Microsoft Surface Pro: İlk bakış!

MS'in Win 8'li tablet - laptop karışımı Surface Pro'su ilk kez elimizdeydi. İşte ilk izlenimlerimiz.

Surface Pro: İlk bakış!

Hannover'de düzenlenen CeBIT 2013 fuarında belki çok da etkileyici yeni ürünler göremedik. Ama fuar, Microsoft'un tablet - laptop karışımı Surface Pro'su ile ilk kez karşı karşıya gelmemizi sağladı. Biz de, kısa süre de olsa, cihazı inceleme fırsatı bulduk. İşte ilk izlenimlerimiz...

Microsoft yeni tabletinde, Ivy Bridge mimarisine dayanan güçlü Intel Core i5 işlemci kullanmış. Tabletin 10 inç boyutlu ekranı 1.920 x 1.080 piksel çözünürlük sunuyor. Microsoft tabletin 64 ve 128 GB sabit sürücülü iki sürümü olacağını belirtiyor. Magnezyum alaşımdan yapılmış olan kasada, ekranın arkasında bütünleşik destek bulunuyor.

Oldukça hızlı

Surface Pro, hem göze çok hoş geliyor hem de oldukça güçlü... En azından Surface RT'yle karşılaştırıldığında... Ekranın arkasında yer alan destek, özellikle klavyeyi kullanmak istediğinizde çok işe yarıyor. Desteği açıp klavyenin başına geçince bir diz üstü bilgisayar kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Tabletin alt kenarında, farklı renk seçeneklerine sahip olan klavyeyi takabildiğiniz özel bağlantı noktaları bulunuyor. Daha önce Surface RT'de gördüğümüz ince klavye ve touchpad burada da kullanılmış. İki modelde de klavye aynı zamanda bir ekran koruyucu görevi görüyor.

Surface Pro'nun dokunmatik ekranının tepkime süresini çok beğendik. Normal masaüstü ve ofis uygulamalarında herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ayrıca büyük resimlerde yakınlaştırma gayet akıcı. Elbette isteyen kullanıcılar tableti klavye üzerindeki touchpad sayesinde de yönetebilir. Eğer ihtiyacınız olursa tablete USB üzerinden fare de bağlayabilirsiniz. Tablete yüklü gelen Windows 8, tüm mevcut x86 ve x64 uygulamaları destekliyor. Tableti test etme şansı bulduğumuz kısa süre içinde donanımın uzun kullanım sonunda nasıl tepki verdiğini gözlemleme şansımız olmadı. Ancak bu kısa süre içinde pil göstergesinin biraz azaldığını görmenin bizi endişelendirdiğini de belirtmemiz gerek.

İşçilik ve ekran çok iyi

İşçilik ve ekran çok iyi

Surface Pro'nun daha ilk anda dikkat çeken özelliği, Android ve iOS tabletlerden daha ağır ve büyük olması. Bunun en önemli nedeni tabletin içindeki donanım için gereken soğutma sistemi olmalı. Tabletin kasası yine de çok iyi bir işçiliğe sahip: Kullanılan malzeme iyi; keskin köşelere sahip olmayan tablet ele iyi oturuyor. Ama yine de Surface Pro'nun elde gezdirilmek için değil de masanın üstünde kalvyesiyle birlikte kullanılacak şekilde tasarlandığını düşünüyoruz. Normal Windows uygulamalarını çalıştırmak gibi bir derdi olmayan rakip tabletlerin çok daha mobil cihazlar oldukları açık.

1.920 x 1.080 piksel çözünürlüklü ekran çok iyi performans sergiliyor. Renkler canlı ve parlak. İlk açtığınızda tablet metin ve simgeleri yüzde 150 yakınlaştırılmış boyutta gösteriyor. Yüksek çözünürlük sayesinde okunabilirlik çok yüksek. Ancak ekran hakkında son kararımızı vermeden önce ayrıntılı testler yapmamız gerekiyor. Bunun içinse önce tableti test laboratuvarımıza konuk etmeliyiz. Sonuç olarak şimdilik ekranın bizi etkilediğini söyleyebiliriz.

Sonuç: Yolda çalışmak için

Sonuç: Yolda çalışmak için

Microsoft'un Surface Pro'yu tasarlarken, tren ya da uçakta eğlence sağlayacak bir tablet değil de iş yerinde yardımcı olacak bir araç geliştirmeyi amaçladığı açık. Surface Pro, iPad ve benzeri tabletler gibi bir yaşam tarzı ürünü değil de bir ofis aracı olarak tasarlanmış. Bu görevi de gayet iyi yerine getiriyor.

Tabletle aynen bir diz üstü bilgisayarda olduğu gibi uzun metinler yazmak mümkün. Ayrıca pil ömrü de yolda bir ya da iki film izlemeye yetecek gibi görünüyor. Test ürünü elimize ulaşı ulaşmaz çok daha ayrıntılı bir değerlendirme yapacağız.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
Bence Surface fikir olarak güzel ama bu tür cihazlar için Microsoft yeni bir işletim sistemi yapmalı Windows dokunma sistemine çok uygun değil...Çekirdeği Windows olabilir ama bambaşka birşey lazım...iOS bu konuda başarılı fakat kısıtlı bir sistem, size sunulanlar ve çizilmiş sınırlar var...size yetiyorsa ne ala ama yetmiyorsa sinir olursunuz...Androidi kullandım beğenmedim Google mağazada ki yazılımlar profesyonellikten uzak...Paranızla rezil olma riski var..Şimdiden söyliyim...Bedavacılar için birşey diyemiyorum...Onlar açısında Android rakipsiz...Kaliteli birşey olsun parası neyse veriyim diyorsanız Android den şimdilik uzak durum belki ilerde daha iyi olur...Şahsen bu durumda iOS ve İPad bence rakipsiz...belki ilerde Microsoft tablete uygun bir OS yapar...İOS gibi...muhtemelen birinciliği alabilir...Android konusunda ise bence o ayrı kulvarda...Ne zaman Hyundai marka ve ürün değeri olarak Ferrari yi yakalar o zaman Android de iOS u yakalar...Maksat ÇOK satmaksa Android zaten birinci...
Yanıtla
Ziyaretçi
Yorumlar süpler.
Yanıtla
Ziyaretçi
Windows - İ Os - Android ve Mac ve Linüx kullanan biri olarak şunu söylemek istiyorum ki her sistemin avantajları ve dez avantajları var her birinin tadı ve güzelliği ayrı burada önemli olan kullanıcının ne istediği ve alacağı cihazın bunu ne kadar karşılayacağı eğer ne istediğinizi biliyor ve buna hangi cihazın karşılık vereceğini biliyor iseniz inanın bana her bir sistemin ne kadar güzel olduğunu görürsünüz. Sizi siz yapan farklılıklarınızdır işte bu yüzden her bir sistem ayrı bir güzel bu nedenle sırf sizin ihtiyaçlarınıza cevap veren bir sistem var diye diğerlerini kötülemeyin.
Yanıtla
Ziyaretçi
@22 Mar 2013 13:23 güzel bir yorum teşekkürler, ama ilk incelemesi yapılan surface ile ilgili de yorum yapmak gerekli ve win8 çok iyi bir işletim sistemi ama arayüzü insanların beklediği ve alışabileceği bir arayüz değil
Ziyaretçi
MAC IOS Linux Android hepsini kullandım ve kullanan diğer insanlarda benim yaşadığım uyanışı yaşamaya başladılar. Yıllardır Windows kullanmışlığın verdiği bir monotonluk vardı. -Önce IOS girdi hayatımıza. Havalıydı Hoştu. ama sonra gördük ki BOŞ muş. -MAC dediler senin aradığın. Baktım alakası yok. kendi mimarisine hapsolmuş bir sistem. -Sonra dediler birde Linux var. Özgür Açık kaynak. filan. Gördüm ki harbiden K.çı Başı Açık bir sistem. herşeyi kodla yapıyosun. Win 3.1 den kötü kullanışı. dedim kalsın -Dediler ortaya karışık Android atalım kullanımı güzel hem Özgür. Baktım. Sevdim şirin sevimli bişey çıktı kerata. Baktım baya da iyi iş görüyo. Dışardayken hala enbüyük yardımcım. Ama Sonunda şunu anladım ki Windows gibisi yok. Evet sorunları yok değil belki ama. Oda haklı bir bakıma. Hergün Saldırı altında olmasına rağmen ayakta durmayı biliyor. Microsoft bir şekilde yolunu buluyor. ve sorunları bir şekilde çözmeni sağlıyor. Az çok kodlama yapılarında hissettiğim olay şu. Diğerleri. Bir program yapıyor ve bunu bu amaçla böyle kullanman için yaptık diyor. ve gerçekten çok hızlı çalışıyor. Ben bunu şu amaçlada kullanıcam şuda olsun dediğinde. YOK onu yapamazsın diyorlar. Microsoft senin bu programla yapmak istediklerinden daha fazlasını ekliyor programa ve Hızlı çalışmasını sağlıyor. Diğerleri Arabayla biz 300 KM hız yapabiliyoruz diye hava ata dursun. Bilen biliyor. Microsoft Tır a 290 KM hız yaptırıyor. ve insanlar 10 KM lik hız farkı için neleri kaybettiğini işleri olunca anlayabiliyor. Bu arada daha Excel de arka panelde macro yazmamış, VB kodlamasına ihtiyaç duymamış kişiler bu farkı anlayamamanız çok normal. Ne demek istediğimi Excel benzeri programlarda yaptıkları sayfa şablonuna Fatura değerini 1,250.00TL yi rakamla yazdığınızda bilgisayarın alt hücreye otomatik Yalnız: Bin İkiyüzelli TL dir. yazdırmaya çalışanlar gayet iyi anlar
Yanıtla
Ziyaretçi
@20 Mar 2013 22:29 Linux icerisinde de masaustu ortami ve duzgun kullanilirsa koda gerek kalmayacak seyler var. Windows veya mac ile ayni seviyede guncelleme sistemi vb mevcut. Gidip linux cekirdegini actiysan oyle gozukur tabii. Windows ya da mac cekirdegi (mac ve linux zaten unix turevleridir istenirse mac icerisinde de linux benzeri yerlere erisilir) acarsan onlar da ayni kod isteme durumuna gelirler. En basit PARDUS var bir aralar TUBITAK gelistiriyordu sonra biraktilar gonullu insanlar gelistirmeye devam etti simdi yine TUBITAK gelistiriyor. Onu ac kullan. Windows'a benzer masaustu ve uygulamalari var. Surucu derdi yok. Eger begenmediysen UBUNTU'ya bir bak. Sadelik ve basitlik on planda. Masaustu daha cok MAC'lere benziyor. Oldukca hizli stabil. Ayrica bazi menuleri hem mac hem de windows'tan daha kolay. Androide benzer yanlari var. Zaten gunluk yaptigin sey ne ki? Facebook-Twitter gireceksin 2-3 siteye bakacaksin belki Word-Excel veya Powerpoint tarzi uygulamalar kullanacaksin.
Ziyaretçi
@20 Mar 2013 22:29 herkes düşündüğünü özgürce elbette yazabilir ancak yazarken objektif kıstasları göz ardı edemezsiniz iletişim sistemlerinden window su ön plana çıkartılıyor yıllarca kullanıldı ve kullanılıyor ama başka sistem yoktuki kim ne derse desin anroid sistem IOS den alıntı yada benzetme hiç bir iyi yanı yok ıos varsa sorun da yoktur neydi eskiden bu pc lerin hali virus virus ya ıos ona asla bulaşamaz işte sitem aramaya gerek ok elinin altında
Ziyaretçi
Tablet tercihinde iki farklı amacı olan var bana göre, birincisi oyun aracı internette gezinme basit yazılımlar küçük yazılımlar la işini görecek kişiler ki bu grup bence birazda janjana bakan iyi görünsün de sorun değil gibi bir bakış açısıyla yaklaşanlar, İkinci bir grup var ki işini yapacak bunu yaparken de hızlı kullanışlı kapsamlı programları gün içinde yolculukta ofisinde ki çalışmalarını yanında taşıyacak, tabi arada internet oyun vs. gibi fotoğraf video vs. gibi işlerini de görecek kişiler ki bu açıdan baktığınızda birinci grup tercihi olan cihazlar ipad vs. dahil bana göre dezavantajlı kalıyor, surface pro işimi de görecek, uzun yolculuklar veya tatillerde fazlasıyla ihtiyacıma cevap verecek, donanımsal olarak ta yazılım olarak ta eksiksiz ihtiyacımı karşılayacak bir cihaz, bana janjanlı kaplamaları olan bilmem ne ekranlı vs. vs. gibi süslü sözlerle övülen bir cihaz lazım değil ha onu tercih edecekler içinde elbette sözümüz olamaz ama ben sokağa para atacak vasat video foto internet vs. için bir cihaza para verip yanımda taşımayı hiç düşünmedim düşünmeyeceğimde kesin telefonum bunu fazlasıyla yapıyor bana yetiyor bu sebeple surface pro biçilmiş kaftan ilaç gibi bir fikir ve düşünce ağırlığı kıyaslarken neye göre kıyasladınız bilemiyorum ama yıllarca taş gibi laptopları taşıdık bıktık usandık yorulduk ekstra yük oldu bir tabletle ağır grafikler içeren yüksek donanımlı oyunlar oynamak gibi bir beklentimde yok tasarım olarak ta o övüle övüle bitirilemeyen tabletleri de aratmayacak şıklıkta USB kullanabileceğim PC ile rahatça senkronize edebileceğim, harici donanımlar takarken taklalar atmayacağım bir cihaz hep hayaldi zor değildi ama örneğin işimde projeksiyona bağlayıp sunumlarımı yapabileceğim bir cihaz USB bağlayıp veri depolayabileceğim bir cihaz için o övülen ipad adım bile atmadı mahkum kaldık yıllarca onların zengin çocuklarına yaptığı oyuncaklara bana o dediklerinizi onlarla da yapıyoruz demesin kimse ben para veriyorum verdiğim paraya rağmen elimdeki cihazı istediğim gibi kullanamıyorum farklı yollardan engelleri aşmaya kalkmaktan bunu yaptıkça parayı sayıp aldığım cihazın garanti dışı kalması saçmalığından bıktık, her kim ki paramı alıp özgürlüğümü kısıtlamıyorsa yaşasın var osun gerisi sürünebilir, bunu yapan Microsoft ise de alkışlarız apple ise de alkışlarız, eğer düşündüğüm gibiyse bu defa Microsoft'a alkışımız... saldıraya bağlayabilirsiniz şimdi ama bu benim düşüncem başka düşüncelere de saygılıyız saygılı olmayacakları da umursamıyoruz efendim...
Yanıtla
Listelemeye Devam Et