CHIP Online'ın iPhone 6 Plus testi için tıklayın...
iPhone 6, büyük ekranı, daha iyi kamerası, daha yüksek kapasiteli pili ve nihayet yenilenen tasarımıyla Apple'ın seneler içinde biriktirdiği bazı sorunları çözüyor.
iPhone 6'yı kullandığınızda, onun önceki iPhone'lardan farklı olduğunu hemen hissediyorsunuz. Apple'ın yeni iPhone'unda 4.7 inç'lik bir ekrana yer vererek küçük ekran konusunda yenilgiye uğradığını kabul ettiği bir gerçek. Ekranın büyümüş olması bazı durumlarda dezavantaj oluşturacak olsa da çoğumuz, 4.7 inç'lik ekrana kısa zamanda alışacağız.
iPhone 6, önceki iPhone'larda rastlanan sorunların birçoğunu çözüyor, ancak onu ilk kez kullandığımızda hala bazı sorunlara sahip olduğunu gördük. Bunlar sorunlar arasında telefonun çok yüksek çözünürlüklü bir ekranla gelmemesi ve iPhone'un 2.350 TL'den başlayan fiyatıyla hala piyasadaki en pahalı telefonlardan olması gibi atlaması zor maddeler var.
Tasarım - I
Tasarım
Apple'ın yavaşça modası geçmeyen endüstriyel, keskin tasarımı bir kenara bırakıp yeni bir tasarıma geçmesi, aslında firma için büyük bir değişim. iPhone 6, piyasadaki en ince ve en zarif telefonlardan bir tanesi. Son derece kaliteli bir hisse sahip metal arka yüzey ve ekranın kasa içine doğru aldığı kavis, 6.9mm'lik kalınlıkla bir araya geldiğinde tutuşu mükemmel olan bir telefon ortaya çıkıyor. HTC One M8'in ele biraz daha iyi oturduğunu söylemek mümkün; ancak iPhone 6 gerçekten de çok iyi bir işçiliğe sahip.
Telefonun arkasındaki plastik bantlar, bizce Apple'ın tasarımına biraz ters düşüyor. Tasarımdaki bir başka önemli değişiklik, güç düğmesinin telefonun sağ kısmına taşınmış olması.
Telefonun boyutları 138.1 x 67 x 6.9 mm'ye büyüdüğünden güç düğmesinin konumu önem kazanıyor - yan taraftaki güç düğmesine ulaşmak, üst kısma ulaşmaktan çok daha kolay.
Tasarım - II
Eleştiride biraz aşırıya gitmek gerekirse, güç düğmesi ve ses düğmelerinin tam olarak sabit durmadığını, oldukları yerde bir miktar kıpırdadıklarını gördük. Tasarımdaki bir başka değişiklik, kameranın cihazın arkasından biraz çıkık durması. Bu, Apple'ın daha ince bir telefon için kamera kalitesinden ödün vermediğini gösteriyor. Telefonu masaya sırt üstü koyduğunuzda kameranın zarar göreceğini düşünebilirsiniz, ancak kameranın üzerindeki safir cam, onu yeterince koruyor.
iPhone 6'nın hoparlörü, Lightning portunun etrafında yer alıyor. Kulaklık girişi ise hala iPhone 6'nın alt tarafında duruyor, dolayısıyla müzik dinlerken onu cebinizden çıkardığınızda, elinize "ters" gelmesi muhtemel.
Ekran
Ekran
iPhone 6'nın ekran çözünürlüğü 1136 x 640 pikselden 1334 x 750'ye (720p denebilir) yükseltilmiş. Piksel yoğunluğu, ekranın 4.7 inç'e büyütülmesi dolayısıyla yine 326ppi, yani görsel olarak benzer bir deneyim sizi bekliyor.
Ekranın full HD çözünürlüğe sahip olmasını beklerdik, ancak cihazı ilk kullandığımızda görüntünün cama yakınlığı bizi etkiledi. Geliştirilen kontrast oranı ve renk üretimi de rahatlıkla fark ediliyor. Samsung'un Galaxy S5'indeki Super AMOLED ekran kadar yüksek bir kontrast oranına sahip değilsiniz, ancak herkesin AMOLED ekranların renklerini sevmediğini de biliyoruz.
iPhone 6'yı Galaxy S5 gibi bir cihazla yan yana koyduğunuzda Samsung'u telefonunun ekran keskinliğinin daha yüksek olduğunu metinlerde ve filmlerde rahatça görebiliyorsunuz. iPhone 6'yı Full HD ekranlarla karşılaştırmamamız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz, ancak iPhone 6 Plus'ın Full HD ekranla geldiğini ve seçim yaparken çoğu kullanıcının iki cihazı yan yana karşılaştıracağını hatırlatalım.
Metin ve resimlerdeki keskinliğin en üst düzeyde olmadığı bir gerçek, bunu özellikle web'de dolaşırken fark ediyorsunuz. Ancak geliştirilen ekran teknolojisi sayesinde çözünürlüğe çok fazla takılacağınızı sanmıyoruz. Ekranın 720p oluşunun, iyileşen pil ömrüne de olumlu katkısı olduğunu düşünüyoruz.
iOS 8 ve performans
iOS 8 ve performans
iPhone 6, iOS 8 ile gelse de önceki iPhone ve iPad kullanıcılarına son derece tanıdık gelecek bir arayüz sunuyor. iOS 8'de bazı arayüz ayarlamaları ve küçük yenilikler dışında çok büyük bir değişiklik ise zaten yok.
Yeni eklenen özellikler arasındaki "Reachability", home tuşuna iki kez dokunarak ekranın bir miktar aşağı kaymasını sağlıyor. Bu sayede iPhone 6'yı tek elle tutarken parmağınızın normalde uzanmadığı bölgelere rahatça uzanabiliyorsunuz. Bu işlevi çok fazla kullanmadığımızı, iPhone 6'yla geçirdiğimiz süre boyunca aklımıza bile gelmediğini söylemeliyiz. Ekran boyutunu büyütmek zorunda kalan Apple, tek elle kullanma sorununu böyle bir işlevle çözmeye çalışmış.
iOS 8'deki bir başka değişiklik, giriş düğmesine çift basarak (dokunma değil, tam basma) çoklu görev menüsünü açabilmeniz, buradan uygulamalar arasında geçiş yapabilmeniz.
iOS 8'in en önemli yeniliklerinden bir tanesi, etkileşimli uyarılar. Bu işlev, Android'li telefonlarda yıllardır var ancak Apple'ın sistemi oldukça temiz ve sizi rahatsız etmiyor.
iOS 8'in en önemli yeniliklerini burada resimlerle yakından görebilirsiniz!
Pil
Pil
iPhone 6'nın pil ömrü, önceki iPhone'lara göre gerçekten de daha uzun ve daha kararlı. Ekran orta parlaklıktayken birkaç dakikalık video kaydettiğimiz, belirli aralıklarla e-posta indirdiğimiz, birkaç fotoğraf çektiğimiz, 1-2 saat müzik dinlediğimiz ortalama bir kullanımla 13 saat sonrasında pilin sadece yüzde 33'e gerilediğini gördük. Bundan sonra 15 dakika oynadığımız Real Racing 3, pilin yüzde 10 daha gerilemesine neden oldu. Bu, pilin yoğun grafikli oyunlarda hızla tükendiğini gösteriyor.
WhatsApp gibi arka plan uygulamalarının pil ömrünü çok fazla etkilemediğini gördük. 90 dakikalık Full HD video testimizde ise iPhone 6, yüzde 26 pil kaybı yaşadı. Bu, ekranla yaptığınız işlerin pili hızla tüketeceğinin bir göstergesi.
Sonuç olarak iPhone 6'nın pil ömrünün müthiş olmasa da, fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak teknik özellikleriyle piyasadaki rakipleriyle pek yarışamayan bir iPhone 6'dan, daha iyi bir pil performansı bekliyorduk.
Kamera
Kamera
iPhone 6, 8 megapiksellik bir kamerayla geliyor, ancak düşük megapiksel sayısı sizi yanıltmasın. Kameranın önemli alanlarında geliştirmeler var.
Bunların başında gelen "Focus Pixels", otomatik odaklanmayı hızlandırıyor ve fotoğraflarınızın daha net olmasına olanak tanıyor. Focus Pixels, daha temiz fotoğraflar çekmenize yardımcı oluyor ancak testlerimizde iPhone 5S'e göre çok büyük bir sıçrama görmedik. Bunun yanında 5S'in odaklanma konusunda yavaş olduğunu da tecrübe etmemiştik.
Apple'ın kamera uygulamasına eklediği yeniliklerden bir tanesi, parmağınızı yukarı veya aşağı kaydırarak exposure değerini elle ayarlayabilmeniz. Teoride faydalı bir yenilik gibi görünse de, bunu yapmaya çalışırken yanlışlıkla video moduna geçmek gibi bir sorun yaşadık. Yine de iPhone'un kamera uygulamasının kullanımı oldukça basit ve arayüzün büyük bölümü, eskisiyle aynı.
Ön kamera, kendi fotoğrafını çekmeyi sevenler için büyük geliştirmeler sunuyor. Daha yüksek parlaklığa sahip öne kamera, HD seçeneğine ve dahili HDR'ye sahip.
Yavaş-çekim videoları seviyorsanız, 240fps'ye yükselen yavaş-çekim modu sayesinde normalde insan gözünün neredeyse algılayamadığı detayları yakalayabiliyorsunuz.
1080p'de 60fps video kaydı yapabilen iPhone 6'yla yaptığınız kayıtlar çok temiz ve fazlasıyla gerçekçi görünüyorlar. Focus Pixels, videolarda da devreye girerek kamerayı hareket ettirdiğinizde tekrar odaklanma ihtiyacını çoğu zaman ortadan kaldırıyor.
Oyunlar ve medya
Oyunlar
iOS 8'in yeni işlevi "Metal", iPhone 6'da müthiş bir oyun deneyimi sunacak. Metal, oyunla telefonun donanım arasındaki işlemlerden bazılarını ortadan kaldırarak, daha az güçle daha iyi grafiklerin üretilmesine olanak tanıyor.
Ekran çözünürlüğünün değişmesi, bazı kullanıcıları görüntülerin eskisi kadar net olmayacağı konusunda endişelendirmiş olabilir. Ancak testimizde bu konuda herhangi bir sorun yaşamadık, oyunlar yeni ekranda da oldukça iyi görünüyordu. Apple'ın A8 işlemcisinin ek gücünü kullanacak olan yeni oyunları ise iple çekmekteyiz.
Medya
iPhone, Müzik ve film izlemek için hala en iyi cihazlardan. Bazı video formatlarının desteklenmiyor olması gibi sorunlar devam ediyor. Ancak iTunes'un sunduğu geniş medya kitaplığı, iPhone 6'yı medya bakımından en donanımlı telefonlardan biri yapıyor.
Temel işlevler; mesajlaşma ve internet
Temel işlevler
iPhone 6'yı internette dolaşmak için kullanacağınız üst seviye bir tablet gibi görebilirsiniz, ancak sonuçta bir telefona sahipsiniz. iPhone 6'nın telefon görüşmeleri konusunda çok yetenekli bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz, ancak bazı özellikler hala eksik. Örneğin akıllı çevirme işlevi bulunmadığı için sıkça kişiler menüsünü açmanız gerekiyor.
Mesajlaşma
Mesajlaşma konusunda önemli geliştirmeler var. Örneğin klavye artık daha geniş ve tahmin yeteneği çok daha iyi. iOS 8 sayesinde artık üçüncü parti klavyeleri indirip kullanmanız mümkün, ancak varsayılan klavye bizce oldukça yeterli.
İnternet
iPhone 6'yle internette dolaşmak, önceki iPhone'lardakinden çok da farklı değil. Sadece iOS 8'in getirdiği birkaç değişiklik var. Örneğin parmağınızı sürükleyerek web sayfaları arasında dolaşabilmek, çok hoşumuza gitti.
Sonuç
Sonuç
Çoğumuz telefonların özellik listesini birbiriyle karşılaştırmayı tercih ediyoruz. Ancak aslında önemli olan, telefonun bize sunduğu deneyim, gün içinde onunla olan ilişkimiz. iPhone 6 müthiş bir tasarıma sahip. Görünümüyle etkileyen iPad Air'e benzer bir tasarımı var; bu alandaki tek eksiği ise bizce arka taraftaki ve alttaki plastik çizgiler.
Pil ömründe iPhone 5S'in sahip olduğu sorunlar ortadan kalkmış. Kamera yine etkileyici ve yeni kamera modları, her zaman olmasa da işe yarayabiliyor. Tek eksik ise fotoğraflar için 16:9 modunun olmaması.
Bununla birlikte iPhone 6, kusursuz bir telefon değil. Ekranın düşük çözünürlüklü olduğu, Full HD ekranların yanında fark edilebiliyor. Günlük kullanımda çözünürlüğü muhtemelen fark etmeyeceksiniz, ancak fiyatının çoğu rakibinden pahalı olması nedeniyle Apple'ın Full HD ekrana yer vermesini beklerdik. Apple'ın ekran çözünürlüğünü pil ömrü ve gövdenin inceliğiyle değiş tokuş etme olasılığı yüksek. Ancak 1-2mm kalın olsa da, Full HD ekranlı bir iPhone 6, daha iyi olabilirdi. Bir başka sorun ise çoğu için iPhone 6'nın yüksek fiyatı olacak gibi görünüyor.
Sonuç olarak Apple, iPhone 6'yla bize piyasanın en güçlü, kamerası en iyi veya pil ömrü en iyi telefonu sunmamış olabilir. Ancak fiyat konusunu aştığınız sürece iPhone 6, bir sonraki telefonunuzu belirlerken, seçeneklerinizin başlarında yer almalı.