Windows 10, sayılarla gelen son Windows olabilir ancak Windows'un en son sürümü olmayacak. Microsoft, Windows 10'a sunacağı güncellemelerle ona yeni işlevler ve geliştirmeler sunacak. Windows Update üzerinden sağlanacak bu geliştirmelerden bazıları küçük, bazıları büyük (2016'da çıkması beklenen Redstone gibi) olacak.
Microsoft, bu güncelleme yöntemini "Windows as a Service" (Hizmet olarak Windows). Peki bu, tam olarak ne anlama geliyor? Aşağıda Windows as a Service konusunda aklınıza gelebilecek soruları cevaplamaya çalıştık.
Aslında bir hizmet değil
"Hizmet" denildiğinde akla genellikle PC'nizde yerel olarak yüklü değil, bulutta çalışan yazılımlar gelir. Windows'un tam sürümü olan "Windows as a Service" ise PC'nizde çalışıyor. Microsoft'un servis / hizmet sözcüğünü kullanmasının nedeni ise işletim sistemine en son işlevleri ve yamaları güncelleme yoluyla sunacak olması.
Adı Windows 365 değil
Microsoft'un Windows 365 isimli bir alan adını aldığını hatırlıyor olabilirsiniz. Firma, bunu muhtemelen başkalarının alan adını kullanıp, kafaları karıştırmasına engel olmak için yaptı. Dahası Office 365'in aksine, yeni işlevleri almak (veya yazılımı kullanmak) için aylık bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
Kafa karışıklığının nedeni, Windows 7 SP1 ve Windows 8.1 kullanıcılarının Windows 10'a güncellemek için 1 senelerinin olması. 1 seneden fazla beklemeniz halinde Windows 10 için ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak Windows 10'u bir kez edindikten sonra güvenlik güncellemeleri ve yeni işlevler, "cihazın desteklenen hayat süresi boyunca" ücretsiz olarak sunuluyor.
Windows 10 Enterprise'ın ücretsiz bir güncelleme olmadığını ancak Software Assurance üyeliği sahiplerinin yükseltme haklarının bulunduğunu belirtelim.
Sadece Windows 10'a özel
Windows 7 ve Windows 8 / 8.1, Microsoft tarafından desteklendikleri sürece güvenlik güncellemelerini almaya devam edecekler. Ancak yeni işlevler, Windows 10'a özel olacak.
Tüketiciler ve iş yerleri farklı güncelleyecek
Windows 10 Home, sisteminizi otomatik olarak güncelleyecek. Windows 10 Pro ve Enterprise'ta ise işlev güncellemelerini kapatma seçeneğiniz olacak. Güncellemeleri açık tutmanız hakinde, her zaman Windows 10'un en son sürümünü kullanıyor olacaksınız. Microsoft, bunu "şu anki branş" olarak adlandırıyor.
İş yerleri için durum biraz farklı. Farklılıklardan biri "branşlar"da yatıyor. İş yerlerine yönelik "şu anki branş", güvenlik güncellemelerini hemen alırken, işlev güncellemelerini de düzenli olarak alıyor. Ancak işlev güncellemeleri, tüketicilere ulaşmasının birkaç ay sonrasında iş kullanıcılarına ulaşıyor (bu işlevlerde sorun olmadığından emin olmak için).
İşlevler
Windows 10'un bazı özellikleri, ilk günden sunulmayacaklar. Buna Edge web tarayıcısının eklenti desteği ve OneDrive'daki henüz tam olarak bilinmeyen bir işlev var. "Uzun Vadeli Hizmet branşı"nda olanlar ise Edge web tarayıcısını hiç almayacaklar. Bunun nedeni, bu branşın güncelleme almaması ve güncelleme almayan bir işletim sisteminin Edge'i yüklemesinin pek bir anlamının olmaması.