Günümüzde web siteleri ve web uygulamalarının büyük bir çoğunluğu JavaScript dilini kullanıyor ve kullanıcılar halihazırda kullandıkları browser'larından maksimum performans almayı bekliyorlar.
Mozilla, geçtiğimiz günlerde gelmiş geçmiş diğer Firefox sürümlerinden daha fazla hız vadeden Firefox 3'ü kullanıcılarına sunmuştu. Apple ise Safari 4'ün JavaScript motorunu %53 oranında hızlandırarak browser hız yarışına merhaba dedi.
Apple'ın yazılım geliştiricileri, JavaScript motoru sayesinde önceki 3.1 sürümüne göre Safari 4'ün %53 oranında daha hızlı olduğunu savunuyor. (iMac sistemi altında yapılan testteki sistem ise şöyle: Intel Core 2 Duo 2.8 GHz işlemci, 2 GB RAM, MAC OS X Snow Leopard işletim sistemi). Her ne kadar Mozilla, Firefox 3 ile JavaScript performansını iyileştirmiş olsa da görünen o ki Apple, Safari 4 ile yarışta bir adım önde.
Apple, SquirrelFish kod isimli yeni bir JavaScript yorumlayıcısı kullanıyor. WebKit projesine göre, SquirrelFish motoru, Safari 3.1'deki JavaScript motoruna göre 1.6 kat daha hızlı.
Günümüzdeki web uygulamaları ve web 2.0 sitelerinin büyük bir kısmı, daha önce Netscape'de çalışan ve şu an Mozilla'da görev yapan Brendan Eich'in geliştirdiği JavaScript dili ile destekleniyor. Browser'ın JavaScript motoru, sadece HTML kodundaki JavaScript komutlarını yerine getirmekle görevli. Sonuç itibariyle JavaScript motorunun performansı doğrudan web uygulamalarının verdiği yanıtla ilişkili denilebilir.
Mozilla, Firefox 3 Beta 5 ile göreceli olarak kullanıcılarına hız artışı sunacağını açıklamıştı. Firefox'un JavaScript uygulaması, Mozilla'nın kendi bünyesinde bulunan ve SquirrelFish'in ortaya çıkmasına kadar bilinen en hızlı JavaScript yorumlayıcısı olan SpiderMonkey teknolojisi üzerine kurulu.
Internet Explorer 8'de durumlar nasıl?
Kullanıcılar, hala beta sürümünde olan Microsoft Internet Explorer 8'den oldukça umutlu: IE 8'in JavaScript performansında daha fazla hız sunacağı sanılıyor. Ancak Microsoft'un karşısına ciddi bir sorun var. Yazılım devi, sık sık etkisiz ve sorun çıkaran yazılımları yüzünden eleştirliyor. Hatta son günlerde yapılan bazı testlerde de, IE 8 beta'nın web uygulamalarını çalıştırma konusunda dikkate değer bir hız artışı sağlamadığı da ortaya çıktı.
İşin daha da ilginci, web siteleri ve uygulamaları IE 7'ye nazaran çok daha hızlı değil. Yani bir bakıma yazılım devi her ne kadar browser konusunda tecrübeli de olsa, bu IE 8'in günümüz web uygulamalarına yeterli gelmediği gerçeğini de değiştirmiyor. Elbette IE 8 henüz geliştirilme aşamasında ve şu an için mevcut olan pek çok sorunun da giderilmesi bekleniyor. Ancak yazılım devinin Safari 4 ve Firefox 3 karşısında çok yoğun bir şekilde çaba göstermesi ve bu sorunlarını bir an evvel çözmesi gerekiyor.
Net Applications tarafından yayınlanan rapora göre, Firefox 3, Mayıs ayında %18.41 kullanım oranı elde ederken, Apple'ın Safari 3.1'i se pazardan %6.25 pay almış. Microsoft Internet Explorer'ın kullanım oranında ise düşüş devam ediyor: %73.75.
Microsoft, Internet Explorer 8'in 2. betasını Ağustos ayında kullanıcılarla buluşturmayı planlıyor.