Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Samsung'un yeni phablet'ini Türkiye'de satışa sunulduğu gibi test ettik! İşte sonuç...

Galaxy Note 4 testte!

Tutmaz denen ilk Note'tan dördüncü nesil cihaza, Galaxy Note 4'e kadar ulaştık. Note'un büyük ekranı ve S Pen kalem, elbette herkese göre değil. Samsung'un Galaxy S5 ve Galaxy Alpha gibi telefonları, genele çok daha fazla hitap eden telefonlar. Galaxy Note 4 ise büyük ekranı sayesinde verimliliği ve yüksek işlem gücünü cebinize getiriyor.

Nexus 6, Nokia Lumia 1520, Huawei Ascend Mate 7 ve iPhone 6 Plus gibi telefonlarla aynı kulvarda yarışan Galaxy Note 4'ün boyutu, önceki senelerin aksine bu kez büyümemiş ve Galaxy Note 3 ile aynı ekran boyutu olan 5.7 inç'te kalmış. Ancak daha sonra bahsedeceğimiz üzere ekran, aynı ekran değil: çözünürlükte önemli bir geliştirme yapılmış. Tasarımda ise Samsung, bize daha kaliteli bir telefon tuttuğumuzu hissettirmek istemiş.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Note 4'ün etrafını saran metal çerçeve, Galaxy Alpha'dakiyle tamamen aynı şekle sahip; sadece biraz daha büyük. Telefonun boyutu büyüdüğünden plastik arka kapağı, Alpha'ya oranla daha çok hissediyorsunuz. Samsung, arka kapağı deri yüzeyine benzeterek daha kaliteli bir tutuş hissi sağlamaya çalışmış. Ancak yine de kapağın plastik olduğunu anlamanız zor olmuyor. Bununla birlikte plastiğin önemli bir artısı var - telefonunuzu tutmayı kolaylaştırıyor. Böylesine büyük bir telefonda bu özellik, bizce son derece önemli.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Note 4'ü elimizde tutmaktan keyif aldık diyebiliriz, telefonun hissiyatı farklı olduğu kadar, ağırlığı da 176 gram ile oldukça hafif.

Anahtar özellikleri

Anahtar özellikleri

Anahtar özellikleri

Galaxy Note serisinin neredeyse tüm özelliği, ekranları. Note 4 ise yenilenen QHD (2.560 x 1.440) ekranında 515ppi piksel yoğunluğuna ulaşıyor. Telefon, bu özelliğiyle LG'nin G3 ile aynı seviyede bulunuyor. LG'nin iddiası, G3'ün piksel yoğunluğunun daha fazla olduğu yönünde ancak bu kadar yüksek bir çözünürlükte farkı görmeniz çok zor.

QHD ekran, Galaxy Note 4'ün ekranını iPhone 6 Plus (401ppi), Nokia Lumia 1520 (367ppi) ve Huawei Ascend Mate 7 (368ppi) gibi rakiplerinden daha keskin kılıyor. Samsung'un Super AMOLED teknolojisi ise her zaman olduğu gibi çok canlı renkler sunuyor, müthiş bir izleme deneyimi sağlıyor.

QHD ekran, Samsung'un "adaptive" adını verdiği, ortamdaki ışıklandırmaya göre uyum gösteren teknolojiyle birleştiğinde olağanüstü bir ekrana sahip oluyorsunuz. Metinler ve resimler büyüleyici bir netlikteler. Kısacası daha iyi ekrana sahip bir telefon bulmanız, oldukça zor.

Galaxy Note 4'le beraber gelen S Pen'in hassasiyeti ise artırılmış. Kalemle yazı yazmanın, şimdiye kadar herhangi bir telefonda kalemle yazmaya göre birkaç gömlek üstün olduğunu söyleyebiliriz. En küçük kelimeleri bile okuyabilen Note 4, bu işi hızla yaparak bizi etkiledi.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Elbette Note 4'te yazı yazmak, kağıda yazı yazmakla aynı şey değil. Ancak yazı yazarken kağıdın altına genellikle bir destek koymanız gerektiğinden, Note 4'ü çıkarıp not almak, daha pratik.

Sadece yazı yazmak değil, telefonu ve uygulamaları kullanmak için faydalanabileceğiniz S Pen, birçok faydalı işlevle geliyor. Örneğin bunlar arasındaki Screen Write, baktığınız ekrana (harita, metin mesajı, fotoğraf gibi) not düşmenize izin veren pratik bir işlev. Düzenleme işini tamamladıktan sonra sonucu sosyal ağlarda, epostayla veya metin mesajıyla paylaşabiliyor veya daha sonra kullanmak üzere kaydedebiliyorsunuz.

Parmak izi tarayıcısı, kalp ritmi sensörü

Parmak izi tarayıcısı, kalp ritmi sensörü

Parmak izi tarayıcısı, kalp ritmi

Galaxy S5 Mini'de 5 parmak izi denemesinden sonra telefonun kilitlenmesi ve 30 saniye bekletmesi bizi çileden çıkarmıştı. Samsung, sorunu Note 4'te bu kısıtlamayı kaldırarak çözmüş. Ancak parmağınızı hala aşağı doğru çekmeniz, belirli bir hızda kaydırmanız ve düğmenin ortasına dokunmanız şart. Sistem, ilk taramada genelde parmağınızı tanısa da, üçüncü ve dördüncü denemelere ulaştığımız oldu. Ancak S5 Mini'ye göre isabet oranı daha iyiydi.

Galaxy Note 4 ile kalp ritminizi ölçmek için S Health uygulamasını açıp, kalp ritmini seçip parmağınızı sensörün üzerine yerleştirmeniz yeterli. Sonucu birkaç saniye içinde alabiliyor ve daha sonra karşılaştırma yapmak üzere kaydedebiliyorsunuz. Note 4, kalp ritmi sensörü vasıtasıyla stres seviyenizi ölçtüğünü iddia ediyor, ancak bunun ne kadar bilimsel olduğunu bilmiyoruz.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

S Health uygulaması, diyetinizi, fitness ve egzersizlerinizi takip etmenize olanak tanıyor. Telefon, dahili adım sayarı sayesinde günde kaç adım attığınızı da hesaplıyor. İşlev arka planda çalışıyor ve pilinize yük getirmiyor; bu yüzden sürekli açık bırakmanızda sakınca yok.

Arayüz ve performans - I

Arayüz ve performans - I

Arayüz ve performans

Samsung Galaxy Note 4, KitKat'ın en son sürümü olan Android 4.4.4 ile geliyor. Tabi ki telefonun yakın zamanda Android Lollipop'a geçeceğine inanıyoruz.

Bir Samsung telefonundan bahsettiğimize göre TouchWiz arayüzünün Note 4'te olmama ihtimali yok. İyi olansa TouchWiz'in 2014 güncellemesi, önceki sürümlere göre çok daha temiz, yeni simgeler sayesinde daha akıllı görünüyor. Bunun yanında ön yüklü uygulamaların sayısında azalma var. Bazı kullanıcılar Android'in sadeliğini korumadığı için TouchWiz'i beğenmeyeceklerdir, ancak biz kullanımı kolaylaştırdığını düşündük.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Galaxy Note 4'ün kilit ekranı, kamerayı direkt olarak çalıştırmanıza izin verdiği gibi tarih, saat, hava durumu ve hatta gün içinde attığınız adım sayısını gösterebiliyor. HTC'deki Blinkfeed benzeri bir işlev ise Samsung tarafından Flipboard işbirliğiyle Note 4'e getirilmiş. Parmağınızı ekranın altından yukarıya doğru çektiğinizde (tek elle kullanırken bunu yapmanız biraz zor) en son haber başlıklarına ulaşabiliyorsunuz.

Arayüz ve performans - II

Arayüz ve performans - II

Galaxy Note 4, büyük ekranı tek elle kullanımı kolaylaştırmak için, ön yüklü uygulamaları küçük bir pencerede çalıştırmanıza izin veriyor. Ancak işlev, ne yazık ki üçüncü parti uygulamaları desteklemiyor. Bu işlevi kullanmak için parmağınızı sol üst köşeden çaprazlamasına içeriye doğru çekmeniz gerekiyor.

Önceki Note'larda olduğu gibi Note 4'te de ekranı ikiye bölüp, uygulamaları yan yana çalıştırabiliyorsunuz. Bunu yapmanın en iyi yolu ise Geri tuşuna basılı tutmak. Bunu yaptığınızda ekranın sağ tarafında bir uygulama listesi beliriyor. Listedeki simgeleri ekranın ortasına sürükleyerek onları yan yana çalıştırabiliyorsunuz. Yan yana çalıştırabileceğiniz uygulamalar ise hesap makinesi, kamera, kişiler ve eposta gibi uygulamalarla sınırlı. Whatsapp ve Facebook gibi bazı üçüncü parti uygulamalar, bu işlevle kullanılabiliyorlar. Hızlı ve etkili bir sistem olsa da, işlevin gerçek hayatta ne kadar kullanıldığı tartışmalı.

Cihazın alt tarafındaki çoklu görev düğmesi, uygulamalar arasında geçiş yapmanızı kolaylaştırıyor. Note 4'ün arayüzü oldukça akıcı olduğundan, geçişler sırasında çok az bir gecikme yaşanıyor.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Galaxy Note 4, etkileyici performansını 2.7GHz dört çekirdekli işlemcisine ve 3GB RAM2ine borçlu. Testimiz süresince herhangi bir yavaşlamaya veya gecikmeye rastlamadık. Uygulamalar ve oyunlar hızla yüklendi. Geekbench 3 testimizde cihaz 3351 puan almayı başararak HTC One M8 (2951), iPhone 6 Plus (2911) ve Samsung Galaxy S5 (2905) gibi telefonları geride bıraktı.

Pil ömrü

Pil ömrü

Pil ömrü

Galaxy Note 4, 3.220mAh kapasiteli güçlü bir pille geliyor. Pil, Nexus 6 ve iPhone 6 Plus gibi rakiplerdekinin aksine sökülüp çıkarılabiliyor. Galaxy Note 4'ün bir günü rahatça çıkardığını, günün sonunda yatmadan önce yüzde 20-30 pilinin kaldığını gördük. Günlük kullanımımıza Spotify'den birkaç saat müzik akışı, birkaç saat oyun, bir miktar web gezintisi, eposta, görüşmeler, bir miktar sosyal medya aktivitesi ve mesajlaşma dahildi.

Ancak Samsung Galaxy S5 ve HTC One M8'in aksine Note 4'ün pili, iki güne yakın bir performans sunmuyor. Yani gece şarj etme alışkanlığınızı Note 4'te muhtemelen devam ettirmeni gerekecek.

Tam parlaklıkta, eşitleme işlevi açıkken çalıştırdığımız 90 dakikalık HD test videosu, pilde sadece yüzde 19 gerilemeye neden oldu. Aynı testte iPhone 6 Plus yüzde 27, LG G3 yüzde 25, HTC One M8 ise yüzde 23 kayıp yaşamıştı. Galaxy Note 4'ün video testindeki pil performansı, sadece yüzde 13 kayıp yaşayan Note 3'teki kadar iyi olmasa da günlük kullanımda bu farkı hissedeceğinizi sanmıyoruz. QHD ekranı hesaba kattığınızda bu farkı kolayca göz ardı edeceksiniz.

Piliniz beklenmedik bir anda azalırsa, Samsung'un hızlı şarj kablosu imdadınıza yetişiyor ve pilinizi sadece 30 dakikada yaklaşık yüzde 50 şarj edebiliyor. Kablo, kutuya dahil olduğundan onun için ayrıca para harcamanıza gerek yok. Elektrik prizi bulamadığınız zamanlarda ise Galaxy S5'te de rastladığımız güç tasarrufu modu, pilin kalan son damlalarını tasarruflu kullanmanızı sağlıyor. Güç tasarrufu modu yerine ultra güç tasarrufu modunu kullanmanız halinde arka plandaki veri aktarımı ve performans kısıtlanıyor, böylece pil tüketiminden önemli ölçüde tasarruf ediliyor. Ultra güç tüketimi modunda ekran gri hale geliyor ve basit bir arayüzde sadece belirli uygulamaları kullanabiliyorsunuz.

Kamera

Kamera

Kamera

Note 4'ün üzerindeki 16 megapiksellik, çift LED flaşlı kameranın büyük bir sıçrama kaydettiğini söylemek zor. S5'e kıyasla Optik Görsel Dengeleme işlevini ekleyen Note 4, kamerayı titretseniz de net fotoğraflar çekmenize izin veriyor.

Galaxy Note 4'ün ön kamerası ise 90 derecelik bir lensle yenilenmiş. Bu sayede selfie'lerinize daha çok arkadaşınızı sığdırabiliyorsunuz.

Galaxy Note 4'ün yakaladığı karelere galerimizde göz atın!

Kilit ekranından da açılabilen kamera uygulaması, Apple'ın iPhone 6 Plus'ı kadar zengin seçenekler sunmuyor ancak büyük deklanşör ve video kaydı düğmeleri sayesinde gerek duyacağınız işlevleri önünüze getiriyor. Mode düğmesi, Samsung'un diğer telefonlarında olduğu gibi bir dizi farklı ayarı önünüze getiriyor. Ancak Note 4'te sadece üç mod, ön-yüklü bulunuyor. Kalan kısmını Samsung'un uygulama mağazasından indirebiliyorsunuz.

Telefonla birlikte gelen seçenekler, Rear-cam Selfie, Selective Focus ve Panorama'dan oluşuyor. Ses düğmelerini deklanşör düğmesi olarak ayarlamanız, bu boyuttaki bir telefonda işinizi kolaylaştırabiliyor.

Samsung Galaxy Note 4'ü test ettik!

Note 4'ün kamerasının cep telefonlarında gördüğümüz en iyi kameralardan biri olduğunu düşünüyoruz. QHD ekran, harika bir vizör olarak işlev görüyor ve telefon, şaşırtıcı sayıda detayı yakalayabiliyor. Renk üretiminin çok iyi olduğunu, HDR'nin genellikle iyi sonuçlar verdiğini, yakından çok iyi makro fotoğraflar çekebileceğinizi söyleyelim.

Galaxy Note 4'ün düşük ışık performansı hiç de fena değil. Aydınlatmanın iyi olmadığı yerlerde, başkalarına gösterecek kadar iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç

Sonuç

Daha yüksek performans, daha iyi bir ekran ve çok iyi bir kamera... Samsung, bu önemli üç alanda birden yeteri kadar geliştirme yaparak Galaxy Note 4'ü müthiş bir telefon haline getirmiş. Phablet diyarına adım attıysanız, başka yere bakmanıza gerek yok - Galaxy Note 4 şu an piyasada bulunan, satın alabileceğiniz en iyi büyük ekranlı telefon,

Galaxy Note 3'ünüz varsa, ekran ve gövde yeniliklerine çok önem vermiyorsanız, Note 4'e geçmenize pek gerek yok. Ancak daha eski bir phablet'e sahipseniz ve Note 4'ü satın almayı düşünüyorsanız, onu listenizin en üstüne taşıyın. Telefonun bazılarına çok büyük geleceği doğru; ayrıca her ne kadar faydalı görünse de S Pen'in gerçek hayatta ne kadar kullanıldığı bir başka konu. Ancak bunlar sizin için önemli değilse, Samsung Galaxy Note 4'ten çok memnun kalacağınızdan emin olabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları