Geçtiğimiz CES 2015'te tanıtılan Asus'un üst düzey akıllı telefon modeli ZenFone 2, sonunda ülkemizde de kendini gösterdi. Üst düzey özellikleriyle birlikte üst seviye cep telefonu modelleri arasına katılan ZenFone 2, daha önce incelediğimiz Asus ZenFone 5 ve 6'yla benzer tasarıma sahip, fakat teknik özellik bakımından çok daha zengin öğelerle donatılmış bir telefon olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi ZenFone 2'ye daha yakından bakalım.
Tasarım detayları
ZenFone 2, tasarımıyla ZenFone 5 ve ZenFone 6'ya oldukça yakın bir çizgide. Farklı renk seçenekleriyle satışa sunulan telefon, siyah, beyaz, gri, altın ve kırmızı renk seçeneklerini getiriyor. 5.5 inç büyüklüğünde ekranın sahibi olmasından dolayı biraz genişçe olan telefon, 152 mm uzunluğunda, 77 mm genişliğinde ve en kalın noktasında 10.9 mm kalınlığında. Açıkçası 10.9 mm ile telefonu biraz kalın bulduk. Öte yandan 170 gram ağırlığıyla da biraz ağır olduğunu düşünüyoruz.
ZenFone 2, plastik bir kasaya sahip. Renk seçenekleri farklılık yaratıyor olsa da tasarımıyla çok çekici durduğunu söylemek zor. Arka yüzey kavisli yapıya sahip. Böylece avucunuza tam olarak oturduğunu da söyleyelim.
Telefonun tasarım detaylarında önceki modellere göre farklılıklar dikkat çekiyor. Mesela güç butonu telefonun üst kenarına konumlanmış. Ses butonları da LG'nin G4'ten aşina olduğumuz gibi arka yüzeyde bulunuyor. Ses butonlarının kullanımı güzel ancak güç butonu için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Telefonun boyutu büyük olduğu için erişimi zor, ayrıca tuş yüzeye çok yakın konumlandırıldığı için basması da biraz zor.
ZenFone 2'nin arka kapağını çıkartabiliyorsunuz. Kapak altında çift SIM kart slotu bizleri karşılıyor.Evet, ZenFone 2 ile iki ayrı SIM kartınızı bir arada kullanabiliyorsunuz, bu da telefonun artıları arasında yer alıyor. Ayrıca yine arkada microSD kart slotu da sunulmuş. Bu slotu kullanarak telefonun hafızasını 64 GB daha genişletmek mümkün. Son olarak bataryayı çıkartmadığınızı da söyleyerek ZenFone 2'nin ekranına geçelim.
Ekran ve arayüz
ZenFone 2, 5.5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Ekranıyla Full HD görüntü sunan telefon, ideal bir görüntü sağlıyor. 403 ppi piksel yoğunluğuyla ekranın iyi durduğunu söyleyelim. Elbette bunda IPS panelin kullanılmış olmasının da katkısı büyük.
Ekranı görüntü kalitesiyle bir hayli beğendiğimizi söyleyebiliriz. Dış kullanımlarda da gün ışığıyla kullanımda sıkıntı yaratmayan telefon, zaten az sonra bahsedeceğimiz özelleştirilebilir ekran rengi moduyla da kullanıcılara ek seçenek sunuyor. ZenFone 2'nin ekranı ayrıca Corning Gorilla Glass 3 korumayla geliyor. Bu da telefonun ekranının bir hayli sağlam olduğunun kanıtı.
ZenFone 2'nin işletim sistemi Android 5.0. Güncel Lollipop işletim sistemiyle gelmesi telefon için büyük artı elbette, ayrıca bunun yanında Asus'un ZenFone modellerinde sunduğu ZenUI arabirimin de buna büyük katkısı var. ZenFone 2'de ZenUI arabiriminde birtakım değişiklikler göze çarpıyor. Bunlar arasında en büyük katkıyı özelleştirilebilir seçenekler sağlıyor. Mesela az önce bahsettiğimiz ekran rengi moduyla ekranın renk sıcaklığını değiştirebiliyor, renk modunu Denge, Mavi Işık Filtresi ve Canlı şeklinde önceden tanımlanmış ayarlara taşıyabiliyor veya renk tonu ile doygunluk ayarlarını tamamen kendi istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz.
Yine ZenMotion bölümünü kullanarak telefonu Tek El Modu'na alabiliyor ve bu sayede ekranın geniş yapısından dolayı tek elle kullanamama handikabını yıkabiliyorsunuz. Yine bahsedebileceğimiz güzel bir ayrıntı ise telefonun 12 adede kadar özelleştirilebilir hızlı ayarlar menüsü. Arabirimin yukarısından tutup çektiğinizde açılan bu menüde dilediğiniz hızlı ayarları buraya ekleyebiliyorsunuz. Hangilerini seçebileceğinizi ise bu menüdeki "düzenle" seçeneğiyle belirleyebilirsiniz.
Teknik özellikler ve perfomans
ZenFone 2'nin teknik detaylarına gelelim. İncelediğimiz modelde Intel'in 4 çekirdekli ve 2.3 GHz hızında çalışan Atom Z3580 işlemcisi kullanılmış. Telefonun ayrıca 1.8 GHz'lik farklı bir sürümü daha bulunuyor. Ayrıca RAM hanesine baktığımızda 4 GB gibi etkileyici kapasitede bir bellek görüyoruz. Bununla telefonun yüksek performans sunduğunu hemen söyleyebiliriz, zaten az sonra performans notlarımızda da bunu tablolar halinde paylaşacağız.
ZenFone 2'nin 16, 32 ve 64 GB'lık farklı kapasite seçenekler bulunuyor. Elimizdeki modelin 32 GB'lık kapasiteye sahip olduğunu ve microSD kart desteği ile birlikte 64 GB daha genişleme imkanı sunduğunu da söyleyelim.
ZenFone 2'nin 3000 mAh'lik bir bataryası mevcut. Açıkçası bu kapasitesiyle oldukça etkileyici olan telefon, daha da önemlisi hızlı şarj özelliğini de beraberinde getiriyor. Bu sayede telefonu 40 dakikada yüzde 60'a kadar şarj etmek mümkün ki, bu kullanım noktasında büyük avantaj sağlıyor. Pil ömrüyle tam gün kullanım imkanı sağlayan telefon, oyun ve multimedya noktasında da keyifli bir kullanım sunuyor. ZenFone 2'ye uyguladığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşacağız, ancak hemen şunu da söyleyelim: ZenFone 2 ile Real Racing 3 gibi oyunları çok rahat bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Ancak örneğin yüksek grafik beklentisi içinde olan Six Guns gibi oyunlarda tek tük takılmalarla karşılaştığınızı da şimdiden söylemekte yarar var.
Kamera ve fotoğraf
ZenFone 2, kamera anlamında da kullanıcıları tatmin edecek bir model olmayı başarıyor. 13 MP arka kameranın ve 5 megapiksel ön kameranın sahibi olan telefon, böylece son dönemdeki iyi kamera çizgisini yakalamış durumda. Elbette buna telefonun f/2.0 aralıklı PixelMaster arka kamerasının katkısı büyük. Çift tonlu çift LED flaşla desteklenen telefon, düşük ışık koşulları için Düşük Işık ve gece fotoğrafları için Gece modunu da bulunduruyor. Kamera arayüzüyle de oldukça kullanışlı bulduğumuz ZenFone 2; manüel çekim modlarını da kullanıcıya sunmuş durumda. HDR, Süper Çözünürlük, Alan Derinliği, Panorama, Minyatür, PanaSphere gibi kullanışlı modlar sunan telefon, güzel kareler yakalıyor. Şimdi sizlerle ZenFone 2 ile çektiğimiz fotoğrafları paylaşalım.
Özetle
ZenFone 2, üst seviye özellikleriyle iyi bir akıllı telefon modeli olmayı başarıyor. Tasarımıyla eleştirdiğimiz yanları olsa da üst düzey teknik birimleriyle iyi bir kullanım sağlayan telefon, kendine rakipleri arasında iyi bir yer buluyor.
Kimler Almalı
Üst düzey akıllı telefon sahibi olup büyük bütçesi olmayan kullanıcılar için ZenFone 2 oldukça çekici gelebilir.
Alternatifleri
Eğer tasarım odaklı bir telefon satın almayı düşünüyorsanız ZenFone 2'ye alternatif olarak LG G4 veya Samsung Galaxy S6 Edge'i öneririz.