe'yi tıklayarak devam etmeniz mümkün olabilir.
Bu küçük bilginin ardından farklı tiplerdekii web sitelerini tanımaya başlayabiliriz...
Kişisel Siteler
KİŞİSEL SİTELER
En yaygın web sitesi tipleri arasında, amatörce ve basit programlar kullanılarak hazırlanmış kişisel siteler yer alır. Genellikle sayfayı hazırlayan ya da hazırlanmasını isteyen kişinin zevkleri, beğenileri ve hobilerinin yer aldığı bu siteler, bir kullanıcının internette kendini tanıtmasının en kolay yoludur. Kişisel web siteleri, tüm bunların yanında iş ya da okul yaşamıyla ilgili bilgiler de sunabilir. Bu durumda internet üzerinden çalışma grupları veya belli konunun uzmanları ile tanışma ve fikir alış verişinde bulunma şansı da yakalanmış olunur.
Kişisel web sitelerinin neredeyse vazgeçilmez özelliklerinden bir diğeri ise, farklı sitelere linkler içermesidir. Örneğin bir klasik müzik tutkunu, sitesinde aynı zevki paylaşanlar için büyük besteciler ile ilgili sitelerin adres listesini yayınlayabilir. Eğer herhangi bir konuda ilginç internet sayfaları arıyorsanız, kişisel web sitelerinden yararlanabileceğinizi asla unutmayın.
Hemen hemen bütün internet servis sağlayıcıları, abonelerine kişisel sayfa yaratabilmeleri için ücretsiz olarak belli büyüklükte web alanı sağlamaktadırlar. Kullanıcılar önce bilgisayarlarında kişisel web sayfalarını oluştururlar, daha sonra bu sayfaları kendilerine ayrılan web alanına yüklerler. Yükleme işlemi de internet yardımıyla gerçekleşir.
Bilgi Siteleri
BİLGİ SİTELERİ
Çeşitli bilgileri içeren web siteleri, pek çok kullanıcı için internetin bel kemiğini oluşturur. En yeni haberler, şehirlerin hava raporları, maç sonuçları, vizyona yeni giren filmler, pazar günü açık olan müzelerin listesi, en sevdiğiniz grubun nerede konser vereceği gibi aklınıza gelebilecek konuların hemen hepsi, internet sayesinde sadece bir tık uzağınızdadır. Bu bilgilere ulaşmak için, aradığınız bilgileri içeren siteleri ziyaret etmeniz yeterli. İnternette sayısız bilgi siteleri bulabilirsiniz. Bu sitelerin pek çoğu içerik zenginlikleri, güvenilirlikleri ve özellikle hızlarıyla, hatırı sayılır gazeteleri bile geride bırakmışlardır. Daha da ilginci, bilgi siteleri gazete, radyo ve televizyonun tüm ana unsurlarını tek potada eritmeyi başarırlar.
Haberler ve makalelerin dışında, bazı sitelerde görüntüleri izlemek ya da son gelişmeleri sesli olarak dinlemek de mümkün olabilir. Haber sitelerinin sayısı, bir gazete bayisinde görebileceğiniz gazete sayısından çok daha fazladır. Ayrıca internet üzerinden yayın yapan sitelerde hemen her konuyla ilgili başlıkları bulabilirsiniz. Üstelik içerikleri her gün değil, neredeyse her saat başı, hatta her dakika güncellenebilir. Güçlü arşivleri sayesindeyse geçmiş haberlere ve eski tarihli bilgilere anında ulaşabilirsiniz.
Bilgi siteleri hali hazırda var olan büyük gazele ve televizyonların web siteleri olabileceği gibi, bağımsız, sadece web üzerinde varlığını sürdüren e-gazete ya da e-dergiler de olabilirler.
İnternet Mağazaları
İNTERNET MAĞAZALARI
İnternet kullanıcıları tarafından en çok ilgi gören sitelerden biri de sanal mağazalar ya da e-ticaret siteleridir. Bu sitelerde, normal bir mağazadaymış gibi her türlü ürünü görmek, seçmek ve satın almak mümkün. E-ticaret siteleri, mallarını genellikle bir katalog mantığını kullanarak tanıtırlar. Ürün seçimi tamamlandıktan sonra aynı gerçek bir mağazadaymışsınız gibi kasaya geçilir ve güvenlik şartları göz önünde bulundurularak kredi kartı ya da banka havalesi yoluyla ödeme yapılır. Sanal mağaza, satın alınan malları size posta veya kurye ile gönderecektir.
Seçimde sınır yoktur; çünkü pratikte internet üzerinde her şey satılabilir. En çok tercih edilen ürün kategorileri ise kitaplar, CD'ler ve bilgisayar ürünleridir. Evinizin konforunda alış veriş yapma şansı, ulaşabileceğiniz ürünlerin çeşitliliği ve güvenlik açılarından online mağazalar eşsizdir. Ayrıca internet mağazası açmak için lüks bir caddede dükkan kiralamak da gerekmez. Yani maliyetler son derece düşük rakamlarla sınırlı kalır.
Portallar
PORTALLAR
Buraya kadar bahsettiğimiz üç web sitesi kategorisi de internet "portallarında yer alabilirler. Portal, çok sayıda kullanıcıyı, yüksek sayıda servis ve içerik sağlayarak hep aynı adrese çekmek amacıyla oluşturulmuş sitelere verilen isimdir. Bu şekilde yaratılan trafik, portalın yöneticisine reklam gelirleri ve farklı türde kazançlar sağlamaktadır. Sayısız konuda hizmet verebilen portallar sayesinde ziyaretçi; haberler, servis bilgileri, sohbet odaları (şu meşhur "chat"), oyunlar ve elektronik ticaret vitrinleri ile karşılaşabilir.
İş Siteleri
İŞ SİTELERİ
Internet artık iş dünyası için de uluslararası bir pazar olarak kabul edilmeye başlandı. Büyük ve küçük şirketler, hazırladıkları siteler ile kendilerini tanıtabiliyorlar.
Ancak internetin iş dünyasına sundukları, sadece tanıtım ihtiyaçlarına cevap vermekle sınırlı değil. Internet sayesinde yeni iş ilişkileri kurulabilir ya da hammadde ve diğer ürünler alınıp satılabilir. Tek bir şirket tarafından hizmete sunulan siteler dışında, B2B (business-to-business yani "iş dünyasından iş dünyasına") adı verilen sitelere de sık sık rastlıyoruz. Bu siteler, belli bir sektördeki iki ya da daha fazla şirketin bir araya gelmesini ve aralarında ticaret yapmasını mümkün hale getirir. Başka bir deyişle B2B siteleri, ticaretin de internete taşındığının en güzel kanıtıdır.
Bilgi: Elektronik Kataloglar
BİLGİ: ELEKTRONİK KATALOGLAR
İnternette varolmak isteyen her şirketin sitesinde, önemli bilgilerin bulunabileceği ve tüm ürünlerin tanıtıldığı bölümler vardır. Bu bölümleri ürün fotoğraflarının, özelliklerinin ve fiyatlarının sergilendiği elektronik bir katalog olarak da değerlendirebiliriz.
Terimler
… TERİMLER …
URL: Uniform Resource Locator teriminin kısaltması dır. Web sitelerinin adreslerini belirtmek için kullanılır. Her sitenin bir URL si, yani adresi vardır.
BAĞLANTI (link): Farklı bir sayfaya ya da ses/resim/video dosyasına geçişi sağlayan; metin, düğme ya da resim olarak hazırlanmış öğelerdir.
WEB EDİTÖRLERİ: Web sayfası yaratmak ve yayınlamak için hazırlanmış olan programlara verilen isimdir. Bu programlar internet üzerinden ücretli ya da ücretsiz olarak temin edilebilir.
E-ZINE (webzine ya da e-dergi): İnternet üzerinde spesifik bir konuda yayınlanan ve o konuyla ilgili pek çok kişinin ilgisini çeken yayınlardır. E-zine'nin sıkça kullanılan eşanlamlısı Webzine'dir. İnternetteki sanal dergi ve yayınları temsil eder.
BUSINESS TO BUSINESS (B2B): Özellikle şirketler arasında gerçekleşen bir elektronik ticaret şeklini ifade eder. İki ya da daha fazla sayıdaki şirket, B2B sitelerini kullanarak kendi aralarında alım-satım işlemlerini gerçekleştirebilirler.