Galaxy Note Edge, kavisli ekranıyla telefonları kullanma şeklimiz konusunda ileriye yönelik önemli bir adım atmayı amaçlıyor. Ekranın dışarıya doğru kıvrılan sağ kısmı, 2016'da çıkacak Samsung Galaxy S6'nın nasıl olacağının da işaretini veriyor olabilir.
Note Edge'in ilk fiyatları, onun Galaxy Note 4'ten biraz daha pahalı olduğunu gösteriyor. Ancak Note Edge'in kavisli olması dışında 5.7 inç'lik QHD (1440 x 2560) çözünürlüklü, bakması keyif veren bir ekrana sahip olduğunu hatırlatmamız gerekli. Samsung'un Super AMOLED teknolojisi, Note serisini piyasadaki en iyi ekranlı telefonlar yapıyor.
Geçen sene çıkan, Samsung'un ilk kavisli ekranlı telefonu Galaxy Round, satış anlamında çok büyük bir iş başarmamıştı. Note Edge ise yenilikçi tasarımını, gerçek hayatta işinize yarayabilecek işlevlerle birleştiriyor. Peki bu birleşim, gerçek hayatta ne kadar başarılı? Cevabını sonraki sayfalarımızda arayacağız.
Tasarım
Tasarım
Söylemek istediğimizi ilk baştan söyleyelim: Note Edge'i elinize ilk aldığınızda ondan hoşlanmayacaksınız. Ancak Samsung'un tasarımda bu tür cesur bir adım atmış olmasını kutlamadan geçemeyeceğiz. Note Edge, Note 4'ün yüksek çözünürlüklü ekranına sahip ve birkaç ek pikselle bize ekrandan bağımsız bilgiler gösterebiliyor.
Sorun ise telefonun boyutunun bu yüzden genişlemiş olması ve onu bir elinize sıkıştırmaya çalışmanız. Phablet'lerin iki elle daha iyi kullanıldığı doğru, ancak sağ alt köşede bulunan S Pen'i yuvasından çıkardığınızda, telefonu tek elle sıkıca tutmanız gerekecek. Bununla birlikte Note Edge'i zaten geniş olduğu için satın alıyorsunuz, dahası ona alışmanız birkaç günü geçmiyor.
Sağ tarafı kaplayan ekran, güç düğmesinin konumunun değişmesi anlamına geliyor. Samsung, bu konuda büyük bir karar vermek zorunda kalmış ve bizce doğru kararı verememiş. Note Edge'in konumu, çok eskilerdeki yerine, üst tarafa taşınmış. 153.5 x 78.6 x 8.5 mm boyutlarına sahip telefonda düğmeye yetişmek için iki elinizi birden kullanmanız gerekiyor. Düğme bizce sol tarafta veya LG'nin telefonlarında olduğu gibi arka tarafta yer almalıydı. Bu soruna kısmen de olsa ön taraftaki giriş düğmesi yetişiyor. Giriş düğmesine basarak ekranı açabiliyor ve onu kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
Tasarımın geri kalanında cihazın Samsung'un izini taşıdığını görüyorsunuz. Samsung'un tasarımları zaman zaman beğenilmese de, Note Edge'in tasarımı çok kötü değil. Note 4 ve Alpha'da bulunan metal çerçeve, muhtemelen sağ taraftaki kavis yüzünden Edge'de bulunmuyor. Ancak telefonun genel yapı kalitesi iyi.
Note Edge'in deri benzeri plastik arka kapağı çıkartılabiliyor. Bu sayede pile ve microSD karta rahatça ulaşabiliyorsunuz. Kulaklık girişi ve infrared portu, cihazın üst kısmında yer alıyor. 16MP'lik kamera, cihazın arka kısmında belirgin bir çıkıntıya sahip, ancak cebinizde bu çıkıntıyı hissetmeyeceksiniz.
176 gramlık Note Edge'in çok hafif olmadığı bir gerçek, ancak aşırı ağır olduğunu da söylemiyoruz. Elinizdeyken iyi bir dengeye sahip ve S Pen'i çıkarmak da oldukça kolay.
Testimiz süresince telefonu tutarken yandaki ekrana dokunmamak için sıradışı hareketler yaptığımızı gördük, ancak bu ekrandaki öğelere yanlışlıkla dokunma gibi bir durumun başımıza hiç gelmediğini de söyleyelim.
Anahtar özellikler
Anahtar özellikler
Galaxy Note Edge'in elbette birçok heyecan verici işlevi var, ancak onu almanızın arkasında yatan neden belli: yan taraftaki kavisli ekran. Bu yüzden S Pen ve gelişmiş kamera gibi Note serisine ait anahtar özelliklere bu sayfada değinmeyeceğiz. Bu özellikler hakkında daha fazla bilgi için Note 4 incelememize göz atabilirsiniz.
Yepyeni bir ekran tasarımı
En sonunda söyleyeceğimizi baştan söyleyelim: Yeni ekranın gösteriş amaçlı bir tasarım numarası mı, yoksa gerçekten dahice bir buluş mu olduğu konusunda kararsız kaldık. Sanırız ikisinin ortasında kaldığını söylemek doğru olacaktır. Bu iyi bir şey çünkü Samsung'un girişimi, telefon tasarımını geliştirmeyi başarıyor.
Bizi şüpheye düşüren durum, yan tarafta sunulan işlevlerin sadece bazılarını kullanmamız oldu. Örneğin ana çubuk, en çok kullandığınız uygulamaları gösteriyor ve aynılarına ekranın alt kısmından da ulaşmanız mümkün. Ancak bu çubuk sayesinde hangi ekranda olursanız olun, uygulamaları ihtiyaç duyduğunuz anda açabiliyorsunuz. Bunun yanında çubuk, uyarı paneli ve son yüklenen uygulamalar işlevini bir araya getiren bir işleve sahip.
Kıvrımlı ekran, bulunduğunuz uygulamalara göre seçenekler gösterebiliyor. Örneğin Spotify'den müzik dinlerken neyin çaldığını görebiliyor, parçaları atlayabiliyor veya geri sarabiliyorsunuz. Bu işlevi açıkçası çok beğendik. Samsung'un uyarı çubuğunda gösterilen öğeyi yan ekrana taşımak için var gücüyle çalıştığını düşünüyoruz, Spotify'nin Edge için kod yazdığını hiç sanmıyoruz.
Samsung'tan Edge'le ilgili yeni uygulamalar indirmeniz de mümkün. Spor müsabakalarının skorları, hisse senedi bantları, kalan RAM miktarı gibi bilgileri şu an itibariyle kenarda göstermeniz mümkün.
Kavisli ekranın sunduğu araçlar
Araçlar
Bir başka memnun edici özellik, parmağınızı kenardan içeriye doğru çektiğinizde gösterilen zaman sayacı, fener, kronometre gibi araçlar. Arkadaşınıza gösterebileceğiniz işlevlerden bir tanesi ise, muhtemelen yılda 1-2 kez kullanacağınız cetvel işlevi.
Seçenekler faydalı görünse de Samsung'un onları gerçekten işe yarar getirmesi için biraz daha çalışması gerek. Örneğin Spotify'de parçayı değiştirmek için düğmeye dokunduğunuzda, düğmeler ortadan yok olarak yerine parça bilgisi gösterilebiliyor. Mesaj uyarıları ise dikey olarak gösterildiğinden, onları rahatça okuyabilmek için telefonunuzu çevirmeniz veya kafanızı bükmeniz gerekiyor. Yine de Samsung'un bu işlevle gelecekte sunacaklarını merak etmekteyiz.
Medya yürütürken Samsung'un video oynatıcısını kullanmanız halinde düğmeler, kıvrımlı ekran üzerinde gösteriliyor. Ancak diğer uygulamalarda bu işlev sunulmuyor.
Gece modu harika
Note Edge'in gece modunun müthiş olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz. Note Edge, belirli bir saatten sonra kıvrımlı ekranı kapatıyor ve parlaklığıyla gözü rahatsız etmeyen bir saat ve hava durumu gösteriyor.
Arayüz ve performans
Arayüz ve performans
Note Edge, KitKat'ın en son sürümü Android 4.4.4 ile geliyor. Android 5.0 henüz piyasaya giriş yaptığından Note Edge'in onunla gelmemesi şaşırtıcı değil.
Her zaman olduğu gibi Samsung, Android'in üzerinde tanıdık gelen TouchWiz arayüzünü kullanıyor. Arayüzde gördüğünüz her şey, Galaxy Note 4'tekilerle neredeyse aynı. Tek gerçek fark, sağ taraftaki ekran ve Samsung'un ona eklediği, önceki sayfada bahsettiğimiz ek özellikler.
Note Edge'in arayüzünde dilerseniz parmak yerine S Pen ile dolaşabiliyorsunuz. Kilit ekranından direkt olarak kameraya ulaşmanız, sağ altta gösterilen kamera simgesi sayesinde mümkün oluyor.
Samsung, parmak izi tarayıcısının isabetini S5'ten bu yana geliştirmiş olsa da sistem, halen Apple'ın Touch ID'siyle aynı seviyede değil. Parmağımızı zaman zaman birden fazla kez giriş düğmesine sürdüğümüz ve vakit kaybettiğimiz oldu. Bu yüzden PIN veya desen kilidini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Samsung'un cihaza eskisi kadar ön-yüklü uygulama yüklememesi hoş bir gelişme. Ancak Facebook, Twitter gibi temel uygulamaları yüklemek için Google Play Store'u ziyaret etmeniz gerekecek. Samsung'un uygulamalarını kaldırmanız mümkün olmasa da, onları listeden gizleyebiliyorsunuz.
S Health uygulaması, fitness etkinliğinizi takip etmenize, dahili adımölçer sayesinde adımlarınızı saymanıza izin veriyor. Bunun yanında yediklerinizin, ağırlığınızın, uyku ve stres seviyelerinizin kaydını tutmanız mümkün. Arka taraftaki kalp ritmi izleyicisi, üzerine parmağınızı koyarak kalp ritminizi ölçebiliyor.
Geekbench 3 testi ve performans
Samsung Galaxy Note Edge, 2.7GHz dört çekirdekli işlemci ve 3GB RAM ile geldiğinden (Note 4 ile aynı), işlem gücü konusunda sıkıntısı yok. Geekbench 3'te yaptığımız testlerde ortalama 3200 puan elde ettik. Bu puan, Note 4'ün 3351 puanının biraz gerisinde. Ancak Note Edge, G Flex (2067), iPhone 6 (2911) gibi telefonları rahatça geçiyor.
Yüksek işlem gücü, akıcı bir arayüz, çok hızlı yüklenen uygulamalar anlamına geliyor. Note Edge'in birkaç uygulamayı aynı anda çalıştırırken de herhangi bir sorun yaşamadığını gördük.
Galaxy Note Edge ile birkaç gün geçirdikten sonra arayüz, size çok daha tanıdık geliyor ve akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz.
Pil ömrü
Pil ömrü
Note Edge, Note 4'ün 3220mAh'lik pilinden biraz daha küçük, 3000mAh kapasiteli bir pile sahip. Daha büyük bir pil peşindeyseniz, LG G Flex'in 3500mAh pil (ancak 720p ekran) sunduğunu hatırlatalım. 6 inç'lik Huawei Ascend Mate 7, Full HD ekrana ve 4100mAh pile sahip ancak boyutu çok büyük.
Testimizin ilk günlerinde Note Edge'in bir günü zor çıkardığını gördük, ancak ilerleyen günlerde durum iyileşti ve cihaz, bir günü tamamlayabilir hale geldi. Samsung, cihazın Note 4 ile arasındaki pil ömrü farkının pil kapasitesinden ve ek ekrandan kaynaklandığını söylüyor. Fark, beklediğimizden biraz fazlaydı ancak Samsung'un durumu yazılım güncellemeleriyle iyileştirmesini umuyoruz.
Galaxy Note Edge'in pil ömrünü Samsung'un çeşitli pil tasarruf modlarıyla uzatmanız mümkün. Genel olarak cihazın pil performansının bizi hayal kırıklığına uğrattığını söylemeliyiz. Yine de Note Edge, pil açısından piyasanın en kötüsü değil. Onu her akşam şarj etmek, sizin için muhtemelen sorun olmayacaktır.
Kamera
Kamera
Samsung Galaxy Note Edge, Galaxy Note 4'ün kameralarının aynılarını taşıyor. Yani arkada 16MP'lik, önde ise 3.7MP'lik kameralara sahip.
Güçlü kameraları ve fotoğraflarınıza bakmakta kullanacağınız büyük ekranı sayesinde Note Edge, fotoğrafçılık ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir telefon. Cihazın kavisli bölümü, kamera uygulamasında denetimleri göstererek faydalı bir hale geliyor. Telefonu yatay tuttuğunuzda deklanşör düğmesi, ekranın üstünde gösteriliyor. Düğme, dik konumda da baş parmağınızın kolayca yetişeceği bir yerde görüntüleniyor.
Otomatik odaklanma çok hızlı olduğundan istediğiniz anı hızla yakalayabiliyorsunuz. Ekrandaki deklanşör düğmesini kullanmak istemiyorsanız, bu iş için ses düğmesini görevlendirmeniz mümkün.
Ekranın kavisli bölümünde göreceğiniz Mod düğmesi, arka kamera selfie'si, seçimli odaklanma ve panorama modları arasında seçim yapmanıza olanak tanıyor. Sunulan işlev sayısı eski Samsung cihazlarına göre çok daha az, ancak bu işlevleri ekrandaki kısayola dokunarak cihazınıza indirebiliyorsunuz.
Arka kameradaki Optik Görsel Dengeleme (OIS) yeteneği sayesinde titremeyi azaltabiliyor ve özellikle yetersiz ışıklandırmada daha net fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Note Edge, video konusunda da oldukça iyi ve 720p, 1080p, QHD ve 60fps'de 4K kayıt yapabiliyor.
Peki Note Edge'in çektiği fotoğraflar nasıl görünüyor? Özellikle dışarıda, iyi aydınlatılmış ortamlarda oldukça etkileyici, detaylı sonuçlar aldık. Edge, düşük ışıkta da fena değil, ancak telefonların bu konuda bir yeniliğe ihtiyaçları var. Cihazın arkasında tek LED'li bir flaşın olduğunu da söyleyelim.
Medya ve oyunlar
Medya ve oyunlar
Note Edge'in 32GB'lık ve 64GB'lık seçenekleri bulunuyor. Her iki sürüm de 50GB Dropbox alanı hediyesiyle geliyor. Cihazın microSD slotuysa 128GB'a kadar kartları kabul ediyor. Yani kısacası depolama alanı bakımından seçenekleriniz kısıtlı değil.
5.6 inç'lik QHD Super AMOLED ekran ise film izlemeyi ve oyun oynamayı çok keyifli bir deneyim haline getiriyor.
Note Edge'de bulunan Video uygulaması, galeride dolaşmanıza gerek kalmadan cihazınızdaki videolara hızla ulaşmanızı sağlıyor. Super AMOLED ekran sayesinde renkler oldukça parlak ve temiz görünüyor. Dokulu arka yüzey sayesinde cihazı (iki) elde tutmak da kolay.
Kavisli ekran, videoları çalarken oynat/durdur, atla ve ses gibi işlevleri gösteriyor. Bu sayede ekranda gösterilen videoya dokunmadan, temel denetimlere ulaşabiliyorsunuz.
Samsung'un Galaxy Note Edge'e dahil ettiği diğer bir işlev ise size videoları "yüzer" bir pencerede oynatabilme yeteneği sunuyor. Bu sırada telefonunuzu her zamanki gibi kullanırken, bir gözünüzle videoyu takip edebiliyorsunuz.
Note Edge, büyük ekranı ve güçlü bileşenleri sayesinde iyi bir oyun deneyimi sunuyor. Family Guy: The Quest for Stuff veya Temple Run 2 gibi oyunlarda herhangi bir performans sorunu yaşamadık. Ancak cihaz Real Racing 3'te zorlanarak bizi şaşırttı. Bunun nedeni, ikinci ekran için kullanılan işlem gücü olabilir - bu durumun gelecekteki bir yazılım güncellemesiyle iyileştirilmesini umuyoruz.
Sonuç
Sonuç
Samsung Galaxy Note Edge, diğer telefonların yanında piyasada yalnız kalıyor desek abartmış olmayız. Çok güçlü olduğu, iyi bir ekran ve zengin işlevlerle geldiği doğru, ancak tüm bunlar Galaxy Note 4'te de var. Üstelik Note 4, bu alanlarda biraz daha iyi.
Kavisli ekrana çok ihtiyaç duymasanız da Note Edge gibi bir telefona sahipseniz, baş parmağınızın altında olduğundan bu ekranı sıkça kullanıyorsunuz. Bu işlevlerin eksikliği çok şey götürmeyecek olsa da, kavisli ekranı kullanmak keyifli olabiliyor.
Herkesten farklı olmak konusunda kararlıysanız, Edge sizin için iyi bir seçenek. Ancak onu her gece şarj etmeniz gerekeceğini unutmayın.