"Moore Yasası geçerliliğini yitirecek"

Uzmanlara göre 18nm'lik işlemci üretimine geçildiğinde ünlü Moore yasasının geçerliliğini yitirecek.

Moore Yasası yıkılıyor

Söylendiği 1965'ten beri mikroişlemci üreticilerinin en önemli yol haritalarından birini oluşturan Moore Yasası uzmanlara göre 20nm sınırı aşıldığında tarihe karışacak.

Intel'in kurucularından Gordon Moore 1965'te bir dergiye verdiği röportajda bilgisayar işlemcilerinde her 18 ayda bir transistor sayısının ikiye katlanacağını söylemişti. Daha sonra süreyi iki sene olarak düzelten Moore'un bu sözü işlemci üreticileri arasında Moore Yasası olarak kalmıştı.

İşlemci üreticileri daha kabul etmese de uzmanlar işlemcilerde 20nm sınırının altına inildiğinde bu yasanın geçerliliğini yitireceğini düşünüyorlar. 32nm üretim tesislerinin 4 milyar dolarlık maliyetlerinin bile bugünkü maliyet hesaplarıyla sadece yıllık gelirleri 10 milyar doların üzerindeki şirketler için mantıklı olduğunu söyleyen uzmanlar bu yüzden şirketlerin şimdiden ortak girişimler kurmaya başladığına dikkat çekiyorlar. 20nm'nin altına inildiğinde ise üretim tesislerinin maliyeti getirisinin çok çok üstüne çıkacak.

Moore Yasasının eninde sonunda doğa yasalarına ve finansal duvarlara çarpacağı zaten belliydi. Merak edilen ise bunun ne zaman olacağı.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
ya herkes "moore yasası" lafına amma takmış. olayın internette geçtiği hali böyle. ingilizcesi "moore's law". wikipedia böyle almış. açın bakın isterseniz. editöre yüklenmeye gerek yok bence.
Yanıtla
Ziyaretçi
18:22:01 yorum yazan arkadaşım:peki o die lerde üretilen kaç tane çekirdek sağlam çıkıyo? Hepsi mi sağlam çıkıyo hatalı hiç mi yok aralarında? Islemci uretirken kullanilan materyaller cok pahalidir ve o materyallerin bile hazirlanmasi buyuk bir surectir.****Aynen doğrudur sıkıntıda burda zaten Hatalı üretilen çekirdek sayısı bence 22 nm lik üretim tekniğiyle üretilen die'lerde daha fazla. Bu die'lere çekirdeği doğru düzgün gömmek o kadar da basit değil. İyi bir yatırım ve en önemlisi yüksek teknoloji gerektirir. Kar konusunda baya bir abarttım galiba ama 22 nm lik işlemciler okadar da ucuz olmayacak bence. Fakat şöyle uygulamalara gidilirse Mesela AMD'nin yaptığı çok güzel bir uygulama var Die'lerdeki hatalı çekirdeklerdeklerin hatalarını düzelterek sağlam çekirdekler elde ediyorlar. Doğal olarak pahalı ve hazırlanması zor olan materyaller AMD'nin stoklarında kalıyor. Tabiri cazise israf edilmiyor. Doğal olarak maliyet düşüyor. Diğer işlemci firmaları mesela via'nın nasıl uygulamaları var bilmiyorum ama onlarda buna benzer uygulamalar yapıyordur sanırım. Bu arada elektronik bilgim var ama amatörüm. Herhalde ben demek istediğimi yanlış anlattım. İnşallah bu sefer doğru anlatmışımdır.
Yanıtla
Ziyaretçi
Yasa demek aşırı abartılı bir tanım. Değişmez olması gerekir ki bugüne kadar bazı yıllarda değişiklik gösterdi yanılmıyorsam. Birkaç yanılmaya rağmen bugüne kadar doğrulandığını da bir gerçek bu yüzden ancak teorem diyebiliriz. Hatalıysam düzeltin ama yasa diyemeyiz çünkü yasa tanımına aykırı.
Yanıtla
Ziyaretçi
Bugün 16:46:23 de yorum yazan arkadas,Elektronik hakkinda hic birsey bilmedigin acik.Uretim tekniginin kuculmesi maliyet artirmaz aksine azaltir.Islemci uretirken kullanilan materyaller cok pahalidir ve o materyallerin bile hazirlanmasi buyuk bir surectir.O transistorleri yapmak icin yapilmasi gereken tesisin maliyetinden bahsediliyor yazida.Yani 22 nm uretim yapmak icin cok buyuk yatirim gerektirir ve bunun getirisini cok kisa surede alamazsin demek.Ama bunun anlami 22 nm urettiginde zarar edeceksin demek sacmalik olur.Sonucta 22 nm ile sadece islemci uretilmiyor:Bellek, flash hafiza chipi, yine SSD ler icin uretilen chipler ayrica SoC ozellikli chipler ki buna bugun kisacac PDA, Midlet, Mediaplayer yada Smartphone islemcisi dedigimiz ARM / XSCale islemcilerinde uretim teknigini etkiler.Yani bir firma 22 nm transistor uretiyorsa ve ayni zamanda yukaridaki urunler envanterinde bulunuyorsa o urunlerde 22 nm olarak uretilebilecek demektir.Bu durumda uretim teknigi gelisen ve kuculen islemciler, bellekler vesair icin daha az enerji daha az sogutma anlamina gelir.Ozellikle azalan enerji ihtiyacini dusunursek 22 nm yada daha azinda uretilen hic bir elektronik urun zarar ettirmez.Sadece yatirimin karsiligini almak icin :Sabir, pazar ve musteri bulman gerekir.Eger bu mantik gecerli olsa bugun 130 nm uretilen intel islemcilerin 32 nm islemciler karsisinda hic sansi olmadigi gibi 130 nm daha karli olurdu.Ayrica Core i5 serisinde bir kac ozellik bulunmadigi icin DIE'sinde bos alan bulunmakta buda demektir ki moore yasasi bir sure daha devam edebilir.
Yanıtla
Ziyaretçi
Aynen düşündüğüm gibi oldu. Transistörler küçüldükçe sayısı artacak ve öyle bir noktaya gelcek ki işlemcinin üretim maliyeti çok yüksek olacak. Hatta işlemci firmaları kar edemez duruma gelecek. (En azından bu şekilde devam ederlerse) Transistörler fazla olunca o kadar transistörden biri yada bir kaçı illaki hatalı olur. Sorun tam olarak şu; hatalı üretim olasılığı 20 nm'nin altındaki işlemcilerde Çok büyük değerlere ulaşıyor. Doğal olarak eskiden bir günde Mesela 500 hatasız işlemci çekirdeği üretirken bu durumda 10 ile 17 arasında hatasız işlemci çekirdeği üretiliyor olacak. Bu durumunda maliyetlere yansımasıda çok doğal. Birde Moore yasasını neye dayanarak nasıl yasa olarak tanımlamışlar bir türlü anlamadım. Sayın editörüm bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
Yanıtla
Listelemeye Devam Et