Bilim kurgu filmlerinden ortaya çıkarcasına, University of Washington ve Stanford sinir bilimcileri, yeni buldukları bir elektrot sisteminin beyin sinyallerini çözebildiğini iddia ettiler.
PLOS Computational Biology dergisinde yayınlanan bir makalede, bilim adamları, epilepsi hastalarının beyinlerine yerleştirilen ve krizlerin (nöbetlerin) odak noktasını bulmayı amaçlayan elektrot sistemlerini detaylandırmaktalar. Ekip, testler sırasında elektrotlardan toplanan verileri analiz etmek için kullandıkları algoritma ile algoritmanın görsel insan algısını belirleyip belirleyemeyeceğini incelediler.
Araştırmacılar, hastalara farklı resimler gösterdiler. Bu resimlerin arasında evler, yüzler veya boş sayfalar bulunuyordu ve hızlı bir şekilde gösterilen bu görselleri algoritmanın %96 oranı ile başarılı bir şekilde bulabildiğini gördüler.
Daha da etkileyici olanı, algoritmanın bu verileri 20 milisaniye ortalama hızı ile çözebilmiş olmasıydı ve bu da neredeyse doğal algı ile aynı hıza denk geliyor.
Bu sonuçlar, insan beynine yerleştirilen elektrotlar ile yapılan diğer deneyler ile aynı zamana geliyor. Bu diğer deneylerin arasında ellerindeki hareket yeteneğini kaybetmiş bir insanın parmağını hareket ettirmesini sağlayan bir deney de bulunmaktaydı.
Bütün bunlar düşünüldüğünde, bir gün bu tür elektrot implantlarının engelli insanlarının beyinlerine yerleştirilerek, hangi alanların yetenek kaybına sebep olduğu bulunabilir ve bu yeteneklerin geri kazanılması da mümkün olabilir. Ayrıca, zihinsel ve sinirsel hastalıkların da iyileştirilmesi mümkün olabilir...