Bir HDTV, Blu-ray oynatıcı ve A\V Reciever almaya hazırlanıyorsanız bir durun! 3D HDTV ve Blu-ray geliyor!
Gerçekten de önemli bir gelişme mi? Evet öyle, bu teknoloji televizyonu kökten değiştirecek. İnternet karşısında kendisini yenileyemeyen, ondan kopya çekmek zorunda kalan televizyona, belki doğrudan yeni bir içerik kaymayacak. Ancak seyir tecrübesi değişecek, bir heyecan uyandıracak ve bu heyecan da yeni ve yaratıcı çalışmalar için itici güç oluşturabilir.
James Cameron'un Avatar filmi iki lensli bir kamera tarafından çekildi. Bu sayede insan gözünün gördüğüne benzer görüntüler elde edildi. 2011 yılındaki yüksek çözünürlüklü kameraların da böyle bir çift lensli sistem kullanması bekleniyor. Geçtiğimiz ay da Fujifilm'den ilk 3D fotoğraf makinesinin haberini yapmıştık. Bu fotoğraf makinesinin de iki lensi vardı.
3D ve hologramlar konusunda haberlerimizde yer vermeyi ihmal etmedik. İşte büyük gelişmeler ve bu konuda makaleden daha çok keyif almanız için kaçırmamanız gereken önemli haberler:
3 boyutlu fotoğraf: Sistem nasıl işliyor
YouTube 3 boyutlu video denemelerine başladı!
Sinemalarda yaygınlaşmadan evlerde
James Cameron ve Peter Jackson'dan sinemanın geleceği... Gelecek 3D'de olabilir mi?
İnternet nihayet 3D oluyor! WebGL ile tarayıcılara 3 boyut desteği...
Dokunulabilir hologram
Panasonic duyurdu bile!
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bazı gösterimlerde Panasonic 3D plazma HDTV'ler ve 3D Blu-ray oynatıcıları gelecek yıl piyasaya süreceğini duyurdu. Tarih konusundaki açıklama resmi olarak yapılmadı ancak 3D'nin geleceği kesin.
Henüz başka bir HDTV veya Blu-Ray üreticisi Panasonic'in 3D sistemini destekleyeceğini açıklamış değil. Bununla birlikte Panasonic Başkan Yardımcısı Bob Perry'e göre alttan alta, gizlice destekliyorlar. Bob Perry de sektörün saygı gören, tecrübeli isimlerinden biri ve diyor ki "Bunu desteklemeyeceğini söyleyen bir üretici duymadım." İşte tecrübeli birinden gelen bu ilginç cevap, durumu açıklığa kavuşturmuyor ama Panasonic'in destekleneceğini ima ediyor.
Bunu şimdilik bir kenara bırakırsak Sony, 3D Playstation 3'ün üzerinde çalıştığını duyurdu. Sony ayrıca Las Vegas'ta 3D teknolojisini sergilemişti. Perry'nin açıklamasına dönecek olursak, eğer 3D ekipman bugün mevcut olsaydı, ortada en az 50 adet 3D Blu-ray film olurdu diyor. Piyasaya çıkışta 100 3D Blu-ray film bile gayet mümkün. Zaten Hollywood da eski aksiyon filmlerinin teknolojik olarak elden geçirilmiş sürümlerini satmayı seviyor. Kısacası izleyecek filmler bir sorun olmazdı
HDMI 1.4
Peki ya format farklılıkları? Daha önce yaşanan format savaşları herkesin malumu. Panasonic resmi bir 3D Blu-ray standardı kullanacağı ve HDMI 1.4 şartnamelerine uyacağı için ortaya hiçbir sorun çıkmayacaktı. HDMI 1.4 ileri görüşlü bir şekilde 3D'yi mevcut 1.3a'nun üzerine bir geliştirme olarak niteliyor.
Yeni bir HDMI standardı, HDMI 1.4 uyumlu bir A\V reciever da gerektiriyor. 3D ürünle birlikte bunu da muhtemelen ilk Panasonic piyasaya sürecektir.
Nasıl çalışıyor?
Panasonic'in "3D Stereoscopic" sistemi is elektronik, yani kullanmak için 3D gözlük takmaya gerek yok. Daha doğrusu kağıt ve plastik gözlükler çöpe gidiyor, yerine özel gözlükler geliyor.Bunu ilk gerçekleştiren Panasonic 3D HDTV'ler, LCD değil, plazma olacak. Çünkü 3D görüntüyü oluşturmak için yüksek yenilemek hızı gerekiyor ve bu hızı ancak plazmalar sağlayabiliyor.
Çalışma prensipleri
Dual-scan/Dual-driver plazmalar her saniyenin 60'ta birinde alternatif bir 1080p kare gösteriyorlar. Bir dizi kare sol gözün gördüklerini, diğer bir set ise sağ gözün gördüklerini taklit ediyor. Bu sayede 3D gözlük takmadan 3D TV izlenebiliyor. Bu tekniğin günümüzdeki HDTV modellerinde kullanılamamasının sebebi, bu modellerin Single-scan yani tek tarama olması. Ne yazık ki değişen stereoskopik kareleri gösteremiyorlar.
Yeni 3D HDTV'ler 120Hz frekansında özel kontrol sinyalleri yayacak. Elbette odanıza değil, özel gözlüklere. Bu gözlükler enerjilerini pilden sağlıyorlar ve açılıp kapanan mikroskopik kapakçıklardan da faydalanılarak değişen 1080p kareler, izleyicinin beyninde gerçek 3D görüntü oluşturacak şekilde gösteriliyor.
Gözlükler büyükçe güneş gözlüklerine benziyor ve normal gözlüğün üzerine takılabiliyor. 250 saat seyir süresi sunan bir pilleri var. Sinyal yokken de kendilerini otomatik olarak kapayarak pil ömrünü koruyacaklar.
Kalite, maliyet ve eksikler
Maliyeti ne olacak?
Bu 3D HDTV plazmalar elbette bugünkü HDTV'lerden daha pahalıya gelecek. Panasonic'ten Bob Pery fiyat açıklamıyor. İlk modellerin seneye çıkacağını göz önüne alırsak, bu yeni televizyonların herkesin evine girecek kadar ucuzlaması birkaç seneyi bulacaktır. Fiyat konusu, diğer markaların Panasonic'i ne kadar yakından takip edeceğine, yani rekabete bakıyor.
Nasıl görünüyor?
3D HDTV'lerin en yakın rakibi holografik televizyonlar olacaktır. Ancak elbette holografik televizyonlar 3D HDTV'den çok daha sonra piyasaya çıkacak. 3D HDTV'ler üç boyutlu olmanın ötesinde günümüzün HDTV'lerinden çok daha yüksek kaliteli görüntü sunarak, evde eğlenceyi başka bir boyuta taşıyacak.
Peki ya eksileri?
3D TV izlemek herkese göre değil. Bazı izleyiciler uzun süre izleyince baş ağrısı ya da mide bulantısına yakalanabilir. İlk kez 3D bilgisayar oyunu oynayanların başına gelenleri hatırlatıyor. Ancak şimdi 3D görüntüleri izleme ve test etme imkanı bulanlar rahatsız olmadıklarını belirtiyorlar. Aydınlıkta kullanılabilecek olan teknoloji, en iyi seyir keyfini ise karanlık bir odada sunacak
Plazma, LCD ve gelecek
Peki ya LCD? şimdilik gelen bilgilere göre sadece240Hz LCD'ler de bu teknolojiyi kullanabilecek. Panasonic, plazmaya ağırlık verdiği için, plazma TV'lerin LCD'lerden kat be kat üstün olduğunu vurguluyor. Tüketicilerde ise plazma-LCD TV savaşlarından kalma bazı önyargılar da yerinde. Bu yüzden LCD seven kullanıcıların LCD 3D HDTV'yi beklemesi muhtemel.
Sonuç itibariyle en büyük engelin TV izlerken gözlük takma zorunluluğu olduğunu düşünüyoruz. Bazı kullanıcılar bunu hiç dert etmeyecektir, ama TV izlemek için gözlük takmaktan hoşnut kalmayacak izleyici sayısının da hiç az olmayacağını tahmin etmek zor değil. Durumu kurtaran şey, günlük iki boyutlu televizyon yayınlarında değil de, 3D çekilmiş filmleri izlerken gözlük gerekecek olmasıdır. Ama bu değişebilir. İlk sayfada verdiğimiz Sinemalarda yaygınlaşmadan evlerde bağlantısından okuyabileceğiniz gibi, standart TV yayınları da 3D olma yolunda ilerliyor. O zaman televizyonda haberleri izlerken ihtiyarlar gibi gözlüklerimizi mi aranacağız şimdilik bilinmez.
Sonuç itibariyle daha bir sene beklemeye niyetiniz yoksa gönül rahatlığıyla HDTV alabilir ve bu 3D HDTV'nin yaygınlaşmasını bekleyebilirsiniz. Bir sene tüketici elektroniğinde çok şeyi değiştirir.