Adını son günlerde daha sık duymaya başladığımız Li-Fi (Light Fidelity), henüz gelişme aşamasında olan, Wi-Fi'den çok daha hızlı bir kablosuz ağ teknolojisi. Ampuller üzerinden çalışan teknoloji, Wi-Fi'ye göre daha az enerji tüketiyor, sunduğu güvenlik de muhtemelen daha yüksek.
Li-Fi, Estonyalı bir firma olan Velmenni'nin gerçek hayatta yaptığı testlerde 1Gbps hızına ulaşmasıyla gündeme geldi. Ancak Li-Fi'nin de en az Wi-Fi kadar dezavantajı var. İşte Li-Fi hakkında bilmeniz gerekenler.
Li-Fi nedir?
Li-Fi'nin en büyük destekçisi, Edinburgh Üniversitesi'nden Harold Haas. pureLiFi'nin kurucusu olan Haas, teknolojiyi gerçek dünyaya getirmek istiyor. Li-Fi tamamen ışığı temel alıyor ve özel LED ampulleri yoluyla çalışıyor. En basit anlamıyla Li-Fi, veriyi ışık dalgalarıyla aktarıyor. Wi-Fi ise bunu radyo dalgalarıyla yapıyor.
Li-Fi teknolojisinden faydalanabilmek için yeni ampullere ihtiyacınız var. Bunun yanında telefonunuzun ve laptop'unuzun da fotosensör adı verilen yeni teknolojiyi kullanması gerekiyor.
Li-Fi nasıl çalışıyor?
Li-Fi, televizyonunuzdaki kızılötesi teknolojisine çok benzer biçimde çalışıyor. Yukardaki çizim, Li-Fi'nin nasıl çalıştığını gösteriyor. İnternet router'ınız, bir kabloyla evinizdeki LED ampullerine bağlanıyor. LED ampuller ise telefonunuzun veya laptop'unuzun üzerindeki foto-algılayıcıya ışık dalgaları gönderiyor.
Yani LED ampul, fotosensörün "görebileceği" bir yerde olduğu sürece Wi-Fi'den daha hızlı bir internet bağlantısına sahip oluyorsunuz. Ancak bu, Li-Fi'nin kaynak (ampul) ile alıcı (telefon, laptop) arasında direkt görüş açısının olması gerektiği anlamına geliyor.
Li-Fi'yi bu kadar özel yapan ne?
Li-Fi'nin Wi-Fi'ye göre birçok avantajı var. Bunlar arasında kalabalık kablosuz kanallarıyla uğraşmamanız, daha düşük güç tüketimi, direk görüş sayesinde biraz daha yüksek güvenlik var.
Li-Fi'nin sorunları
Li-Fi gelecek vadetse de, aşması gereken bazı sorunlar var. Öncelikle Li-Fi'yi direkt güneş ışığı altında kullanmanız mümkün değil. Bununla birlikte ortamın biraz aydınlatılmış olması, teknolojiyi etkilemeyebiliyor.
Bağlanabilmek için Li-Fi ampulünü direkt olarak görme gereksinimi, muhtemelen en önemli sorun olacak. Örneğin evinizin salonundan yatak odasına geçecekseniz, internet bağlantınızın kopmaması için yatak odanızda da bir Li-Fi ampulüne ihtiyacınız olacak.
Bir başka sorun ise Li-Fi'nin kablo ve ışıklandırma altyapısında yeni yatırımlara ihtiyaç duyması.
Sonuç
Tüm bunlar, şimdilik hiçbir şeyin değişmeyeceğin anlamına geliyor. Li-Fi müthiş bir teknoloji ve zaman içinde Wi-Fi'yi destekleme amaçlı kullanılabilir. Hatta Wi-Fi'yi tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak bunun olacağı tarih, biz tüketiciler için çok ama çok uzak görünüyor.