Esamesi son birkaç yıldır okunan akıllı saatler, teknoloji devlerin birer birer işe dahil olmasıyla beraber popülerliğini arttırmakta gecikmedi. Elbette Güney Koreli şirket Samsung'un bu işe girmemesi düşünülemezdi. İlk denemelerini nispeten başarılı modellerle yapan şirket, elimizdeki Gear S2 ile şimdilerde akıllı saat alanında olgunluk çağını yaşıyor. Tasarımı, kullanılabilirliği ve arabirim yeniliğiyle beraber hem akılcı hem kullanıcı dostu bir biçimde geliştirilen Gear S2, şu ana kadar üretilmiş en iyi akıllı saat olabilir mi? Bu incelememizde bu sorunun cevabını arayacağız.
Standart mı klasik mi?
Samsung Gear S2, iki farklı modelle geliyor. Bunlardan biri elimizdeki standart sürümü, bir diğeri ise klasik sürüm... İki model arasında temel tasarımsal farklılıkları kullanılan malzeme ve ağırlıkları oluşturuyor. Ancak her iki model de paslanmaz çelik bir gövdeyle sunuluyor, onu baştan söyleyelim.
Elimizdeki model plastik kayışla gelirken, klasik modelde deri bir kayış kullanılıyor. Öte yandan bu sürüm 47 gram ağırlığındayken, klasik sürüm 42 gram ağırlığında. Her iki model de 11.4 mm. İki model arasında fiyat olarak da çok fark yok. Standart Gear S2, 899 TL'ye satışa sunulurken, klasik model 999 TL'ye alıcı buluyor.
Şu an standart model gümüş ve koyu gri renk seçenekleriyle bulunabilirken, klasik modelin siyah renkli modeli bulunuyor. Bu anlamda farklı renkte ve desende kayış gibi özelleştirme seçeneklerinin bulunmaması bir eksiklik, fakat Samsung bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Çok geçmeden Gear S2'nin farklı kayış modellerini de görebileceğimizi sanıyoruz.
Bu arada elimizdeki modelin her ne kadar plastik bir kayışa sahip olduğunu söylesek de, bunun ucuz bir plastik olduğu düşünülmesin. Hem verdiği his hem görünüş itibariyle kaliteli bir malzeme izlenimi bırakan kayışın yanında, kutu içeriğinde ek bir kayış daha mevcut. Bunlardan saatin üzerinde takılı olan uzun, kutu içeriğindeki daha kısa kayış seçeneği. Böylece kol genişliğinize göre iki kayıştan birini kullanabiliyorsunuz.
Ekran
Gear S2'nin en dikkat çeken yanı elbette dairesel ekranı. Selef modelde dikdörtgen bir tasarım mevcutken, Gear S2'de yeni bir tasarımla karşımıza çıkan Samsung, öte yandan yalnızca ekranı dairesel kılmakta kalmamış, tüm işleyişi de bunun üzerine kurmuş. Zira ekranın çevresindeki bezel, yani ince halka dönebilen bir yapıya sahip ve işletim sistemi içinde bu halkayı çevirerek hareket ediyorsunuz. Bu, aslında bir nevi Apple Watch'un Dijital Taç'ına benziyor. Fakat daha işlevsel olduğu kesin.
Gear S2'nin ekranı 1.2 inç büyüklüğünde. Selef modelden daha küçük bir ekranla karşımıza gelen Gear S2, öte yandan Apple Watch, LG Watch Urbane ve Moto 360 da dahil hepsinden küçük bir ekrana sahip. Çözünürlük ise 360x360 piksel. Super AMOLED panelden oluşan ekran, piksel yoğunluğu açısından ise bir hayli doyurucu. 302 ppi piksel yoğunluğu bulunan ekran böylece Moto 360'tan daha iyi bir görünüm sunarken, Apple Watch'la eşdeğer. Son olarak ekranın Corning Gorilla Glass 3'le korunduğunu da söyleyelim.
Çevrede neler var?
Saatin en dikkat çekici yanı olan ekranın çevresindeki halkadan az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz. Bunun dışında ekranın yanında fiziksel iki buton dikkat çekiyor. Bunlardan alttaki ana menü butonuyken, üstteki ise geri tuşu olarak kullanılıyor. Tuşların gerek konumunu gerek kullanımını gayet sevdik. Ancak arabirim içinde dolaşırken parmağınızı yukarıdan aşağıya veya soldan sağa doğru çekerek hem ana menüye hem bir alt menüye dönebiliyorsunuz. Yani bu tuşlar olmasa da olurmuş; yalnız kullanılabilirlik olarak seçenek sunuyor.
Gear S2'nin gövdesi suya ve toza karşı dayanıklı geliştirilmiş. IP68 standardında olan gövde, toz ve kumun yanı sıra 1.5 metreye kadar suya da dayanıyor. Bu derinlikte 30 dakikaya kadar kalabilen saatle, elbette tatlı suya girilmesi önerilir.
Gear S2'nin altına baktığımızdaysa, burada klasik bir kalp ritim sensörü görüyoruz. Elbette buna ek olarak bir jiroskop, akselerometre, ortam ışığı ve barometre gibi sensörler de saatte yer alıyor. Son olarak saatin Bluetooth 4.1, Wi-Fi ve NFC bağlantılarının mevcut olduğunu da iletelim ve şimdi Tizen işletim sistemi ile kullanımına geçelim.
Tizen işletim sistemi
Gear S2'de yenilenmiş bir Tizen işletim sistemi görüyoruz. Dairesel ekran ve bezel ile kullanım neticesinde fazlasıyla kullanışlı bulduğumuz işletim sistemi, akıllı saat fonksiyonlarını rahatlıkla kullanma imkanı tanıyor. Detaylara geçeceğiz, ancak öncelikle merakla beklenen şu soruya açıklık getirelim: Evet, Gear S2 yalnızca Samsung'lu ceplerle değil, Android'li pek çok marka cep telefonu ile kullanılabiliyor. Aralarında HTC, Huawei, LG, Motorola, Sony ve daha pek çok marka bulunurken, Samsung, markaların her modeline destek vermiyor. Eşleşme için Android 4.4 ve 1.5 GB RAM sınırı koyan Samsung, Gear S2'nin tüm uyumlu olduğu modelleri internet sayfasında yayınlamış; oradan kontrol edebilirsiniz.
Gear S2'deki Tizen işletim sistemi kullanımı gayet kolay, fonksiyonel ve anlaşılır. Telefonunuza gelen bildirim ve SMS'leri direkt olarak ekranına yansıtan saat, ayrıca elbette aramalarda da size eşlik ediyor. Adım izleyen ve bunu telefonunuzdaki S Healt uygulaması ile senkronize eden Gear S2, pek çok uygulama desteği de sunuyor. Yüklü gelen uygulamalar arasında S Healt, Nike Running, Hava Durumu, Haritalar, CNN ve Bloomberg gibi örnekler bulunuyor. Eğer daha fazla uygulama istiyorsanız, telefonunuzdan Samsung Gear uygulamasına girip mağazayı ziyaret ederek yeni uygulama yükleyebiliyorsunuz. Mağazada sağlık, finans, yaşam tarzı, sosyal ağ, eğlence ve yardımcı uygulamalar kategorilerinde ücretli ve ücretsiz uygulama sunuluyor. Fakat bunların çoğu saat arayüzlerine ilişkin veya basit uygulamalar. Bu anlamda kaliteli uygulama içeriğinin genişlemesi gerekiyor. Öte yandan CNN ve Bloomberg gibi uygulamaların olması güzel, fakat saat üzerinden kaç kişi haber okur tartışılır. Elbette her alanda seçeneklerin zengin olması her zaman için iyi.
Arabirimde dolaşmak için ister ekrana dokunarak jestleri kullanabiliyor, isterseniz de ekran çevresindeki ince halkayı çevirebiliyor ve bu sayede ekran ve uygulamalar arasında dolanabiliyorsunuz. Aynı kullanımı uygulama içinde de sürdürmek mümkün elbette. Mesaj, bildirim veya haberi halkayı çevirerek okuyabiliyor, hatta indirdiğimiz Gear Pong gibi oyunlarda bile bu halkayı kullanabiliyorsunuz. Her şeyden öte, özellikle halkanın kullanım biçimini çok kullanışlı bulduk. Kullanım kolaylığından ziyade farklılık katmış olması, Gear S2'nin kullanımı eğlenceli kılıyor. Bu anlamda Samsung'un bu hareketini, Apple Watch'un Dijital Taç'ından daha fazla beğendiğimiz kesin.
Yine arabirime yönelik bir başka değinmemiz gereken nokta ise elbette S Voice. Her ne kadar Türkçe dil desteği olmasa da kullanım kolaylığı sağlayan S Voice, "Tamam Google" veya "Hey Siri" gibi, programlanabilir bir komut sistemi sunuyor. Ona nasıl sesleneceğinizi arabirimden hızlıca tanımlayabiliyorsunuz. Onu uyandırdıktan sonra tek yapmanız gereken komut vermek. Özellikle birini aramak için onu telefonunuzdaki rehberden bulmak yerine, bunu S Voice ile halledebiliyorsunuz. Gear S2'deki S Voice'in genel performansını beğendik. Özellikle aramasını istediğiniz kişiden birden çok kayıt varsa, örneğin "First One" veya "Second One" diyerek spesifik talimat verebiliyor olmanız hoş bir detay. Fakat dil desteği noksanlığından dolayı algılama problemleri mevcut ve diğer yandan biraz daha hızlı çalışması gerekiyor.
Teknik kadro ve pil ömrü
Gear S2'nin Tizen arabirimi kusursuz çalışıyor. Elbette buna ortam yaratan teknik kadrodan da bahsetmek gerekli. Saatte çift çekirdekli 1 GHz hızında çalışan bir Exynos işlemci ve 512 MB RAM bulunuyor. Ayrıca depolama için de 4 GB'lık bir dahili depolama alanı sunan Gear S2, böylece uygulamalara ve istenirse müziklere yeterince alan açmış. Bu alanı microSD kart ile genişletme seçeneği ise sunulmuyor.
Gelelim merak edilen bataryaya. İncelediğimiz Gear S2'de 250 mAh'lik bir batarya bulunuyor. Bu da kullanım şeklinize göre 1.5 gün ila 3 gün arasında değişen bir pil ömrü sunuyor. Eğer güç tasarruf modunu açar ve saati çok kullanmazsanız 3 günü görebiliyorsunuz, fakat yoğun olarak kullanırsanız 1 günde tıkanırsınız. Bildirimler açık, S Healt sürekli çalışırken ve aramalarınızı saat üzerinden kontrol ederseniz 1.5 gün ortalamasıyla kullanabiliyorsunuz. Elbette Pebble gibi bir haftaya kadar pil ömrü sunan saatler hala bu alanda zirveyi kimseye bırakmıyor. O nedenle Gear S2'nin pil ömrü güzel, ancak gelişmeli diyoruz.
Diğer yandan Gear S2'nin kablosuz şarj desteği sayesinde onu şarj etmek hiç zor değil. Kutu içeriğinden çıkan kablosuz şarj standını evde veya işte masanızın üzerine konumlandırarak, buralarda olduğunuzda onu rahatlıkla şarj edebilirsiniz. Kablosuz şarj standı üzerinde yer alan mıknatıs ile hemen yuvasına oturan Gear S2, çok hızlı şekilde şarj olabiliyor.
Özetle
İncelememizin sonuna gelirken, kullandığımız süre boyunca Gear S2'den gayet memnun kaldığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Güney Koreli şirket, önceki tecrübelerinden çok güzel ders almış ve ortaya iyi bir model çıkartmış. Bu sayede Gear S2'nin, şu an pazardaki en iyi akıllı saatlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Dairesel tasarımı dönebilen bir bezel ile hareketli kılmak, Tizen işletim sistemini geliştirerek daha akıcı bir deneyim sunmak ve ayrıca, önceki modelin aksine, saati rakip Android'li cep telefonu modellerinin kullanımına açmakla iyi bir işe imza atmış olan Samsung, Android Wear'lı saatlerin ve Apple Watch'un karşısında sağlam bir konuma yerleşiyor. Son olarak Gear S2 için şu ana kadar üretilmiş en iyi akıllı saat diyemeyiz, ancak Samsung'un en iyi modeli olduğu kesin.
Kimler Almalı
Samsung'un akıllı saatlerine yalnızca Samsung ceplerle çalışıyor diye önyargılı yaklaşanlar Gear S2'ye artık uzak kalmak zorunda değil. Yenilikçi, şık ve kullanımı eğlenceli bir akıllı saat arayanlar Gear S2'yi yakından inceleyebilirler.
Alternatifleri
Gear S2'ye alternatif olarak Apple Watch veya ikinci nesil LG Watch Urbane da tercih edilebilir.