DVD Dünyasına İlk Adım

DVD'ler hakkında bilmek istediklerinizi bu sayfalarda bulacaksınız.

DVD, "Digital Versatile Disc'in" kısaltmasıdır. Yani bir tür dijital depolama aracıdır. DVD kısaltması bazen Digital Video Disc olarak da algılanmaktadır. DVD'ler başlangıçta video içeriği için düşünülmüş olsalar da, günümüzde müzik ve bilgisayar sektöründe önemli yer tutuyorlar.

DVD OYNATICILAR VE DVD SÜRÜCÜLER

DVD sürücüler standart CD-ROM cihazlarına benzer. Bunlar bilgisayarda DVD içeriklerinin okunması amacıyla kullanılırlar. DVD sürücüler, aynı zamanda CD'leri de okuyabilme yeteneğine sahipler. DVD oynatıcılar ise ev tipi olarak adlandırılırlar ve televizyona bağlanarak kullanılırlar. Ancak bunlar bilgisayarla çok alakalı değiller ve sadece film izlemekte kullanıyorlar.

Bilgisayarda DVD (DVD-ROM)

BİLGİSAYARDA DVD (DVD-ROM)

DVD-ROM'lar veri, program, multimedya ansiklopedileri gibi içeriklere sahiptirler. Veri ve programlar için CD-ROM'lar yeterlidir.

Ancak teknolojinin ilerlemesi, bazı uygulamalarda CD kapasitesi olan 650MB'ı yetersiz bırakmıştır. Bu gibi durumlarda DVD'lerin yüksek kapasitelerine bağlı zengin içerikleri devreye girer. Günümüzde en küçük DVD kapasitesi 4.7 GB'tır. Ancak bu kapasite 4 katman kullanımı ile 17 GB'a kadar yükselebilir.

DVD ve Sinema (DVD Video)

DVD VE SİNEMA (DVD VİDEO)

DVD'lerin en yaygın kullanım alanı, hiç kuşkusuz sinema endüstrisi. 4.7GB kapasiteye sahip standart bir DVD, uzun metrajlı tam bir filmi içerebilir. Aynı zamanda DVD'lerin sunduğu resim kalitesi de bir video kasete ya da video CD'ye oranla çok daha üstün. DVD videoların oldukça çekici yönleri bulunuyor. Örneğin bir DVD video filmi 8 farklı dilde kayıt içerebilir ve film sırasında bunlar arasında anında geçiş yapılabilir. DVD'lerin bir diğer avantajı da görüntü açısı seçebilme imkanı. Yani önemli bazı sahnelerin (eğer bu özellik mevcutsa) farklı açılardan izlenebilmesini sağlar.

Bu avantaj özellikle spor karşılaşmalarının kaydında kullanılıyor. Bazı özel DVD'ler aynı filmi değişik düzenlerde de gösterebilirler. Nasıl ki bazı kitaplarda belli bir noktaya gelindiğinde, gideceğiniz sayfayı seçerek kitabın sonunu siz belirleyebiliyorsanız, bu durum DVD'lerde de aynı biçimde işliyor. Bu tarz DVD'lerde başrolü bizzat oynayabilir ve hikayeyi kendi beğenilerinize göre değiştirebilirsiniz. Örneğin bir polisiyede dedektif olabilir ve istediğiniz sonu seçebilirsiniz...

Unutmamanız Gerekenler

UNUTMAMANIZ GEREKENLER

Bilgisayarınızdaki bir DVD sürücünün sadece DVD'leri okuyabileceğini düşünmeyin. DVD sürücüler aynı zamanda standart CD'leri de okuyabilirler. Bu yüzden hem bir DVD sürücüye hem de CD-ROM sürücüye sahip olmanıza gerek yok. Tek bir DVD sürücü tüm ihtiyaçlarınıza cevap vermek için yeterli olacaktır.

Bilgi: CD ve DVD Arasındaki Başlıca Farklar

BİLGİ: KISACA

CD VE DVD ARASINDAKİ BAŞLICA FARKLAR

Şekil ve görüntü açısından fark yok, ancak DVD kapasite olarak CD'den çok üstün. Bu da DVD'nin içerdiği bilginin daha yoğun ve kaliteli olması sonucunu doğuruyor. DVD'lerde diskin her iki yanı da kullanılabilir ve her yüzeyde iki katman bulunabilir.

DVD KATEGORİLERİ

DVD'ler üç kategoriye ayrılıyor: DVD ROM, DVD Video ve DVD Audio. DVD-ROM bilgisayar verilerini ve programlarını, DVD Video filmleri ve DVD Audio müzikleri içinde barındırır. Yazılabilir DVD'ler ise DVD-RW, DVD+RW ve DVD-RAM olmak üzere üç kategoride değerlendiriliyor.

Bilgi: Temel Fark Katmanlar ve Çukurlarda

BİLGİ: TEMEL FARK KATMANLAR VE ÇUKURLARDA

Bir CD en çok 650 MB'lık bilgi içerebiliyorsa, bir DVD 4.7 GB'dan 17 GB'a kadar bilgi içerebilir. Aslında her ikisi de görünüm olarak birbirine çok benzerler. Çift yüzeyli bir DVD iki diskin birbirine yapıştırılmasıyla oluşur. Veriler diskte her iki tarafa kaydedilebilir ve her birinin üzerine, iki farklı kayıt katmanı yerleştirilebilir. CD ise tek bir yüze ve bu yüzde tek bir katmana sahiptir. CD ve DVD disklerinin yüzeyinde küçük çukurlar vardır ve bilgiler bu oyuklar sayesinde oluşturulur. DVD'deki çukurların CD'ye oranla daha küçük oluşu, daha yüksek kapasite sağlanmasına imkan tanıyor.

Sonraki Haber

Forum