Ekran Koruyucu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hem monitörünüzü koruyorlar, hem de masaüstünüzü renklendiriyorlar.

Bir zamanlar monitörümüzü korumak için kullandığımız renksiz ve basit ekran koruyucuları, günümüzde gerçek birer sanat eseri haline geldiler. Bu küçük programlar, artık koruma özelliğinden çok görsel özellikleri ile ön plana çıkıyorlar.

İş yerinizdesiniz... Öğle yemeği zamanı geldiğinde üzerinde çalıştığınız programı kapatmamak için bilgisayarınızı ve monitörünüzü açık bırakıp çıkıyorsunuz. Siz arkadaşlarınızla yemeğinizi yerken, ekranda sabit duran görüntünün monitörünüze zarar verdiğinden haberiniz bile yok...

Bu durum kısa vadede ciddi bir sorun yaratmayabilir; ama uzun süre bu şekilde devam ederseniz monitörünüzde kalıcı hasarlar oluşabilir. Ekran koruyucu adı verilen basit programlar da ilk olarak bu gibi unutkanlıklar yüzünden ortaya çıktı. Ekran koruyucular, uzun süre sabit kalan görüntünün monitörü bozmasını engellemek için hareketli görüntüleri ekrana yansıtmakla görevlidirler. Bilgisayarı yeninden kullanmaya başladığınızda ise ekran koruyucu devre dışı kalır ve çalışmanıza geri dönebilirsiniz.

Aslında yeni nesil monitörlerde bu tip bir sorunla pek sık karşılaşmıyoruz. Ancak ekran koruyucular, bugün bile büyük bir ilgi görüyorlar. Eskiden sadece bir önlem olarak düşünülen bu küçük programlar işin estetik yanını keşfeden programcılar sayesinde kısa sürede bir sanat akımına dönüştü. Artık ekran koruyucular monitörü korumaktan çok estetik değerler için tercih ediliyorlar. Yine de ekran koruyucuların koruma özelliğini görmezden gelmeyin. Ne kadar kaliteli bir monitöre sahip olursanız olun, onu korumak için mutlaka iyi bir ekran koruyucuya sahip olmalısınız.

Yeni Ekran Koruyucular

YENİ EKRAN KORUYUCULAR

Madem monitörü korumak için hareketli görüntüler gerekiyor, öyleyse neden göze hoş gelen şekillerden oluşmasınlar? Windows ile birlikte gelen ekran koruyuculara baktığınızda, hepsinin ustaca hazırlanmış olduklarını göreceksiniz. Bu ekran koruyuculardan birisini seçip kullanma şansına sahipsiniz. Ancak seçenekleriniz sadece Windows'un ekran koruyucuları ile sınırlı değil. İnternette ve dergi CD'lerinde küçük bir arama yaparak birçok farklı alternatif bulmanız da mümkün.

Ekran koruyucuların bazıları resimleri sırayla göstermek için, bazıları ise monitörünüzü bir akvaryuma veya bir şömineye çevirmek için tasarlanmışlardır. Böylece bilgisayarınız aracılığıyla sanal bir akvaryuma sahip olabilir ve canınız sıkıldığında sanal balıklarınızla ilgilenebilirsiniz.

Ekran Koruyucu ve Reklamlar

EKRAN KORUYUCU VE REKLAMLAR

Şirketler, kendi ürünlerini tanıtmak için her türlü yolu deniyorlar. Aynı durum filmler, albümler ve spor müsabakaları için de geçerli. Peki ama ekran koruyucuları bu amaç uğrunda kullanmak mümkün mü? Tabii ki evet.... Bazı ünlü filmleri konu alan ekran koruyucuları, en az filmlerin fragmanları kadar etkileyici olabiliyorlar. Ünlü Matrix filmindeki ekranlarda akan yeşil rakamların kendi bilgisayarınızda aktıklarını düşünün. Çok güzel bir görüntü olmaz mıydı? Matrix'in ekran koruyucularını, internet üzerindeki popüler ekran koruyucu sitelerinde bulabilirsiniz.

Ekran koruyucuların sadece görüntüden oluştuklarını düşünmemelisiniz. Bir ekran koruyucu, sunduğu görsel şöleni muhteşem ses efektleriyle destekleyebilir. Örneğin sevdiğiniz bir sanatçıyı konu alan bir ekran koruyucunun güzel bir melodi ile desteklenmesi, alacağınız zevki de üst boyutlara taşıyacaktır.

Yararlı Ekran Koruyucular

YARARLI EKRAN KORUYUCULAR

Ekran koruyucular, ilk kez ortaya çıktıkları günden bugüne gelinceye kadar çok geliştiler. Ancak Berkeley Üniversitesi'nin ortaya attığı bir proje, bu küçük programlar için gerçek bir dönüm noktası oldu. "SETI@home" adıyla anılan proje, temel olarak uzaydan gelen sinyalleri algılayıp bunları ayırt edebilmeyi amaçlıyor. Böylece uzaydaki diğer canlıların varlığına dair somut kanıtlar elde edilmeye çalışılıyor.

Bu araştırma bünyesinde gökyüzündeki tüm sinyaller taranıyor ve toplanan verilerin hepsi ayrı ayrı değerlendiriyor. Böylesine kapsamlı bir proje için çok büyük bir bilgisayar gerektiğini düşünmekte haklısınız. Ancak düşünceniz pek de doğru değil... Berkeley, bu işlem için yüz binlerce ev bilgisayarından ve bu bilgisayarlarda kurulu olan ekran koruyuculardan yardım alıyor. "www.setiathome.ssl.berkeley.edu" sitesinden indireceğiniz özel bir ekran koruyucu, siz bilgisayarınızda işlem yapmadığınızda devreye giriyor ve "SETI@home"a bağlanarak oradaki ağa katlıyor. Bu sayede bilgisayarınız, diğer yüz binlerce ev bilgisayarı gibi kaynaklarını uzay araştırmalarına ayırmış oluyor.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler, yukarıdaki adresi ziyaret edebilirler ve Berkeley Üniversitesi'nin bu büyük araştırmasına yardımcı olabilirler.

Ekran Koruyucu Ayarları

EKRAN KORUYUCU AYARLARI

Windows İle birlikte gelen çok sayıda ekran koruyucu bulunmaktadır. Bu ekran koruyucuların ayarlarına erişmek İçin, öncelikle masa üstünde boş bir alana farenin sağ tuşu İle tıklamalı ve açılan menüden "Özellikler" satırını seçmelisiniz. Karşınıza "Görüntü Özellikleri" İsimli yeni bir pencere gelecektir. Üst bölümdeki sekmeler arasından "Ekran Koruyucu" sekmesine tıklayın. Ekranda bir monitör görüntüsü ve seçili olan ekran koruyucusunun ön izlemesi belirecektir.

Alt kısımda yer alan "Ekran Koruyucu" bölümünde İse seçebileceğiniz diğer ekran koruyucuların listesi bulunmaktadır. Mevcut ekran koruyucu İsminin yanındaki küçük oka tıklayarak menüyü açabilir ve farklı ekran koruyucuları denemeye başlayabilirsiniz. "Bekleme Süresi" kutusu İse, ekran koruyucunun devreye gireceği zamanı belirlemenize yardımcı olur. örneğin kutuya "10 dakika" değerini girdiğinizi varsayın. 10 dakika boyunca fare ve klavyeye dokunmazsanız, ekran koruyucunuz otomatik olarak devreye girecektir ve fare veya klavye ile bir işlem yapana kadar çalışmaya devam edecektir.

Ekran koruyucunun diğer bir faydası da, siz başında yokken bilgisayarınıza kimsenin dokunmamasını sağlamaktır. Bunun İçin "Devamında Parola Koruması" satırının yanındaki küçük onay kutusunu işaretlemelisiniz. Artık ekran koruyucu aktive olduğunda, yeniden çalışmaya dönmek için parola soracaktır. Küçük bir uyarı... Bekleme süresini düşük tutarsanız, çalıştığınız zamanlarda bile ekran koruyucusu devreye girebilir ve eğer parola koruması seçiliyse, her seferinde parola yazmak son derece sıkıcı bir hale gelebilir.

İpucu: Windows'ta ve İnternette

İPUCU: WINDOWS'TA VE İNTERNETTE

Windows İşletim sistemleri, kullanıcılarına birbirinden güzel ekran koruyucular sunmaktadırlar, ".ser" uzantılı ekran koruyucu dosyalarını, sabit diskinizdeki "Windows" klasöründe ya da bu klasör İçerisindeki "System" klasöründe bulabilirsiniz. Eğer mevcut ekran koruyucu seçenekleri sizin İçin yeterli değilse, daha fazlasını
"www.download.com/2001-2257-0.html?tag=dir" veya "www.zdnet.com" adreslerinde bulabilirsiniz. Bu sitelerde, kategorilere ayrılmış yüzlerce ekran koruyucu bulunmaktadır.

Sonraki Haber

Forum