Disketler
Küçük çaptaki veri transferleri için sıklıkla tercih edilen disket nedir ve nasıl kullanılır?
Yüzlerce megabyte'lık veri saklamaya olanak tanıyan CD/DVD gibi araçlar her ne kadar yaygınlaşmış olsalar da, disketler (floppy disk) hiçbir zaman önemlerini yitirmiyorlar. Bu küçük kahramanlar, özellikle küçük boyutlardaki verilerin kaydedilmesi ve taşınması gerektiğinde ön plana çıkıyor.
Disket, temelde küçük ve ince bir manyetik disktir. Plastik bir kılıf içerisinde saklanabilen disketler, PC'lerdeki disket sürücüleri aracılığıyla kullanılırlar. Televizyon, müzik seti gibi elektronik cihazların yakınında bulundurulmaları sakıncalıdır; zira manyetik dalgalar disketi bozabilir.
İlk bakışta çok sağlam gibi görünse de bir disketi doğru şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda uzun süre bırakmamak, tozlanmamasına dikkat etmek ve üzerlerine ağır cisimler koyarak bozulmalarına yol açmamak gerekir. Disketinizi uyarılarımızı göz önünde bulundurarak kullanırsanız bu küçük yardımcınızdan daha fazla performans alabilirsiniz. Disketler yaklaşık olarak 1,5 MB veri taşıyabilirler (tam olarak 1,44 MB). Bu kapasite, Word ile yazılmış ve içerisinde birkaç resim bulunan çok büyük bir dosya için yeterlidir.
Kullanım ve Püf Noktaları
KULLANIM VE PÜF NOKTALARI
Disket PC'de uygun olan yere yerleştirilmelidir (buna disket sürücü adı verilir), ortadaki metal kısım aşağıda kalmalıdır. Disketi sürücüye doğru şekilde yerleştirdiğinizde dikkatinizi çekecek bir klik sesi duyarsınız. Disketi yerleştirdikten sonra, disket üzerinde çalışmaya başladığınızda (veri kopyalamak, taşımak ya da silmek gibi), PC üzerindeki sürücünün yeşil ışığı yanar. Disket ancak yeşil ışık söndüğünde çıkartılabilir. Işık sönmeden çıkartmaya çalışırsanız disket zarar görebilir. Bazen diskete veri kopyalamaya çalışırken bir hata mesajı ile karşılaşabilirsiniz. Bu mesaj, özellikle disket yazılmaya karşı korumalıyken karşınıza çıkar. Bu koruma sayesinde yanlışlıkla bilgi silinmesi yada daha önceden kaydedilmiş bilgilerin üzerine bir daha veri kaydedilmesi engellenmiş olur.
Disketlerin İçeriği
DİSKETLERİN İÇERİĞİ
Disketi bilgisayara yerleştirdiğinizde içeriğini görüntüleyebilirsiniz. Nasıl mı? Pek çok şekilde... Ancak her birinin birbirinden farklı avantajları ve dezavantajları vardır. En basit olanı deneyin; "Bilgisayarım" simgesini çift tıklayın, ardından disket simgesini de çift tıklayın. Disketin içeriğini görüntüleyen bir pencere açılacaktır. Daha çok detaya sahip olabilmek için görünüm menüsünden "Ayrıntılar"ı seçin. Açılan pencere her bir dosyanın tanımını ve boyutlarını gösterecektir.
Disketlerin İçeriği Nasıl Görülebilir?
DİSKETİN İÇERİĞİ NASIL GÖRÜLEBİLİR?
1- Disketin içeriğini görmek için öncelikle onu sürücüye yerleştirin. Birkaç saniye sonra "Bilgisayarım" simgesine çift tıklayın.
2- Açılan pencerede disket simgesini göreceksiniz, üzerine çift tıklayın. Karşınıza disketin içeriğini görüntüleyen bir pencere çıkacaktır.
3- Görünüm menüsünden "Ayrıntılar" seçeneğini tıklayın.
4- Disketteki her dosyayı, o dosyaya ait olan; adı, boyutu, dosya türü gibi özellikleri ile birlikte görebilirsiniz.
İpucu: Disket Sağlığı
İPUCU: DİSKET SAĞLIĞI
Bir disketi uzun süre kullanmak istiyorsanız, birkaç basit ama önemli kurala uymanız gerekiyor. Öncelikle disketleri çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda saklamaktan kaçının. Ayrıca manyetik etkilerin disketler için son derece zararlı olduğunu unutmayın. Kullanmayacağınız zamanlarda disketleri disket sürücü içerisinde tutmayın ve özel koruma kaplan kullanın.
Bilgi: Flash Bellekler
BİLGİ: FLASH BELLEKLER
Disketler her ne kadar daha uzun süre kullanılacak olsa da artık yerlerini Flash belleklere emanet ediyorlar. Flash bellekler, hem daha fazla dosya saklama kapasitesi hem de dayanıklılığı ile disketlerden çok daha kullanışlıdır. Dosya kapasiteleri 4 GB'a kadar ulaşan bu dosya taşıyıcılarının ilerleyen zamanlarda kapasitelerini daha da arttırması bekleniyor. Flash bellekleri kullanmak için bilgisayarınızın USB yuvasını kullanıyorsunuz. Genelde bu cihazları bilgisayara taktığınızda otomatik olarak tanınırlar ve tıpkı bir diskette işlem yapar gibi Flash belleklerle de aynı işlemleri kolayca yapabilirsiniz.
İlerleyen konularda dosya kopyalamanın ve taşımanın nasıl yapıldığını detaylı olarak anlattık. Eğer bir Flash belleğe sahipseniz bu işlemlerin aynısını gerçekleştirebilirsiniz. Flash belleklerin disketlere göre bir başka avantajı da manyetik ortamlardan disketler kadar etkilenmemesidir. Bir disketin, cep telefonunuzun yakının durması bile bazen verilerin bozulmasına neden olabilir. Aynı durum, Flash bellekler için söz konusu değildir.