Android'in stok sürümü son senelerde aşama kaydetti. Bu esnada Nexus programı, Android'in en son sürümünü kullanmak için en hızlı yol haline geldi. Diğer telefon üreticileri, Android üzerinde çeşitli değişiklikler yapsalar da sundukları deneyim, eskisi kadar sorunlu değil.
Peki hala Custom ROM yüklemek için geçerli bir neden var mı? Elbette var, işte bu nedenlerden 5'i.
1. Daha yüksek gizlilik
Custom ROM'lar daha fazla kişiselleştirmeye olanak tanıdığı için gizliliğinizi bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Sadece istediğiniz Google uygulamalarını yüklemenin yanında, genellikle telefonunuzun hangi bölümlerine erişilebileceğini seçebileceksiniz.
2. Gereksiz yazılımları kaldırın
Telefonlar, istediğimizden fazla sayıda uygulamayla gelebiliyorlar. Bunlar arasında mobil hizmet sağlayıcınız tarafından eklenen mesajlaşma, sesli posta, video izleme uygulamaları ve fazlası var.
Android, uygulamaları devre dışı bırakmanıza izin verse de her şeyi gizlemeniz mümkün olmuyor. Varsayılan launcher'dan tam anlamıyla kurtulmak veya alternatif bir uygulama mağazası kullanmak için tek yol Custom ROM'lar olabilir.
3. Telefonunuzun ömrünü uzatın
Çoğu Android'li telefon yalnızca 2 sene güncelleme alıyor. Bunun yanında bazı telefonlar, 1 sene boyunca bile güncelleme almayabiliyorlar. Sonuç olarak elinizde Android'in eski sürümüne sahip, güvenlik açıkları taşıyan, bazı uygulamaları çalıştıramayan bir telefon kalıyor.
Ancak telefonunuzun güncellemeleri almaması, onun Android'in daha yeni sürümlerini çalıştırmayacağı anlamını taşımıyor. Custom ROM'lara geçiş yaparak Android'li cihazınızı resmi yaşam süresinin dışında da güncel tutabilir, cihazınızın ömrünü kendiniz belirleyebilirsiniz.
4. Büyük firmalara daha az yaslanın
Telefonunuz, belki normalde destekleyeceği bir özelliği üreticisi nedeniyle sunmuyor. Veya belki de yazılımı, donanımını tam anlamıyla kullanacak biçimde optimize edilmemiş.
Resmi yazılımı değiştirerek, üreticinizin sizin adına verdiği kararlardan sıyrılarak daha fazla kontrole sahip olabilirsiniz.
5. Açık kaynak kodlu yazılım kullanın
Android, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olsa da çoğu uygulama, kapalı kodlarla çalışıyor. Kullandığımız temel işlevlerin çoğu, onları kurcalamak isteyenlere kapalı. Peki hangi yazılımların açık kaynak kodlu olduğunu nasıl bulabilirsiniz?
Cevap basit, bir Custom ROM yükleyerek. CyanogenMod gibi popüler projeler, kodlarını Android Open Source Project'ten (AOSP) temel alıyorlar. Çevirici, hesap makinesi ve saat gibi belirli uygulamaların kodları açıkken Galeri'nin kodları (artık yerinde Google Photos var) kapalı durumda.
6. Her şeyi kişiselleştirin
Launcher'ı, simgeleri değiştirmenize, çeşitli parmak hareketleri oluşturmanıza izin veren Android, zaten yeterince esnek bir işletim sistemi. Ancak Custom ROM yardımıyla her şeyi değiştirmeniz mümkün olabilir.
Örneğin saati uyarı çubuğunun ortasında göstermek istiyorsunuz. Bunu Custom ROM ile yapabilirsiniz. Home düğmesinin yanına bir arama düğmesi mi eklemek istediniz? Yarımınıza yine Custom ROM yetişecek. Üreticinizin stok Android'de yaptığı değişiklikleri beğenmiyor musunuz? Custom ROM ile tamamından kurtulabilirsiniz.