Apple, iOS'un bir sonraki sürümü olan iOS 9'un ilk beta sürümünü geçtiğimiz günlerde herkes için yayınladı. Bu, iOS 9'u Eylül - Ekim aylarında yayınlanması beklenen final sürümden önce deneyebileceğiniz anlamına geliyor. iOS 9'da görsel anlamda büyük bir değişiklik yok, ancak bir dizi yeni işlev ve geliştirme var. İşin ilginç yanıysa bu yeniliklerin Android'li telefon ve tabletlerde uzun süredir sunuluyor olması. İşte Apple'ın iOS 9 için Android'den "ilham aldığı" yenilikleri.
1. "Proactive" asistan
iOS 9'u iPhone ve iPad'lere getirdiği en önemli özelliklerden bir tanesi, onları biraz da akıllı hale getirmesi. "Proactive" asistan sayesinde iPhone'unuz, epostalarınız, takviminiz ve kullanım alışkanlıklarınıza göre bilgiler sunabiliyor.
Örneğin takviminizde bir toplantı varsa, cihazınız toplantının saati gelmeden sizi uyarıyor ve trafik bilgisi konusunda sizi bilgilendiriyor. Epostalarınıza göre yeni takvim girdileri oluşturulabiliyor ve telefonunuz, herhangi bir aksesuar bağladığınızda size uygun eylemleri önerebiliyor.
Android'deki Google Now ise bu işlevleri hali hazırda sunuyor. Samsung ve LG gibi üreticiler, kullanım alışkanlıklarınıza göre önerilerde de bulunabiliyorlar.
Düşük güç modu, ekranı ikiye bölme ve fazlası
2. Düşük güç modu
iOS 9'da iPhone'un pil ömrünü 3 saate kadar uzatabilen bir düşük güç modu bulunuyor. Bu mod elbette performansı düşürüyor ve ağ etkinliğini azaltıyor. Android 5.0, stok Android cihazları için benzer bir işlevi geçtiğimiz sene sunmaya başlamıştı. Sony ve Samsung gibi üreticiler ise benzer işlevleri senelerdir sunmaktalar.
3. Ekranı bölme
Apple'ın yeni duyurduğu, uzun süredir beklenen Split View işlevi, iPad Air 2 kullanıcılarının iki uygulamayı aynı anda kullanmalarına izin veriyor. Bu işlevi Samsung Galaxy Tab tabletlerde ve üst seviye LG, Samsung ceplerinde görmüştük. Bununla birlikte işlevi destekleyen uygulamaların sayısı kısıtlıydı.
4. Resim içinde resim
iPad'deki bu işlev, videoları küçük bir pencere içinde çalmanıza, bu sırada diğer uygulamaları kullanmanıza izin veriyor. Samsung, benzer bir işlevi birkaç sene önce "Pop-Up Play" adıyla sunmuştu. Benzer işlev, Android'li telefonlar da bulunuyor.
News uygulaması, gelişmiş arama ve fazlası
5. News uygulaması
Apple, Newsstand uygulamasını ortadan kaldırarak, onun yerine farklı yayıncılardan kişisel içerikler sunan News'u sunuyor. Uygulama şu an sadece ABD kullanıcılarına açık.
Play Store'dan indirilebilen Google Newsstand ise temel olarak aynı işlevleri sunuyor. Kişiselleştirme seçeneklerini ise Flipboard gibi uygulamalarla elde etmeniz mümkün. Samsung ve HTC, haber kaynaklarını giriş ekranlarıyla birleştiriyorlar.
6. Gelişmiş arama
Siri, artık daha geniş bir konu yelpazesine sahip ve daha iyi cevaplar verebiliyor. Yakın yerler, sıkça kullanılan uygulamalar, kişiler ve yerel haberler, Siri'nin kapsadığı konular arasında.
Bu işlevlerin büyük bölümü Google Now'da ve Android'deki Google arama uygulamasında halihazırda mevcut.
7. Klavye kısayolları
iOS 9'un yeni Quicktype klavyesi, kes, kopyala, yapıştır, dosya ve fotoğraf ekle gibi işlevler için yeni bir araç çubuğu sunuyor. Android'de ise bu işlevleri sunan üçüncü parti klavyeler var. Yani bu işlevlerin Android'li cihazlardan ödünç alındığını söyleyebiliriz.
8. Ulaşım yönergeleri
iOS 9'la birlikte Apple, toplu taşıma bilgileriyle ilgili sorunları ortadan kaldırıyor. Apple Maps, otobüs ve trenlerin geçiş saatlerini sunabiliyor ve "ilgi alanlarını" harita üzerinde bulmanızı sağlıyor.
Google Maps, ülkemizde gerçek zamanlı olmasa da, bu tür bilgileri bir süredir sunuyor.