Teknoloji dünyasında başarılı olmanın en önemli şartlarından biri, hiç kuşkusuz rakiplerden önce yeni teknolojileri geliştirebilmek ve pazara sunmak. IBM ve Toshiba da şu sıralar bu şartı yerine getirmek için uğraş veriyor. İki teknoloji devinin laboratuarlarını meşgul eden konu ise, mevcut en hızlı bellek teknolojisinden bile daha hızlı yeni bir teknoloji.
Magnetoresistive random-access memory (MRAM) adı verilen yeni bellek teknolojisi, söylentilere göre mevcut RAM modüllerinden 30 kat daha hızlı modüllere imza atmayı mümkün hale getirecek. Nanometre ölçeğinde küçük mıknatısların yardımıyla geliştirilen yeni teknoloji hakkında henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmış değil. Bilinen tek detay ise, MRAM'in 1'leri ve 0'ları, yani dijital veriyi kapasitörlerin şarj edilmesi yardımıyla taşıyan geleneksel RAM teknolojisinin yerine, mıknatısların oluşturduğu manyetik alanlarda taşıyacak olması.
İşin içerisinde IBM ve Toshiba gibi iki büyük teknoloji devi olduğu düşünüldüğünde, yapılan çalışmaların büyük bir devrim anlamına geleceğini söylemek mümkün. Ancak bu teknoloji üzerinde çalışan sadece IBM ve Toshiba değil, bir grup Alman bilim adamı da MRAM'i geliştirmek için çaba harcamayı sürdürüyor.
Eğer tahminimiz doğru çıkarsa, yakın gelecekte bugün kullandığımız bellek modüllerini çöpe atmaya başlayabiliriz...