Dünyanın en hızlı internet bağlantısını kullanan ülke Güney Kore. Türkiye ile manevi bağlarıyla tanıdığımız bu ülkenin interneti o kadar hızlı ki, mucid olan Amerika Birleşik Devletleri'ni bile utandırıyor.
ABD ve İngiltere başta olmak üzere internet hızında geride kalan ülkeler kara kara nasıl Güney Kore'ye yetişeceklerini düşünüyorlar. Peki bu iki gelişmiş ülke başta olmak üzere, dünyanın geri kalanı nerede yanlış yaptı da geride kaldı? Güney Kore'nin başarısının sırrı ne?
Bu soruları cevaplamak için özellikle Amerikalıların yaptığı araştırmalardan yararlandık. Elde ettiğimiz bilgileri Türkiye ve diğer ülkeler ile kıyasladık. İşte devamlı arzuladığımız daha hızlı internetin sırları...
Fiyatlar ne alem?
Güney Kore'nin internet hızı ortalama 14.8 Mbps. Bu hız Amerika için 3.88 Mbps, Türkiye için ise 1.17 Mbps.
Fiyatlar oldukça geniş bir yelpazede, kotalı, kotasız, ADSL, VDSL, kablo, uydu, fiber optik vb türlere, şirkete göre değişiyor. Ancak Güney Kore'de ortalama fiyat 25 TL civarında, Amerika'da ise 75 TL civarında.
Fiyatların düşük olmasının pek çok sebebi var, bunlardan ilki ve en önemlisi Güney Kore'de 1990'larda internete devlet politikasında önemli yer verilmesi oluyor.
Güney Kore eğitime çok önem veriyor, bunun yanında interneti temel bir ihtiyaç olarak görüyor ve politikasını da bunun üzerine kuruyor. 2010 yılı itibariyle ABD ve İngiltere gibi ülkeler, ulusal kalkınma ve krizden çıkış için internet politikası oluşturmaya çalışıyor.
İnternet politikası? O da ne?
Bir ülkenin internet politikası olması çok ama çok önemli. ABD ve İngiltere'nin hız kazanan çabaları konusunda daha önce pek çok haber yapmıştık.
Sorun şu ki, erken kalkan yol alıyor. Güney Kore bu meselenin öneminin farkına ilk varanlardan birisi oldu ve bugün bu ileri görüşlülük sayesinde Güney Koreliler, kendilerine pratik fayda ve hatta bunun ötesinde gurur ve prestij sağlayan bir interete, teknolojik üne sahipler.
Diğer ülkeler ne yapacaklarına karar vermeye çalışırken Güney Kore başarılarıyla ya da başarısızlıklarıyla tecrübe kazandı. Kendi ülkelerinin şartlarına uyan politikaları keşfetti ve geliştirerek sürdürüyor.
Peki nedir bu Güney Kore'nin şartları? İşin gerçeği şu ki ülkenin bilinçli olmasından sonra en önemli etken, ülkenin coğrafyası oluyor.
Altyapı maliyeti her yerde aynı değil mi?
Güney Kore'nin en büyük avantajı dar alanda, yoğun nufüsa sahip bir ülke olması.
Başka alanlarda dezavantaj olmasına karşın, iş internet altyapısına gelince bu yoğun nüfus ve beraberinde getirdiği yüksek şehirleşme altyapı maliyetlerinin oldukça düşük olmasına yol açıyor.
Köylere dağınık nufüsun olduğu ülkelerde kablo mesafeleri uzuyor, sinyal kalitesi düşüyor ve altyapı maliyetleri çok yüksek oluyor. Bu özellikle Amerika gibi dev yüzölçümüne sahip ülkelerde büyük bir problem oluyor.
Ama Güney Kore'nin tek avantajı bu değil. Altyapı maliyetlerini düşüren, fiyatları düşüren bir etken daha var.
Ve son etken...
Güney Kore'de internetin ucuz olmasının en büyük sebeplerinden birisi yüksek rekabet olması.
Devletin ilgili kurumlarının işleri ve rekabeti denetlemesi, halkı eğitip yüksek hızlı internet için iştahlandırması, yer yer düşük gelirliler için sübvansiyon yapması çok etkili. Bunun tam tersini yapan, işi sadece özel sektöre bırakıp karışmayan Amerika'da ve İngiltere'de ise işler iyi gitmedi ve devlet, her iki ülkede duruma geç de olsa el atıyor.
İzlenen açık internet politikası, internet servis sağlayıcıların birbirlerine ücret ödeyerek aynı altyapıdan faydalanmasını sağlıyor. Bu sayede altyapı yatırımları, internetin ulaşmadığı bölgelere yapılıyor.
Bütün bunlar birleştiğinde ise...
Verilen eğitim, ev hanımlarına bile interneti günlük hayatta kullanmayı öğretiyor.
Anne ve babalar çocuklarının eğitiminde internetin önemine inanıyor. Kısacası hem devlet, hem halk bu konuda bilinçli olduğu için internetsiz ev kalmıyor.
Bu da daha çok internet servis sağlayıcı, daha büyük bir pazar, daha çok kar ve daha çok rekabet demek. Yani hem tüketiciler karlı, hem özel sektör karlı çıkıyor.
Kısacası Güney Kore'de şartlar elverişli ama başarının esas sırrı bu konuda istek, isteği takip eden planlama ve de çok çalışmak oluyor.
Şimdi Güney Kore, yeni bir atılım ile ülke çapında fiber optik altyapıya geçerek bakır kabloları terketmeye ve internet hızını 10 katına katlamaya hazırlanıyor. Darısı herkesin başına...