Google'ın, üniversite kütüphanelerindeki kitapları tarayarak online olarak ulaşıma açma fikri ilk kez ortaya çıktığında, yazar birlikleri isyan etmişlerdi. Ancak Google'ı bu projeden vazgeçiremeyen yazarlar, sekiz yıl önce internet devine dava açarak, telif haklarını ihlal ettiği için cezalandırılmasını istemişlerdi.
Sekiz yıldır süren davada nihayet sona gelindi ve ABD mahkemesi, Google'ın telif haklarını ihlal etmediğine karar verdi. Mahkeme yargıcı kararında Google'ın, bilimsel gelişime ve sanat eserlerinin gelecek nesile taşınması için bir hizmet verdiğine ve bu sırada eser sahiplerinin haklarını koruduğunu ifade ederek davayı Google'ın lehine sonuçlandırdı.
ABD'li yargıç, Google'ın hizmetinin yazarların eserlerinin dikkat çekmesi ve kolayca bulunması için bir fırsat yarattığını ifade ederek, bunun alışılmış kitapçıların işleviyle aynı olduğunu da belirtti.
Google, karardan memnuniyet duyduğunu belirtirken, ABD'li yazarlar birliği dava sonucunu üst mahkemeye taşıyacağını açıkladı. Bakalım Google, yazarlarına telif ödemeden kütüphanelerdeki kitapları online olarak yayınlamaya devam edebilecek mi?