Lisanssız yazılımın Türkiye'ye maliyeti!

Lisanssız yazılım kullanımının Türkiye ekonomisine maliyeti, 2012'de bu miktara ulaştı!

Korsanın Türkiye'ye faturası!

The Software Alliance (BSA)'nın sağladığı son verilere göre, lisanssız yazılım kullanımının Türkiye ekonomisine maliyeti 2012 yılında 1,5 milyon TL'yi aştı.

BSA Türkiye Direktörü Semih Sağman konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: "Geçtiğimiz yılda, BSA lisanssız yazılımlarla ilgili yasal takip çalışmalarını hızlandırdı. Ancak, Türkiye'deki bazı şirketlerde bilinçli ya da bilinçsiz olarak lisanssız yazılım kullanımı devam ediyor. Bilgisayarlara kurulan lisanssız yazılımlar, korsan kopya çoğaltmak veya internetten korsan yazılım indirmek gibi çeşitli yöntemlerle elde ediliyor. BSA Türkiye üyeleri, bu bakış açısından hareketle, 2012 yılında yasal takip programını kararlılıkla uyguladılar. BSA olarak lisanslı yazılım kullanımının önemi ve lisanssız yazılım kullanmakla ilgili mali riskler ile prestij kaybı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Kamuoyunu ve meslek profesyonellerini bilinçli yazılım kullanımında bilgilendiriyor, yazılımların bu şekilde doğru kullanılmasının aynı zamanda kaynak tasarrufu anlamına geldiğini anlatıyoruz."

"Bu sonuçlar güçlü bir mesaj veriyor. Türkiye'deki şirketlerin bilgisayarlarına lisanslı yazılımlar kurması ve kullanması gerekiyor. Aksi takdirde, işyerleri için gereken yazılım ürünlerinin lisans maliyetine ek olarak yasal yaptırımlarla karşılaşabilir ve avukat masraflarını karşılamak zorunda kalabilirler."

Lisanssız yazılım kullanımı yalnızca şirketlerde maddi kayıplara yol açmıyor, aynı zamanda vergi kaybına ve bazı sektörlerde istihdamın azalmasına bağlı olarak ülke ekonomisine zarar veriyor. Perakendeciler, sistem entegratörleri, teknik destek firmaları ve diğer bağımsız yazılım geliştiriciler dahil olmak üzere, bundan yazılım ekosistemindeki bütün şirketler zarar görüyor.

EMEA bölgesinde lisanssız yazılım kullanımının bedeli 16,5 milyon dolar

2012 yılında EMEA bölgesinde lisanssız yazılım kullandığı tespit edilen işyerlerinin toplam mali kaybı 16,5 milyon dolar oldu. Lisanssız yazılım kullanımı lisans harcamalarından kaçınmak için başvurulan bir yol olmakla birlikte aslında büyük risk taşıyor.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
bana boş bir teneke kutu satıyor. içi boş. doldurmak için para istiyor ekstradan. peki bir akıllı telefon alındığında neden boş verilmiyor. isletim sistemi içindeki programlarda parayla satılsa ya. burda bir terslik var. makine satıyorsan içine işletim sistemini ve temel kullanım programlarınıda vereceksin.
Yanıtla
Ziyaretçi
ne demek bilader adamlar o 10 megabyte lik program icin gunlerce ugras veriyorlar, fiyatini da istedikleri gibi belirlerler, sen diyemezsin ki manavin elmasi cok pahali ben de calarim bu yapilan hirsizliktir. Mantiginiz cok yetersiz ve basit. Korsan kullanimi azalsa zaten yazilim fiyatlari dusecektir dusmese bile bu yukumluluktur parasini vermiyorsaniz hirsizlik yapmayin. Ya elmayi yemeyeceksin ya da parasini vereceksin.
Yanıtla
Ziyaretçi
fiyatları belirlerken biraz mantıklı davransalar bu iş bu kadar büyümezdi.Yaklaşık 10 mb'lık basit bir çeviri programına veya sözlüğü 500 TL isteyen şirketler varken korsanın azalmasını beklemek çok saçma
Yanıtla
Ziyaretçi
Dünya bugünlere lisanssız yazılımlar ile geldi. Bunu inkar edebilir misiniz? Aslında şu anda kimsenin lisanssız yazılım kullanmasına da gerek yok; çünkü her kategoriden çok kaliteli free yazılımlar var. Satın almanız gereken tek şey bir işletim sistemidir. O da zaten satın aldığınız bilgisayar ile beraber geliyor... Cleverman
Yanıtla
Ziyaretçi
Korsan kullanan kişi, korsan komple yasaklansa o programa veya içeriğe para verecek mi zannediyorlar? Fiyatlar makul olsa kimse korsan içerikle uğraşmaz!
Yanıtla
Listelemeye Devam Et