Android 2008'in sonlarında T-Mobile G1'de ilk kez ortaya çıktığında Apple, App Store'unu henüz açmış, Chrome web tarayıcısı henüz duyurulmuştu.
Google'ın geliştirdiği Android'in son sürümü, 2008'dekinden oldukça farklı görünüyor. İlk Android'de video oynatma işlevi yokken ve Android mağazası henüz emeklemeye başlamışken bugün durum oldukça farklı. Google, yine de durmuyor ve akıllı cep piyasasının büyük bölümünü elinde bulunduran Android'de yenilikler yapmaya devam ediyor.
Bu makalemizde Android'in gelecekte nasıl bir işletim sistemi haline gelebileceğini düşündük, 2020'de bizi nasıl bir işletim sisteminin beklediği konusunda tahminler yürüttük. Her yeni Android sürümünü yeni bir harfle geldiğini düşündüğümüzde, 2020'de "R" harfine ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Kim bilir, 2020'deki Android'i belki de "Rice Pudding" adıyla anacağız.
1. 2020'de Google Maps
1. 2020'de Google Maps
Google'ın harita hizmeti ilk ortaya çıktığında dünyayı sallamamış olabilir, ancak şu an en çok tercih edilen harita uygulamaları arasında. 2013'te yenilenen Google Maps, kişisel aramalara göre daha üst düzey bir kişiselleştirme sunuyordu.
Google Now sayesinde telefonumuz, artık bize öğlen yemeğinde gideceğimiz restoranın yolunu tarif edebiliyor. Gelecekteyse Google'ın Street View kameraları sayesinde daha çok binanın içinde dolaşabileceğiz. 2020'de halka açık binaların çok daha fazlasının Google Maps ile gezilebilir olmasını bekleyebiliriz.
Google, gelecekte telefonumuzla çektiğimiz fotoğrafları anonim olarak Street View'da kullanma seçeneği bile sunabilir.
2. 2020'de Android'le mesajlaşma
2. 2020'de Android'le mesajlaşma
Facebook, WhatsApp, FaceTime, Skype gibi hizmetlerin mesajlaşma alanındaki savaşlarını Google'ın geriden izleyeceğini düşünmek zor. Şirketin SMS, e-posta, anında mesajlaşma ve videolu arama işlevlerini bir arada sunan araçları Android'e eklemesini bekleyebiliriz.
2020'de 5G üzerinden videolu görüşmeler de gerçeğe dönüşebilir.
Bu arada Eric Schmidt'in, 2020'de herkesin çevrimiçi olacağı yönündeki tahminini de hatırlatalım.
3. 2020'de Android'le ödeme ve güvenlik
3. 2020'de Android'le ödeme ve güvenlik
Cep telefonlarımız, önümüzdeki birkaç sene içinde ödeme yapma, para transferi ve kimliğimizi doğrulama konusunda çok daha önemli bir hale gelecekler. 2020'deki Google Authenticator uygulaması, cebinizdeki NFC çipi sayesinde laptop'unuzun başına oturduğunuzda otomatik olarak Gmail'e giriş yapmanızı sağlayabilir, satın almalarınızda işinizi kolaylaştırabilir. Apple'ın Passbook ile yaptığını Google da bir şekilde sunmak isteyecektir diye düşünüyoruz.
2020'nin Android'i, kim olduğunuzu kanıtlamak konusunda önemli rol oynayacak. Platform basit bir yüz işleme işlevini halihazırda sunuyor. İşlev önümüzdeki senelerde daha isabetli bir hale gelebilir ve retina tarama, parmak izi tarama gibi işlevleriyle zenginleştirilebilir.
4. 2020'de Android donanımı
4. 2020'de Android donanımı
Donanımda yapılacak yenilikler Android'in yol haritasında önemli rol oynayacak. Telefonlarımızın 2020'de daha ince, daha hafif ve daha hızlı hale geleceklerini tahmin etmek güç değil. Bunun yanında yakın gelecekte bükülebilir ekranlarla da tanışabiliriz.
Samsung'un Galaxy Gear'ı ile henüz tanıştık, Apple'ın iWatch söylentileri ise devam ediyor. Giyilebilir teknolojiler, sonunda yaygınlaşacak gibi görünüyor. 2020'de ise gözlüklerimizde, bileklerimizde ve giysilerimizde her anımızı ve hareketimizi kaydeden mini-cihazlarla dolaşmaya başlayabiliriz.
Hatta fotoğraf çekmenize hiç gerek kalmayabilir: Gün içindeki tüm olan bitenin kaydedildiği akış içinden en iyi anları çekip çıkarabilirsiniz. 2020'de akşam yemeğinde ne yiyeceğinizi düşünmenize de gerek kalmayabilir. 2020'nin Android'i gün içinde yaptıklarınızı bildiğinden size en uygun yemeği otomatik olarak seçebilir.
2020 model Android
2020 model Android
Android'in geleceği hakkında kesin olan tek şey, rekabet edebilmesi için mücadeleye devam etmesinin gerektiği. Apple'ın yeni iOS 7'si, Facebook, Twitter entegrasyonu ve fazlasıyla Google'a üzerinde düşünebileceği" birçok şey sunuyor.
Android'in Chrome ve masaüstü/laptop'larla entegrasyonun geleceği de merak edilen konulardan. Şu an her ikisi de aynı kişinin, Sundar Pichai'nin yönetiminde bulunuyor.
Google için belki de en önemli görevlerden bir tanesi, hayatımızdan her geçen gün daha fazla topladığı bilginin güvende olduğu konusunda bizi inandırması.