- Fare hareketleri: Sadece fare hareketleriyle internette gezinmek o kadar kolay ve hızlı ki, birkaç dakika geçtikten sonra geriye dönmek istemiyorsunuz. Nasıl çalıştığına gelecek olursak, farenin sağ tuşuna basıyor ve fareyi sola hareket ettiriyorsunuz, böylece gezdiğiniz internet sitesinde bir gerideki sayfaya gidiyorsunuz. Fareyi sağa götürürseniz, Opera bir sonraki sayfaya geçiyor. Bu yararlı özelliği kullanarak internette sörf yaparken klavyenizi bir kenara bırakabilirsiniz.
Özellikler: Internet Explorer’ın hiç şansı yok
Karşılaştırmamızdaki bir kategoride Internet Explorer internet tarayıcısının hiç şansı yok çünkü neredeyse Formula 1 pistinde yarışan bir Opel Corsa’ya benziyor. Her şeye rağmen Firefox da bu tip çekici özelliklerle donatılmış ve diğer özellikleri çeşitli eklemelerle değiştirilebiliyor, ama bu da yetmiyor. Bu kadar çok avantaja sahip olduğunu görünce aklımıza şu soru geliyor: Neden Internet Explorer’ı n tahtını sallayan internet tarayıcı Firefox da Opera değil? Piyasadaki payları yüzde 30 (Firefox) ve yüzde 3 (Opera) olan bu iki tarayıcının arasındaki uçurum, Opera’nın 34 Euro’luk fiyatından kaynaklanıyor. Eğer ücretsiz sürümdeki reklâmlardan kurtulmak istiyorsanız, Norveçli internet tarayıcının tam sürümü için bu fiyatı ödemeniz gerekiyor. Opera’nın masaüstü yöneticisi Carsten Fischer’in CHIP’e yaptığı açıklamaya göre, şu anki kullanıcıların sadece yüzde biri, internet tarayıcısının ücretsiz sürümünü tercih ediyor. Geri kalan kullanıcıların tamamı reklâmlarla beraber sörf yapıyor ve Google reklâmlarının sadece kullanıcıların girdiği sayfalarla alakalı reklâmlar göstermesinden memnun. Buna göre tasarlanmış olan reklâmlar ise pek göze çarpmıyor, çünkü tasarımları çok sade ve sayfanın en üst kenarında yer alıyorlar.
Hız: Tarayıcılar arası farkı ölçmek kolay değil
Hangi internet tarayıcısının daha hızlı olduğu, tamamen kişisel fikrinize kalmış durumda. Opera bütün sayfanın büyük bir bölümünün indirilmesinden sonra bunu kullanıcıya gösterirken, Firefox anlık olarak aktarılmış olan içeriği sırasıyla göstermeyi tercih ediyor. Bu yüzden sayfanı n oluşturulması sırasında geçen zamanı bir Pentium 4, Athlon 64 ya da daha hızlı işlemcilerle ölçerek bir sonuca varmak, değerlendirme açısından anlamsı z olacağından, konforu sağlayan başka özellikleri değerlendirmeye karar verdik. Mesela Opera’daki baskı sırasında Fit to paper width özelliği. Bu özellik, bir internet sitesindeki resim ve yazıları öyle ölçekliyor ki, sitedeki içerikten hiç kesinti yapmadan bütün siteyi yatay bir şekilde A4 kâğıda basabiliyorsunuz. Firefox ve Internet Explorer da benzer özellikler sunmalarına rağmen, ölçeklerken sitenin tasarımını değiştirip, yazıları okunmaz hale getirebiliyorlar.
Güvenlik:Yamalı tarayıcı Internet Explorer
Microsoft ne kadar güvenlik kampanyaları başlatıp, piyasaya yeni yamalar sunarsa sunsun, Internet Explorer ile sörf yapanlar için tehlikeyi seviyorlar, diyebiliriz. Secunia.com adlı internet sitesinin elindeki istatistiklere göre, Internet Explorer tarayıcısında henüz kapatılmamı ş 28 adet güvenlik açığı bulunuyor. Firefox ise sadece beş tane güvenlik açığı ile kullanıcıları büyük oranda tatmin ediyor. Opera ise bütün güvenlik açıkları nın kapatılmış olması ile sörfçülerin yüzünü güldürüyor.
Sonuç: Tarayıcılarda Opera zamanı gelip çattı
İnternet tarayıcılar arasından Opera’yı seçmemizi sağlayan, ufak ve akıllıca iyileştirmeler. Düzgün baskı yapabilmesi ve sörf yaparken kullandığınız sekmelerin hepsini “session” halinde kaydedebilmesi, onu reklâmsı z ve ücretsiz dağıtılan Firefox’un bile üzerine çıkartabilen en önemli özellikleri. Internet Explorer ise onların yanında sönük bir mum gibi kalıyor. Fakat yaz ayılarında Microsoft’un popüler tarayıcısının da yeni bir beta sürümünün piyasaya çıkması bekleniyor. Geliştiriciler tarafından, Internet Explorer’ın en temel internet standartlarına uygun olacağı belirtiliyor.
Bilgi: www.opera.com
Bilgi: www.mozilla.org
Microsoft hüzün içinde tahtından çekilmeye hazırlanıyor: Çok değil, daha birkaç ay öncesine kadar internetin rakipsiz hükümdarı konumundaki Internet Explorer, pazar payının büyük kısmını kaptırdı. Internet Explorer’ın %98 olan kullanım oranı, sırf Almanya’da %70’e kadar geriledi. İnternet tarayıcısı savaşlarının şu anki galibiyse Firefox. Peki, bu yarışta üçüncülüğü kazanan Opera’nın yepyeni bir sürümü piyasaya sürülürse, bu en çok kimin ilgisini çeker? Tabii ki aradığı özellikleri ne Firefox’un son sürümünde ne de Internet Explorer’da bulabilen kullanıcıların. Akıllı tarayıcı Opera’nın Norveç’in başkenti Oslo’dan yıllardan beri yükselen sesi, nihayet diğer tarayıcıların sesini bastırabiliyor. Sürüm 8 ile Opera, çoğu ince ayarlardan oluşan birçok akılcı yenilik sunuyor. CHIP sizlere yeni Opera internet tarayıcısının sunduğu yenilikleri gösteriyor ve rakipleri Internet Explorer ve Firefox ile karşılaştırıyor.
- Yeni adres satırı özellikleri: Opera, adres satırıyla ilgili birkaç özelliği bir araya getirmiş. Adres satırına tıkladığınızda, Amazon’un veya fiyat karşılaştırması yapılabilen başka sitelerin arama motorlarına ulaşabiliyor, sık kullanılanlara ve en sık ziyaret ettiğiniz son on sitenin adreslerine ulaşabiliyorsunuz. Bu yeni adres özelliklerinin yararı, programı n arayüzündeki düğmeler için daha az ve internet sitesi için daha çok yer açılması.
- Phishing koruması: Girdiğiniz sayfanın güvenli olup olmadığını ya da açıklanmış olan güvenlik sertifikasının girilen her sayfa için geçerli olup olmadığını, adres satırından görebiliyorsunuz.
- Tarayıcı sekmeleri: Opera tarafından icat edilmese de Opera’nı n çok iyi kullandığı bir özellik. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey, Opera’nın sekmeli gezintileri “Session” olarak tanımlaması. Örnek vermek gerekirse, yeni bir araba almak istiyorsunuz ve tarayıcınızda birden fazla sekmeyle internet sayfalarını açmışsınız. Artık sadece Save Session düğmesine tıklayarak bütün sekmelerdeki internet sayfalarını tek seferde kaydedebiliyor ve istediğinizde hepsini birden tek seferde açabiliyorsunuz. Kulağa pek de olağanüstü gelmese de gerçekte sekmeleri ve sık kullanılanları bir araya getiren bir özellik.