Akıllı cebinizde hangi uygulamaların ne kadar veri tükettiğine hiç dikkat ettiniz mi? Özellikle kotanızın dar olması durumunda bu konuya eğilmeniz gerekebilir.
Nielsen'in 2011 yılı verilerine dayanan raporu, Android'li ceplerin ayda ortalama 583MB veri tükettiğini ortaya çıkarmıştı. Peki en çok veriyi gönderip alan uygulamalar hangileri?
Video akışı / filmler
YouTube'da her gün 10 dakikalık bir video izlemeniz, ayda 1GB'ı rahatlıkla geçmenize neden olabilir. Yüksek çözünürlüklü videolar, kotanızı çok daha çabuk bitirecektir. Ancak Netflix akışları, daha da çok veri kullanıyor zira video kalitesi, bağlantı hızınıza göre değiştiriliyor. Yani Netflix'de hızlı bir bağlantı, kotanızın daha çabuk tükenmesi anlamına geliyor.
En çok veri tüketen uygulamalar - II
Müzikler
Aylık 250MB'lık bir veri paketine sahipseniz ve müzikleri akış olarak dinliyorsanız, kotanızı aşmanız mümkün. Pandora'da günde bir saat müzik dinlemek, 1.76GB veriye denk geliyor. Spotify ise Pandora'dan daha fazla veri harcıyor. Ancak ses kalitesi sizin için önemli değilse, Spoitify'de müzikleri 96kbps kalitesinde dinleyerek veri tüketimini oldukça düşürebilirsiniz.
Oyunlar
Özellikle 3D grafikler, büyük boyutlu oyunlar demek oluyor. Örneğin Shadowgun için 218MB'lık bir veri indirmeniz gerekiyor. Pocket Legends gibi MMO oyunları da siz oynadıkça her on dakikada 17MB veri tüketebiliyor.
En çok veri tüketen uygulamalar - III
Videolu sohbet
Google Hangouts, 2 dakikada 30MB veri tüketirken, Skype sadece 5MB veri aktarmış. Dolayısıyla mobil bağlantıda Skype'ı tercih edebilirsiniz.
Sosyal medya
Fotoğraflarınızı Facebook gibi bir sosyal ağa yüklemek, kotanızdan her seferinde birkaç MB'ınızı düşürür. Çok sayıda fotoğraf yüklüyorsanız, kotanızdan hatrı sayılır sayıda verinin eksilmesine şahit olabilirsiniz. Facebook'a, Twitter'a ve Google+'a fotoğraf göndermek, onlara cep telefonunda bakmaktan 7-13 kat daha fazla veri tüketimine neden oluyor.