Bilgisayar ve internet herşeyi kökten değiştiriyor; televizyon izleme alışkanlıklarımızı bile...
YouTube gibi online video siteleri sayesinde daha önce ulaşamadığımız miktarda içeriğe erişim imkanımız var. Dahası Google'ın sunuğu gelişmiş arama hizmeti sayesinde kolayca müziklere, kliplere ve türlü multimedya içeriğe ulaşabiliyoruz.
Arama devi Google da televizyonun yeni çağa ayak uydurması için Google TV hizmetini duyurdu. 4 Milyar TV izleyicisine internet çağının nimetlerini sunacak olan bu proje üzerinde çalışmalar sürüyor. Ancak henüz tüketiciler, Google TV'nin tam olarak neler sunacağının farkında değil.
Bu makalemizde Google TV ile ilgili merak edilen bütün soruların yanıtlarını sizler için derledik...
Google TV ne iş yapacak?
Google TV'nin amacı televizyon ile interneti birleştirerek, internet üzerindeki içeriği PC'lerden oturma odalarındaki ekranlara ulaştırmak.
Google'ın tanımıyla klasik televizyon yayınlarında oturup dizinin saatini beklemek gerekiyor. Ancak internet üzerinden böyle bir şey gerekli değil.
Google TV de klasik televizyon yayınları ile, internet üzerindeki içeriği birleştirecek. PC'sinden izlemeye alışkın olanlar için oturma odası keyfi, oturma odasından izlemeye alışkın olanlar için ise PC özgürlüğü sunacak.
Nasıl izlenecek? Kimler destekleyecek?
Google, Sony ve LG gibi dev markalar ile çalışmaya çoktan başladı. Bu markaların televizyonları Google TV özelliğine sahip olacak.
Sadece TV'ler de değil, Blu-Ray oynatıcılar da destekleyecek. Google TV için yeni bir televizyon veya Blu-Ray oynatıcı satın almak istemeyenler ise harici bir Google TV kutusu satın alarak HDMI üzerinden televizyonlarına bağlayacak. Ayrıca Google TV'nin oyun konsollarına entegre edilmesi de bekleniyor. Bu konuda detaylı açıklama henüz yapılmadı ama gelecek nesil ürünlerde Google TV oldukça standart olabilir.
Bu hizmet tamamen ücretsiz sunulacak. Elbette donanımlar ücretli olacak ama Google'ın aylık ücret vb almak gibi bir niyeti yok.
Arama ve içerik bulma
Google'ın sunacağı en büyük imkan yayın programlarıyla uğraşmadan, direkt arama motorunu kullanarak içerik bulabilmek olacak.
Google TV kullanıcıları yayınları favorilerine ekleyebilecek ve burada zengin özellikler sunulacak. Online yayınlar ve standart TV yayınları toplu bir halde bulunacak.
Google TV'de Chrome internet tarayıcı ve Android işletim sistemi kullanılıyor. Chrome sayesinde normal bir şekilde internette sörf yapmak mümkün. Fotoğraflar ve internet uygulamalarına erişim de cabası...
Android'in gücü!
Bu hizmetin en büyük artılarından birisi de devamlı geliştirilecek olması.
Bunun en büyük sebebi ise Google'ın Android 2.1 işletim sistemini ve Chrome'u kullanan yazılımı. Bu yazılım 2011 yılında açık kaynak olacak.
Google Android Market, Google TV üzerinden de kullanılabilecek. Bu sayede televizyona yeni uygulamalar eklemek mümkün oluyor.
Android'in bir diğer avantajı ise Android cep telefonlarını uzaktan kumanda olarak kullanabilmek olacak. Sesli arama özelliğinin desteklenmesi bir yana, arama yapmak için iri bir klavyeye ihtiyaç kalmıyor.
Altyazı sorunu bitiyor mu?
Google TV'nin esnek yazılımı sayesinde bir yandan televizyon izlerken bir yandan sörf yapmak mümkün olacak.
Donanıma bağlı özellikler de unutulmamış. Kayıt yapmak mümkün. Ancak en büyük avantajı Google'ın diğer hizmetleri oluyor.
Bunlar içerisinde en dikkat çekici olanı ise Google'ın çeviri hizmetleri entegrasyonu sayesinde otomatik olarak oluşturulan altyazılar olacak.
Google Translate'in desteklediği dillerde yapılan çeviriler sayesinde Google TV çok popüler olabilir.
Ne zaman çıkacak?
Google TV'nin çıkışı önce Amerika'da gerçekleşecek. 2010 sonuna kalmadan, sonbahar aylarında müşteriler ile buluşacak.
Google TV'nin uluslararası çıkışı ise 2011 yılında parça parça gerçekleşecek. Türkiye olarak Google hizmetleri konusundaki kısıtlamaları göz önüne alırsak, herhalde en iyi ihtimalle sonlarda yer almayı bekleyebiliriz.
2011 Yılında uluslararası çıkış haricinde Android Market de Google TV için hizmete girecek. Android uygulamalarıyla zenginleşecek olan bu hizmet Google'ın girmediği oturma odası bırakmayabilir.